En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fotografera stora rovfåglar i närområdet

Vi startade i gryningen och jag utmanade måsarna som följde vår båt genom att ta bilder rakt mot den låga solen med 24-105 mm. Inte direkt ett fågelobjektiv men eftersom jag hade två kamerahus med mej kunde jag experimentera lite.

Vi utgick från Mälarbadens golfklubb och det är samma arrangör som Fredrik Norling var ute med för ett par veckor sedan. Det är fiskgjuse som gäller denna morgon. Jag hade bokat min tid innan jag såg Fredriks bilder men efter det inlägget blev jag ännu mer taggad.

Det tog ett tag för dem att "vakna" men efter en stund uppenbarar sej en ivrigt spanande fiskgjuse ovanför oss. Den vet vad som gäller....

De cirklar dock runt och tvekar en del...ibland är det så många som tre stycken. Vi spanar och försöker följa dem med kameran ...välj en av tre, hur lätt är det?...När en plötsligt bestämmer sej för att dyka går det oerhört fort.

Splash !!!.... Ni som kan detta inser nog att det är minst två bilder mellan denna och inflygningen ovan. Klumpigt av mej...men de bilderna duger inte att visa....

Jäklar vad fort det gick! Jag fotade fiskgjusar förra året från gömsle i Finland och vet att det går fort...suckar och inser att vi får förhoppningsvis flera chanser denna morgon.

Den här gjusen visar i alla fall upp sej på bästa sätt...

....innan den drar vidare mot boet med sin välförtjänta fisk. Död eller ej,....de här fåglarna måste ju få någon sorts ersättning för sitt poserande framför kameran :-)

Den håller lite nonchalant i fisken men den vet nog att den är död och att det är lugnt att flyga hem.

Fiskgjuse i antågande, vi står på helspänn ombord på båten......vilken väg ska den ta.....

....den vänder upp mot oss och jag känner mej plötsligt väldigt iakttagen.

Plötsligt bestämmer den sej för att dyka. Denna bild är kraftigt beskuren men jag ville gärna visa just denna pose. Nästa bildruta på mitt minneskort visar bara stjärtfjädrar....jag hann inte alls med. 

Väldigt nära ytan bestämmer den sej plötsligt för att avbryta....

...den visar ju ändå upp sej på bästa sätt så för oss gör det inget. Den kommer nog tillbaka....

Fiskgjusarna kommer tillbaka flera gånger samt att också nya individer dyker upp. De känner helt klart till detta arrangemang. Här finns det lättillgänglig mat om jag poserar för fotograferna. Vi ser två havsörnar på håll och hör deras ungar ropa efter mat, men de kommer inte och hämtar någon fisk denna dag.

" - Passa på då, när jag dyker bara för din skull ! "

" - Håll TRUTEN det är min fisk ! Du kan inte ens gapa så stort att du kan svälja den ! "

" - Någon har provsmakat på denna men jag är inte så kinkig, den var i alla fall lättfångad. "

" - Undrar vad småttingarna ska säga om den här fångsten...måste se till att de inte får se att halva huvudet är borta....så de inte tror att jag är en kass jägare eller nåt ?..."

" - Jag kör ner den i halsen på den som gapar mest....det brukar fungera. " 

Precis när vi bestämde oss för att åka mot hamnen kom denna sista fiskgjuse och fick sin präktiga belöning. Ett perfekt sätt att avsluta morgonen.

Trots att man sitter på första parkett är det inte så enkelt som man kan tro att fånga dessa vackra rovfåglar på bild. Jag är  ingen nybörjare men jag kan utan vidare säga att jag är djupt imponerad av Fredriks bilder som han visade för ett par veckor sedan. Hur som helst vill jag också visa på att man kan fotografera stora rovfåglar inom ett rimligt avstånd från Knivsta (alltså Uppsala-Stockholm regionen).  Det här stället ligger strax utanför Eskilstuna och arrangören finns på www.birdphotosweden. com.

Hälsningar Lena

Inlagt 2017-07-17 08:20 | Läst 487 ggr. | Permalink

"Hallå Lena1 :) Grymma bilder som du säkerligen är mycket nöjd med kul! Spännande arrangemang du nämner hade ingen koll på sånt fanns, för örn vet man ju åtel osv men inte sånt här vattenscenario. Lägger de ut döda fiskar i vattnet som man väntar på att gjusen ska se och komma o nypa? Måste vara jäkligt spännande vänta o se om den kommer. mvh/Dieter"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hallå Lena1
:)
Grymma bilder som du säkerligen är mycket nöjd med kul!
Spännande arrangemang du nämner hade ingen koll på sånt fanns, för örn vet man ju åtel osv
men inte sånt här vattenscenario.
Lägger de ut döda fiskar i vattnet som man väntar på att gjusen ska se och komma o nypa?
Måste vara jäkligt spännande vänta o se om den kommer.
mvh/Dieter
Svar från Lena Holm   2017-07-17 10:12
Tack Dieter,
just den här arrangören har haft en annons på FS under våren och början på sommaren, I flera veckor. När man åker ut med båten matar han måsar och trutar med bröd och får på så sätt ett helt gäng runt båten. Det känner fiskgjusen igen och kommer för att spana. Då kastar han ut en fisk och sedan inväntar man att gjusen ska dyka. Ibland gör den det omedelbart och ibland cirklar den runt och kollar läget innan den dyker. Det händer också ibland att havsörnen kommer, det fick Fredrik Norling på sin utfärd. Ibland finns det spektakulära fotoäventyr närmare än man kan tro. Man behöver inte åka till Nordnorge eller Finland.
Hälsningar Lena
Oj, nu får man ju prestationsångest !
Vilka fantastiska gjussebilder du levererar ! Fint även med inledningsbilderna.
Lena och jag har också bokat detta, men det blir senare i augusti.
Hoppas dom inte ätit sig allt för mätta tills dess :-)
ing-marie

PS. Vad hade du för brännvidd ?
Svar från Lena Holm   2017-07-17 11:12
Tack Ing-Marie,
jag tänkte på dej och Lena när jag körde hem från detta äventyr. Mycket lättillgängligt om man inte kan gå så långt. Jag använde en Canon 100-400 zoom. Ibland måste man zooma ut för att inte riskera att vingklippa fåglarna helt (eller missa dem). Visst är det coolt med närbilder som Fredrik hade en del i sitt inlägg men attans svårt när det går undan. Jag hade också med ett extra kamerahus med 24-105 som var lite kul att använda på måsarna. Jag är antagligen bortrest när ni är ute men jag ska försöka komma ihåg att kolla efter ditt inlägg. Ni kommer att få superbilder båda två tror jag. Kan också passa på att rekommendera stugorna på campingen ca 500 från hamnen. Jättefina och fräscha, nära till servicehuset, det finns nybakat bröd på morgonen (när ni kommer tillbaka). Maila om det är något annat du undrar over.
Hälsningar Lena
Spännande bilder! Hoppas det inte gör något men jag stannade kvar längst vid bild 2.
Svar från Lena Holm   2017-07-18 07:09
Tack Ragnar,
det gör absolut inget. Jag är själv förvånad över hur fina några av morgonbilderna rakt mot solen blev. Tur att det är så lätt att räta upp horisonter numera, för det gick rätt fort när jag tog gryningsbilderna.
Hälsningar Lena
Otroliga bilder Lena!!! Den första bilden på gjusen är det riktigt hög wow-faktor på! Jag är jätteimponerad! :) /Tommy.
Svar från Lena Holm   2017-07-18 07:10
Tack Tommy,
det var en utmaning att fånga dem när de dök men uppe i luften var det lättare att följa dem och det blev en del "spaningsbilder".
Hälsningar Lena
Jättefina bilder på Gjusarna! Undrar om någon av individerna är samma som 'Räv-Uffes' Gjuse som han åtminstone förut brukade mata från handen, eller via en pinne som han satte fast fisken på.. Hördes på SR:s 'Naturmorgon' redan 2008, detta var just ifrån den regionen av Mälaren, och 'Frille' kallades tydligen den Gjusen, den återkom flera år och lät sig matas..

Går att söka och lyssna på här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1027&artikel=2367753#

Finns även på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=c9SUP7Zihe0
Hälsn!
Svar från Lena Holm   2017-07-18 07:11
Tack Jan,
mycket intressant. Det kan hända att jag träffar den här arrangören igen till hösten och då ska jag fråga om han känner till detta.
Hälsningar Lena
Säger som alla andra, grymma bilder. Vilken upplevelse och att få att fota gjusen så här. Å det gäller att passa på när möjligheten finns. Jag kan inte se alla dina bilder tyvärr men de flesta. Några ser jag bara halva. Gillar den andra faktiskt. Fint motljus i solen.
Sten
Svar från Lena Holm   2017-07-18 07:13
Tack Sten,
det var en häftig upplevelse och väl värt vad det kostade. Jobbigt med dina internetproblem och att du inte får fram alla bilder. Jag kan tyvärr inte bidra med någon kunskap om sådant.
Hälsningar Lena
Hej,
Välgjorda bilder. Fångstögonblicket är mäktigt. Det hedrar arrangören att han inte har en stor kork i munnen på fisken?
Ha en fin sommar
Bob
Svar från Lena Holm   2017-07-18 07:15
Tack Bob,
fångstögonblicket är också attans svårt att fånga. Fiskarna flöt lite sisådär och det var svårt att hålla reda på var fisken låg. Oftast var det dock någon trut där och försökte norpa åt sej lite och den fungerade som "markör".
Hälsningar Lena
Fina Fiskgjuse bilder vad trevligt att se många så fina gjuse bilder Har inte haft så mycket tid och se om fiskgjuse som vi har i sjön får kanske en av dagarna Snyggt fotograferat Ha en bra kväll // Gert
Svar från Lena Holm   2017-07-18 07:15
Tack Gert,
jag hade sett fram emot denna utflykt länge och det blev fin utdelning.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder på gjusen! Det är bara att gratulera.

Mvh Jörgen
Svar från Lena Holm   2017-07-18 15:13
Tack Jörgen,
det var en lyckad utfärd även om jag grämer mej för att jag missade ett par nerslag som jag borde ha satt.
Hälsningar Lena
TheInvisibleJackal   2017-07-19 09:56
Så är det ibland Lena, men det är väl som det ofta säga - bryt ihop och gå vidare. Jag tycker att det är snarare en liten sporre att kanske nästa gång sitter de där bilderna man ville ha.

Mvh Jörgen
Kul att se att du fick komma ut på en tur till Fiskgjusarna, tråkigt att inte Havsörnarna ville visa sig, men du har ju fått många bra bilder på Fiskgjusarna :)
Men visst var det svårt, man blir lite sur på sig själv när man inte lyckas hålla Fiskgjusen i mitten av bilden så inte vingarna blir klippta, men bilderna som är lite vingklippta fungerar väldigt bra för tajta cropar så man får se detaljerna på gjusen och fisken den håller hårt i :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm   2017-07-21 16:01
Tack Fredrik,
jag blev feg när jag missat ett par nerslag och zoomade ut. Jag hade sett fram emot några tajta närbilder men när man klippt fåglarna alltför mycket vågade jag inte fortsätta så. Jag kommer att boka en tur till hösten. Först ska vi till British Columbia ett par veckor, kanske det kan bli någon örn där fast det egentligen är mest en dykresa.
Hälsningar Lena