En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Frostigt skådespel

Om det var kallt vid Råstasjön så var det inget mot vad det var i Gamla Uppsala dagen efter. Termometern i bilen visade minus 18 grader då jag kom fram på mitt korta lunchbesök för att spana efter strömstaren.

Solen strålade och gav de mest spektakulära effekter vid det strömmande vattnet. Luften fylldes av bolmande rök från vattnet och jag insåg att sikten där strömstaren brukar hålla till nog inte skulle vara den bästa.

Strömstaren var på plats och den satt riktigt bra till men röken från vattnet gjorde det nästan omöjligt att få bra bilder. Det blev inte effektfullt som jag hade hoppats utan snarare bara dimmigt. Den här bilden är kraftigt förstärkt i kontraster.

Jag spanande ut mot den del där det brukar vara öppet vatten som inte strömmar så hårt. En stor del av ytan var frusen och två änder satt hopkurade på isen.

Alträden vid vattnet var täckta med puderlätta snöflingor och frost. När jag stod här och spanade fick jag uppleva hur lätt detta snötäcke bara kan singla ner av den lättaste vindpust...Det hamnade överallt inklusive innanför kragen på min jacka,... men det var ju så vackert...

Den kaxiga strömstaren hade nu flyttat på sej och befann sej i motljus men avsevärt mycket längre bort än tidigare. Mina 420 mm räckte inte riktigt till men jag stannade ändå en stund och tog några bildserier.

Den här bilden blev bäst men den tål inte att beskäras mycket mer än så här.

På väg tillbaka till bilen tog jag några bilder med 420 mm mot solen och de frostklädda träden.

Ibland bjuder naturen på häpnadsväckande skådespel, det gäller bara att trotsa vädret och gå ut.

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-01-09 15:19 | Läst 1765 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vilka jättefina bilder !
Fantastiskt med solsträlarna på de snötäckta grenarna.
Jag kom just hem efter några timmar vid forsen i Forsbacka. Där var det dimmigt och rökigt. Trodde jag hade imma på linsen när jag kollade på bilderna. Tyvärr så når ju solen aldrig ner där.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2016-01-09 17:07
Tack Ing-Marie,
solen når denna fors mellan ca 11 och 12:30 så här års men bara fläckvis. Det gäller att tajma besöket och jag har lärt mej av mina misstag. Röken i forsen kan man ju dock inte göra något åt. Antingen får man fina landskapsbilder eller så blir det bilder på strömstaren.
Hälsningar Lena
O, vilka fina bilder.
Blir lite avis, då jag ligger hemma med feber, krax i rören och hosta.
Kan ju inte gå ut. 'Får njuta av dina fina bilder i stället
// Marianne
Svar från Lena Holm 2016-01-09 17:09
Tack Marianne,
trevligt att jag kan bidra med något i alla fall. Så här fint var det i torsdags. Hoppas att du kryar på dej och snart kan gå ut. Medans du väntar får du väl spana ut i trädgården, vilket jag också gör mest nu i helgen.
Hälsningar Lena
Kikade på frusna hägern igen kultur.
Liknar oss när vi fryser.
När solen kommer blir det sakrala bilder verkligen.
Du flyr inte kylan.
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2016-01-09 17:14
Tack Gun-Inger,
jag flyr inte kylan även om jag var lite för lätt klädd på denna tur. Jag slank ut en stund på lunchen och under en vanlig arbetsdag är jag inte klädd för att vara ute i minus 18 grader (då skulle jag storkna på kontoret). Men när vädret är så fantastiskt fint och jag kan ta lite extra tid runt lunch (studenterna har inte börjat ännu) kan jag inte motstå en tur i naturen.
Hälsningar Lena
Gun-Inger Arvidsson 2016-01-09 23:12
Akta för att frysa för mycket ..
gia
Underbara bilder Lena! Du har ett gott öga :-)
Svar från Lena Holm 2016-01-10 10:01
Tack Tommy,
det var en mycket fin dag även om det var kallt.
Hälsningar Lena
HUA!!!! Men mycket fina bilder...så bra att du trotsade kylan!
Svar från Lena Holm 2016-01-10 10:02
Tack Lena,
jag kunde inte motstå att gå ut när solen lyste så från blå himmel.
Hälsningar Lena
Lite frostdimma sitter aldrig fel..
Mv/G
Oj sån't vackert skådespel! Kanonbilder, och jag tycker särskilt mycket om första och näst sista. Fint med den vackra strömstaren också.
Hälsningar, Bjarne