En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fjäril vingad

I väntan på semester får man njuta av det som finns här hemma och just nu tycks det finnas väldigt mycket fjärilar. Dessa var på besök i min trädgård idag.

En pärlemofjäril tror jag, rätta gärna om det är fel. Den trivs i den blommande oreganon.

Den här tyckte också om oreganoblommor men jag går bet på vad det är. Den visade aldrig vingarna öppna och jag kan inte särskilt mycket om fjärilar.

Jag har en hel del vita fjärilar i trädgården och jag trodde nog att detta var en kålfjäril men enligt de bilder jag sett är det nog en vitfjäril.

Den ville inte visa sej ordentligt utan fladdrade mest runt bland kryddorna. Här har den slagit sej ner på ett salviablad.

Man kan ju också fotografera fjärilar på detta sätt.

Eller portträtt när de fladdrar runt i ärtorna.

En vacker gäst som brukar gilla oregano, men som nu satte sej i de blå lobeliorna är nässelfjärilen. Ibland kommer de i stora mängder, idag kom det ett par stycken.

En väldigt vacker fjäril som kom på ett långt besök var påfågelöga. Ett par stycken växlade mellan oregano och lavendelblommor. De fanns bland blommorna i ett par timmar minst.

De poserade villigt med de vackra vingarna helt utslagna.

Många bilder blev det men det är svårt att sluta när man håller på och man vet ju på förhand att det blir en hel del som inte har skärpan på rätt ställe.

 

Hej så länge i sommarvärmen.

Lena

 

Inlagt 2013-07-25 19:08 | Läst 6421 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fina bilder Lena och jag gillar att du odlar örter. Det är få tillfällen som det är så gott med mat som då det är kryddat med växter från trädgården.
Svar från Lena Holm 2013-07-26 07:30
Tack Nils-Erik,
örter kan man odla även i en liten villaträdgård och de är obligatoriska hos oss. Färska örter ger gudomlig smak och vissa kan man ha tillgång till även långt in på hösten. Just fjärilarna tycks gilla mina örter mer än andra blommor. Jag har sett att de varit där tidigare men nu blev det ännu tydligare då jag spanade på dem.
Hälsningar Lena
Vilka läckra makron med bra kompositioner...gillar översta och nedersta skarpt! Ni verkar ha en härlig blandning av fjärilar i alla fall =)
Ha det gott!
//Micke
Svar från Lena Holm 2013-07-26 07:32
Tack Mikael,
jag blev själv lite förvånad över vad som dök upp under de studer då jag stod stilla och spanade. VIsst har jag märkt att det är gott om fjärilar men jag blev ändå förvånad över att det gick att fotografera dessa under så pass kort tid.
Hälsningar Lena
Underbara fjärilsbilder! Du kan du!
Ha det så bra Lena!
Svar från Lena Holm 2013-07-26 07:32
TAck Heléne,
de poserade så snällt så jag blev förvånad.
Hälsningar Lena
Silverstreckad pärlemorfjäril, eldsnabbvinge, vitfjärilen kan vara en rovfjäril. Även kålfjärilen räknas till vitfjärilar. Fjärilar är härliga och du har härliga bilder på dem! Inte minst den sista.
Svar från Lena Holm 2013-07-26 07:35
Tack Christer,
för hjälpen med identifiering. Eldsnabbvinge måste jag slå upp och kolla hur den ser ut ordentligt. Som vanligt när man börjar titta närmare på någonting i naturen så blir jag nyfiken på vad det är. Jag blev förvånad att det var så många som flög runt i min trädgård.
Hälsningar Lena
Fina sommarfjärilar eller sommerfugl som de säger på norska. De två första är nog vackrast i dag. Fjärilar är lite speciella då min mor alltid sa att den färg som den första fjärilen på våren har, den färg får din sommarklänning. Inte för att det någonsin stämt men kul ändå att se om det är citronfjäril varje år.
Svar från Lena Holm 2013-07-26 07:37
Tack Margareta,
jag använder inte klänning så ofta men kul att höra om gamla talesätt. Jag tycker fjärilar är lite som smycken i naturen och detaljrikedomen är enorm när man kommer nära.
Hälsningar Lena
Pärlemorfjäril är det, men man måste nästan se undersidan för att bestämma vilken det är, den som inte ville visa ovansidan vill jag få till en Björksnabbvinge.
Och den vita skulle kunna vara en Rapsfjäril.

:-)
Svar från Lena Holm 2013-07-26 07:41
Tack John, för hjälp med identifiering. Jag blir så nyfiken och kommer att slå upp och titta på dessa arter på nätet. Insåg plötsligt att jag har ett nummer av artdatabankens Nationalnyckel och jag tror det är fjärilar (en gåva för rätt länge sedan, har totalt glömt bort). Jag har också fler bilder på dessa och det kan mycket väl finna de där man ser undersidan.
Hälsningar Lena
Sista bilden "pangar" till en rejält, du vet en sådan där bild som man instinkt utbrister Woooouuuoooooww. =)
Som vanligt Suveränt fotat Lena, med en härlig text till.

//JO
Svar från Lena Holm 2013-07-26 07:43
Stort tack Johanna,
kul att höra att du uplevde den känslan när du såg mina fjärilar. Ibland döljer sej små vackra motiv alldeles vid husknuten.
Hälsningar Lena
Så väldigt många olika arter du fotat, de trivs antagligen väldigt bra bland örterna.
Lavendel vet jag är enormt tilltalande för både fjärilar och humlor.
Fina bilder!!
Svar från Lena Holm 2013-07-26 07:45
Tack Anne-Sophie,
jag blev själv förvånad över att det var så pass många arter på så pass kort tid och örterna är helt klar mest poppis. Krukorna med lobelia står precis brevid så det var nog därför nässelfjärilen flyttade en kort stund. Den brukar vara i oreganon annars. Du har helt rätt om lavendel, den är översållad med humlor.
Hälsningar Lena
Fina fjärilar du hittade mycket fint med makrot Lena! Vi köpte nyligen en fjärilsbok så i framtiden klarar jag fler namn på dem! Ha det bra!
Svar från Lena Holm 2013-07-26 07:47
Tack Dan,
de poserade så tacksamt. Jag har precis insett att jag har en jättebok med fjärilar (Nationalnyckeln) som jag fått i gåva när den kom ut och totalt glömt bort. Nu blir det till att kolla lite extra.
Hälsningar Lena
Ibland behöver man inte gå längre än ut i trädgården. Vackra fjärilar du hittade i alla fall oavsett vad dessa heter. :-)
Sista blev en riktig skarping.
Ha de gott
//Bert-Ola
Svar från Lena Holm 2013-07-26 07:50
Tack Bert-Ola,
det finns mycket fint runt knuten om man bara tittar efter. Den sista bilden blev så lyckad för den stora (de är ju rätt stora för makrofoto) fjärilen lyckades vika ut sej så mycket att den fick plats inom det skärpedjup som blir med bl 6,3 på en 100 mm makro.
Hälsningar Lena
Vilka kanonfina bilder Lena !
Något Påfågelöga har jag inte sett här i år och Nässelfjärilen brukar finns i massor, inte en enda hittills.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-07-26 07:53
Tack Ing-Marie,
de fina fjärilarna poserade så tacksamt. Vi har haft nässelfjärilar i massor, de tycks gilla oregano men påfågelöga är inte lika vanliga i vår trädgård. De stannade dessutom förvånansvärt länge på samma ställe.
Hälsningar Lena
Vilka fantastiska fjärilsbilder Lena! Den näst sista ser lite ut som ett jetplan som landat:) Otoligt tjusiga bilder!//Perran
Svar från Lena Holm 2013-07-26 07:55
Tack Perran,
just påfågelögat stannade så länge och den hade ju dessutom en kompis så jag kunde fånga dem i alla möjliga olika poser. Skimret på fjärilsvingarna gör dem vackra som de dyraste smycken.
Hälsningar Lena
Härliga fjärilsbilder.
Den sista är kanonfin
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-07-26 11:41
Tack Marianne,
den sträckte ut sej och blev så pass "platt" att den nästan fick rum i skärpedjupet.
Hälsningar Lena
Fina bilder! Kul med fina gäster på trädgården :) Allt gott
Svar från Lena Holm 2013-07-29 07:51
Tack Mikael,
jag blev lite förvånad över att det var så många arter på så kort stund.
Hälsningar Lena