En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fotofika med gäster från Gävle

Lördag förmiddag, strax efter klockan 10 vid Svandammen i Uppsala. Kajan är mitt uppe i sitt lördagsbad när jag kommer till platsen.

Nu får den bråttom att avsluta badandet och signalerar även till sin kompis som sitter på skylten.

Här sitter polarn och väntar på information om dagens fotofika. När kommer de egentligen?

Här sitter kajans alla kusiner, sysslingar, pysslingar och bara väntar.

" - MEN! Du måste ta bort plasten fattar du väl! Hur kan du vända ryggen till utan att först ta bort plasten! "

Det är ovanligt många kajor på plats vid Fågelsången och här är det en man som vet hur man ska vara beväpnad för att få fika utan alltför närgångna fjäderfän. Det roliga var att det här är också en gymnasiekompis till Torbjörn, som kommit från Gävle för att fika. Vi hade precis hittat ett bord när de två började prata med varandra. 

Torbjörn hade också med sej trevlig sällskap men tyvärr dök inga andra fikasugna fotografer upp. Kanske var det de stora arrangemangen i Stockholm som bidrog eller så är ni andra fortfarande på semesterresa. Vi hade i alla fall en mycket trevlig pratstund då Torbjörn har bott i Knivsta, där jag bor nu och sedan några år tillbaka flyttat till Gävle, där jag växte upp. Han jobbade dessutom på samma arbetsplats som jag gör nu. Vi hade alltså en hel del att stämma av :-)

Kajorna fanns överallt och här försöker en liten tjej schasa bort några som hon tycket kom lite för nära. 

Det fanns också gråsparvar och eftersom Bob nyligen funderade över var de tagit vägen kan jag visa att det finns i alla fall ett gäng utanför konditori Fågelsången i Uppsala. Men det är nästan bara den sortens platser som man ser dem på numera. Pilfinkar verkar det dock finnas betydligt fler av och de ser jag dagligen hemma.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-08-06 14:28 | Läst 539 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det kommer fler ggr hoppas jag. Ändrade inte planen å sitter nu på ett fjäll med bärkorg full med hjortron.
Insåg att försäkra sig att i vinter inte bli utan var viktigare.
Varit skralt hemma.
Trevligt ni hade
/N
Svar från Lena Holm 2023-08-06 15:17
Tack Nini,
det gjorde du helt rätt i och hjortron är betydligt viktigare. Det kommer fler tillfällen och du är välkommen då.
Hälsningar Lena
Kul att det ändå blev ett fotofika. Trevligt möte med dig Lena och också trevligt att konstatera att vi har mycket som är gemensamt. Kajorna hade hörsammat inbjudan och kom till Fågelsången nybadade och fina. Vilket sammanträffade att jag träffade Bertel, min klasskamrat från gymnasiet (Vasaskolan) i Gävle. Fick lära mig av honom hur man handskas med alltför närgångna fåglar. När vi kom hem fungerade kameran igen. Luftombyte kan göra susen.
Hälsningar Torbjörn
Svar från Lena Holm 2023-08-06 22:41
Tack Torbjörn,
för en mycket trevlig fikastund. Det positiva med att vara så få är att då får man möjlighet att prata ordentligt och vi har ju faktiskt en hel del gemensamt att prata om. Extra kul med din gymnasiekompis. Nästa gång du kommer får du förhoppningsvis klämma på Anders kamera, även om din plötsligt har självläkt :-)
Hälsningar Lena
Kan förstå att det heter fågelsången, mer fåglar än fotografer. Fint dokumenterat. Har för mig att jag var och fikade i ett konditori i Uppsala för några år sedan där det hade varit fototräffar men det var i någon byggnad som låg nära järnvägsstationen har jag för mig, kanske har man bytt?
ztenlund 2023-08-06 17:16
Broströms Kafé i det gamla godsmagasinet. Det var väl där det började, men det är länge sedan det flyttades till Fågelsången istället. Förekom även några senare sammankomster på Katalins uteservering intill.

Tillägg: Slog mig att Café Årummet mellanspelat någon gång också.
pdahlen 2023-08-06 17:28
Ett godsmagasin tycker jag mig känna igen, det var för kanske 7 år sedan. Tror det hängde en fotoutställning där också när jag var där
Svar från Lena Holm 2023-08-06 22:44
Tack Peter,
ja vi var i ett godsmagasin när jag började delta, precis som Martin påtalar. Men det känns som längre tillbaka i tiden än sju år. Jag måste kolla lite. De hade fotoutställningar där ibland och en av de som brukade vara med och fika ställde ut vid ett tillfälle, Lena hette hon också.
Hälsningar Lena
pdahlen 2023-08-07 09:58
Kan ha varit 2012 hittade bilder från café i Uppsala dock inte från godsmagasinet, så tidigast 2012 eller ev något/några år senare
Jag får erkänna att jag var så trött på morgonen att jag inte orkade pallra mig iväg, även om jag ursprungligen hade tänkt det... :o)
Svar från Lena Holm 2023-08-06 22:46
Tack Martin,
men senare under hösten då det blir mörkare och kallare kanske du orkar stiga upp och pallra dej iväg :-) Hoppas du tar tillfället i akt något gång. Oktober verkar vara ett tillfälle som åtminstone ett par andra har aviserat att de tänker komma.
Hälsningar Lena
Kul att fotofikat rullar igång. I min almanacka ser jag att närmaste möjliga tillfälle för min del blir i oktober. Ser fram emot det
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2023-08-06 22:48
Tack Gunnar,
det vore kul om du har möjlighet. Bengt har sagt att han tänker dyka upp då och kanske kan det locka även andra besökare. Oktober är ju ingen "höjdarmånad" så då kanske man behöver små trevliga stunder för att förgylla tillvaron lite.
Hälsningar Lena
Fullkomligt underbara bilder! Många gillar inte kajor, men dom är ju så vackra, vilket dina bilder bevisar!
Härligt och fint fångat!
Ha det bäst!
Svar från Lena Holm 2023-08-06 22:51
Tack Heléne,
kajorna har alltid varit en av mina favoritfåglar och jag har fotat dem många gånger. De finns i stort antal i och runt Uppsala. Alla gillar inte det men det har visat sej svårt att påverka kajornas närvaro när de etablerat sej.
Hälsningar Lena
Kul med fotofika! Personligen tycker jag Kajan är en cool fågel. Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-08-07 18:38
Tack Nina,
kajor är absolut coola och roliga att titta på.
Hälsningar Lena
Fin serie!
Svar från Lena Holm 2023-08-07 18:39
Tack Stefan,
fåglar och lite lagom med folk blir en bra blandning.
Hälsningar Lena
Jättetrevligt med fotofika kan jag tänka mig. Bildmässigt faller jag extra för badande kaja, särskilt första. Tajmingen var toppen här!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-08-07 18:41
Tack BJarne,
det blev ju en hel del badbilder och jag tycker de ser så sköna ut när fjädrarna på huvudet är blöta och sticker ut som taggar. Det stämmer så bra ihop med deras attityd :-)
Hälsningar Lena