En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En ny dykare i familjen

Under semestern har vi haft besök av min systerdotter som för närvarande bor i London. Vi hade gett henne en dykkurs i 30-års present och nu skulle kursen gå av stapeln på svenska västkusten. Först fick Anna börja med att prova utrustning hemma hos oss. Vi hade lånat av dykkompisar samt grävt i våra egna förråd och lyckats plocka ihop en nästintill komplett dykutrustning inklusive våtdräkt. Det var en av de där riktigt varma dagarna men dräkten måste ändå provas.

 

Kursen gick på dykcentret i Hamburgsund där vi brukar vara och vi var förstås där hela tiden och dök. Så här såg det ut när vi packat för en dykdag ute till havs. Allt lastas från släpet och på båten. Annas kurs fick förstås inte följa med i början utan hade två dagar med övningar i pool och en dag vid badplatsen på Hamburgeö. Kursens teoridel måste deltagarna läsa hemma innan kursstart. 

 

Viktoria står i köket och lagar thaimatlådor till alla dykare som ska ut på havet. De här lådorna smakar himmelskt när man sitter på Väderöarnas klippor efter första dyket. 

När Anna var på kurs dök vi som vanligt och här mötte vi två sjöharar som verkade ha lite mysigt tillsammans.

Nakensnäckor och anemoner fanns det förstås också.

Röd solstjärna likaså.

Här skriver kursdeltagarna teoriprovet. Det gick galant.

Dag fyra på kursen ska de göra två dyk från båt och här packar de sina grejer. De dyker alla i våtdräkt och åker med en öppen motorbåt så dräkten måste på innan de ger sej av.

Här passerar båten med eleverna oss på väg ut till Väderöarna. Det hade visst varit lite stötigt.

Dyken gick bra och vi hade nu fått en till dykare i familjen. Anna fick också avnjuta en traditionell middag med havskräftor, som vi ju alltid äter då vi är där (utom på hösten då man kan få hummer istället). 

Vi hade bokat en extra dag med dykning och nu fick Anna följa med oss ut med den stora båten. Här tittar de på dykdatorn tillsammans.

Vi gjorde två dyk tillsammans och även om det inte riktigt var så bra sikt att det passade med vidvinkel var jag ju tvungen att sätta på den för att få några undervattensbilder på den nybakade dykaren. 

Här är allting dubbelt OK med dykningens teckenspråk. Man får inte visa "tummen upp" när man är nöjd och allt är bra för det betyder att man vill gå upp till ytan.

En riktigt stor hummer som jag hittade när jag nosade runt längs botten.

Lunch med thailåda på ön där förstås havstruten satt och väntade. De båda ungarna var stora nu men förväntade sej fortfarande mat av sina föräldrar.

Ett undervattenslandskap i miniformat fotat med 60 mm makro. 

Det finns mycket smått och gott när man börjar titta på detaljerna. 

På en av de genomskinliga sjöpungarna i mitten av bilden sitter det en liten spökräka med vita ögon. 

Två härliga dyk fick vi göra tillsammans. Dagen efter åkte vi till Lysekil och gjorde ett besök på Havets Hus, där Anna fick se ett smakprov på allt som man kan stöta på när man dyker på västkusten, men som man bara hinner se en bråkdel under sina första dyk.

Hälsningar Lena 

Inlagt 2021-08-10 21:26 | Läst 3084 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena.
Anna må være glad for sin moster og onkel, som kan indføre hende i denne fantastiske undervands verden. Hun ser også ud til at være både god og glad for oplevelserne.
Med mange venlige hilsener til jer allesammen fra Erik.
PS: jeg noterer mig at den danske trailer gør et godt job
Svar från Lena Holm 2021-08-11 21:58
Tack Erik,
det är fint att hon bor i London nu och kan komma och hälsa på oss ganska lätt (i jämförelse med när hon bodde i USA). Hon tyckte det var kul och jag hoppas vi kan dyka mer tillsammans. Det där släpet har varit med så länge jag kan minnas.
Hälsningar Lena
Hej. Fina bilder från dyken. För några år sedan var jag där med min son och gjorde ”prova på dyk”. Fantastisk upplevelse att komma under ytan. En dag kanske vi också blir ”riktiga ” dykare.
Svar från Lena Holm 2021-08-11 22:00
Tack Jens,
det hoppas jag verkligen att ni gör för det är en fantastiskt värld att få besöka och extra kul att göra det tillsammans med någon närstående.
Hälsningar Lena
Intressant och som vanligt fina bilder. Det var hon som var med och dök i en sjö med gäddor förra sommaren om jag inte missminner mig? Fint med en dykarkurs i present, vad man kan hinna med på några dagar jag höll på ett halvår. Den där kräfttallriken ser ju lika god ut som alltid, fast som du säger mat smakar bättre ut i naturen. Kommer ihåg att när vi gjorde en fjällvandring så var den frystorkade maten ändå ganska OK, iaf i jämförelse med när man skulle äta upp några resterande förpackningar hemma i lägenheten
Svar från Lena Holm 2021-08-11 22:06
Tack Peter,
visst var det hon som fick prova-på-dyka med oss förra sommaren. VI ville ju kolla att hon inte tyckte det var jätteläskigt innan vi gav bort den presenten. Hon har ju dock vuxit upp med pool och har mycket bra vattenvana så det var inga problem. På fyra dagar får du ett Open Water cert som du får dyka till 20 m med. Du måste läsa all teori hemma och kursen är mest praktiska övningar. Man blir en betydligt bättre "nybörjar-dykare" om man går en kurs som tar en hel termin, jag har provat både alternativen. Det är dock så här det går till för det mesta nu och gör man det i Sverige, där både sikt och vattentemperatur gör det tuffare än t ex i Thailand, har man i alla fall en hyfsad första grund.
Hälsningar Lena
En helt underbar värld där under vattnet. Måste vara en alldeles särskild upplevelse att kunna dyka, även i en svensk insjö med gäddkrokodiler lurande i vassen.
Svar från Lena Holm 2021-08-11 22:07
Tack Stefan,
det är underbart och därför ville vi ge Anna möjligheten att uppleva det också. Hon fick testa förra sommaren i en insjö med gäddor.
Hälsningar Lena
Grattis till ny dykare i familjen. Har hon fotointresset också?
/Ulla
Svar från Lena Holm 2021-08-11 22:08
Tack Ulla,
ja hon har fotointresse och målar även en del.
Hälsningar Lena
Vilken födelsepresent, introduktion till en ny värld! Och bättre introduktion kunde hon väl inte ha fått med er två som backup och vidareutbildning vid utbildningen. Intressanta och vackra bilder som vanligt, alltid roligt att följa med på era dykäventyr, hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-08-11 22:13
Tack Björn,
det kändes jättekul att få ta med Anna ut och dyka när hennes kurs var över. Det var också intressant att höra/ se vad hon lärt sej och varför. Vi var inte helt överens på alla punkter med hennes instruktör även om han var bra. Hon hade behövt få några dyk till men det fanns inte riktigt tid till det under den tid hon var här. Vi får se hur det går i framtiden och om hon kan hitta någonstans att öva i närheten där hon bor.
Hälsningar Lena
Oj, vilken värld ni har tillgång till som dykare! Vilka färger och former. Det alltid lika intressant att läsa om dina dyk och se dina bilder därifrån.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2021-08-11 22:15
Tack Jörgen,
det är mycket speciellt att få besöka denna värld med allt spännande som lever där. Dessutom "svävar" man ju fram och kan rör sej i såväl höjdled som sidled. Det är en stor skillnad med att "gå på land".
Hälsningar Lena
Kära nån vad häftigt
Grattis till dykcert ( vilken fin gåva) och roligt med fler i dyksällskapet. Roligt med nån i släkt/fam som delar ert intresse.
Tycker verkligen om att få se världen under vattenytan.
Tack för du vill dela med dig.
Havets hus besökte jag förrförra året för att få se dom olika arter som finns
Svar från Lena Holm 2021-08-11 22:17
Tack Nini,
min syster och svåger (Annas föräldrar) har också dykcert, men de dyker bara i tropiska vatten och inte särskilt ofta. Nu kanske vi kan få till något tillsammans, när det så småningom går att resa igen. Annars hoppas vi förstås att Anna kan komma till oss och fortsätta träna på sina dykkunskaper. Det krävs mer än en fyradagarskurs för att dyka säkert. Jag tycker Havets hus är toppenfint.
Hälsningar Lena
Vilken toppen present till Anna och kul att hon vågade. Fastnar för nudibranch som är favoriter. Grymma bilder för övrigt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-08-11 22:20
Tack Johnny,
vi tog ju med henne på prova-på-dyk förra sommaren bland gäddor och abborrar, för att kolla om hon skulle gilla det. Nakensnäckorna är som alltid otroligt vackra.
Hälsningar Lena
Vilken fantastisk värld det är där nere, färger och detaljer. När man ser havet uppifrån ytan så är det svårt att föreställa sig. Själv tror jag skulle få panik om jag försökte dyka så jag håller åtminstone näsan ovanför vatttenytan. Men lite avundsjuk är jag.
Svar från Lena Holm 2021-08-11 22:23
Tack Susan,
dykning passar inte alla och vi tog med Anna förra sommaren och gjorde ett litet test i en insjö för att kolla hur hon tyckte att det kändes. Hon gillade det och då var det kul att ge henne en kurs. Man kan ju snorkla också och hålla sej på ytan. På rätt plats kan man ändå får uppleva en hel del av det fantastiska som finns under ytan.
Hälsningar Lena
Det såg ut som din systerdotter hade en trevlig dykkurs och ni fick tillökning i dykfamiljen, som vanligt sockrat med fina bilder både över och under ytan sjöstjärnan är riktigt läcker och er middag gick inte heller av för hackor.
Ha det gott /Stig
Svar från Lena Holm 2021-08-11 22:26
Tack Stig,
hon hade kul på kursen och det gick mycket bra. Hon klarade sedan dyken med oss galant och kommer nog att lära sej detta om hon bara övar mer. Vi hoppas hon kan komma fler gånger och dyka med oss. Havskräftorna smakar alltid mycket bra, uppdragna ut havet samma morgon som vi äter dem. Solsjöstjärnan är ett tacksamt och färgsprakande motiv.
Hälsningar Lena
Sagolika bilder igen från den undre världen. Sista bilden gillar jag riktigt mycket. Blir så häftigt :-)
Har du sett bilden som den norske naturfotografen har tagit ang sista bilden här. (glömt av hans namn) det är en stor fiskebåt och sen en späckhuggare framför båten, halva bilden ovanför ytan och andra under.

Grattis till henne, vilken present :)
Svar från Lena Holm 2021-08-13 20:46
Tack Joakim,
jag tror jag vet vilken fotograf du menar men bland den norska eliten finns det flera som pysslar men just bilder i ytan. Det är extremt svårt att få till exponeringen då halva motivet befinner sej i mörker och halva i bra ljus. Dessutom är det svårt att hålla kameran stilla för man skvalpar runt med vågorna. Jag brukar ta några bilder på vinst och förlust ibland när vi är på väg upp.
Hälsningar Lena
Härligt maritimt liv! Spännande motiv!
- hawk
Svar från Lena Holm 2021-08-13 20:40
Tack Håkan,
det finns mycket att visa från undervattensvärlden och nu har vi en till anledning att dyka där.
Hälsningar Lena
Vilken intressant blogg Lena. Dina berättelser och bilder ger oss möjlighet att se lite på glänt till en annan värld. Helt magiskt! Fantastiska färger och former och olika varelser som man har ingen aning om... Världen under vatten är som en saga... Önskar att jag var yngre och kunde lära mig dyka! ;-)
Tusen tack att du delar med dig.
Varma hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2021-08-15 20:49
Tack Halina,
dykning passar inte för alla men ålder behöver inte vara ett hinder för att lära sej dyka. Jag har mött flera 60+ som tagit dykcert och älskat den nya upplevelsen som det ger. Men jag kan också förstå att det finns hinder och jag känner ju själv hur mycket det sliter på kroppen när vi är iväg och dyker flera dagar i rad. Det är tungt att dyka i kalla vatten och bära all utrustning själv. Njutningen är dock större så vi fortsätter så länge det går.
Hälsningar Lena