En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Frigående minsann

Körde via småvägar hem idag och passerade plötsligt en liten flock med höns som gick i vägkanten. Det var vid en gård, det var smalt och jag körde därför väldigt sakta. Insåg också att det faktiskt gick att stanna till ett ögonblick. Här var det frigående minsann.

Den stora vackra tuppen hade ett gäng hönor som han bevakade. Jag tror tuppen är en ljus Sussex och kanske den grå hönan. De svarta hönorna med fjädrar på benen ser mer ut som Bramha, men jag är inte särskilt bra på hobbyhönsraser så rätta mej gärna om det är galet. Tuppen har i alla fall koll på mej.

Plötsligt gör han ett skutt och flaxar till, fluffar till sej lite. Han har kanske insett att det är en fotograf som klivit ur bilen...

Kolla hur han sträcker på sej och poserar. Han har rejäla sporrar och antagligen stora tankar om sej själv. Hönorna bara vandrar iväg, in på tomten till det hus där jag stannat. 

När han åmat sej en stund framför fotografen vänder han sej om och "svassar" långsamt iväg med högburet huvud. 

Jag var ute och letade efter en stripgås som jag faktiskt lyckades få syn på, det blev dock inga bilder på den. Men frigående höns är inte så dumt det heller.

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-03-30 22:24 | Läst 1161 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Lena. Suveræne fotos.
Hvilken morsom serie og oplevelse - tak for den.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2022-03-31 21:24
Tack Erik,
jag blev själv mycket förvånad över att hittade dessa höns "längs vägen". Tur att det gick att stanna, fast jag stod nog egentligen på någons tomt.
Hälsningar Lena
Roligt och skönt de får den friheten. Här går dom flesta lite som dom vill dock inte under fågelinfluensan och regler.
Men sånt går ju kolla upp :)
Snygg ståtlig tupp och hans hönor
Mvh N
Svar från Lena Holm 2022-03-31 21:25
Tack Nini,
det här är i utkanten av Uppsala och jag blev själv ganska förvånad över att hittade dessa höns längs vägen, men vägen gick ju rakt genom en gård, så visst hörde de hemma här. Här är det mycket sällan man ser höns så här frigående.
Hälsningar Lena
Härliga bilder, en tupp som vet om hur han gör sig bäst på bild ;-)
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-03-31 21:26
Tack Bengt,
man kan ju undra om han gjort det förr. Det är ganska nära Linnés Hammarby så han borde ha stött på turister .
Hälsningar Lena
Det är härligt vackert med frigående höns och rogivande för sinnet. Tror som du med artbestämningen. Lade genast märke till de imponerande sporrarna, eftersom jag som barn en varm sommardag fick ryggen uppsporrad på gårdsplan, den tuppen blev middag samma dag.
Svar från Lena Holm 2022-03-31 21:28
Tack Stefan,
det är kul att titta på höns och hur de interagerar. Jag har faktiskt aldrig stött på någon som blivit skadad av en tupp, fast jag vet att de kan göra utspel med fötterna. Jag förstår att den tuppen inte fick vara med längre.
Hälsningar Lena
Hahaha! Vilken tupp! Vackra bilder. De påminner mig om min vän som gick bort i cancer för några år sen... Hon hade sådana vackra höns... De var fantastiska att betrakta.
Varmaste hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2022-03-31 21:30
Tack Halina,
jag tyckte de var väldigt fina och tuppen var verkligen imponerande. Som att han visste hur tjusig han var. Jag tror också att han tog sin uppgift att vakta hönorna på största allvar.
Hälsningar Lena
Det var en ståtlig tupp! Rolig sista bild. Stripgåsen var jag också ute och kollade på. Fick några dokumentationsbilder också. Snygg serie!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-03-31 21:32
Tack Johnny,
jag tyckte den såg helskön ut då den vände sej om och slängde till med huvudet och halsen som på sista bilden. Dessa höns gjorde i alla fall att det kändes som en lyckad tur (dvs omväg).
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder på tuppen, tala om att kråma sig. Snyggt värre! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-03-31 21:32
Tack Björn,
man kan ju undra om han mött fotografer förr :-)
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder på tuppen, tala om att kråma sig. Snyggt värre! Hälsningar/ Björn
Stiliga bilder och stilig tupp..frigående är ju det rätta livet för dom.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-04-01 17:55
Tack Gunte,
visst är det fint när hönsen kan gå sä här, även om de klev ut på vägen denna gång.
Hälsningar Lena
Man brukar ju säga en riktig tupp i hönsgården. Den här tuppen levandegör verkligen tupp i hönsgården, men i frihet. Äggen från de här hönorna skulle jag gärna äta. Härliga bilder.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2022-04-01 21:00
Tack Ulla,
det här var en tupp som tog sina plikter på fullaste allvar. Äggen från dessa höns smakar precis som de ägg du köper i affären, men det är ju flera aspekter som väger in i den slutliga bedömningen :-)
Hälsningar Lena
Härligt med djur som får gå fritt! Det är svårt att veta om de njuter av det, men jag hoppas på det. Härligt med tuppen som sträcker på sig ordenligt! "Här är jag!". Härliga bilder!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2022-04-03 19:57
Tack Bjarne,
det är svårt att veta vad våra husdjur gillar och lätt att lägga mänskliga känslor i vår tolkning av vad som är bra och dålig djurhållning. Jag tror dock att dessa höns har ett bra liv som de njuter av för de är nog ganska ovetande om att de kan bli påkörda av bilar eller tagna av duvhöken.
Hälsningar Lena