En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Full fart i restaurangen!

Nu har vi öppnat restaurangen ordentligt med såväl talgblock som fröautomater och vi har fullt med gäster. Som Ing-Marie sa i sin blogg verkar småfåglarna vara fullkomligt galna i frö och talg just nu. De roligaste gästerna vi har nu är nog tofsmesarna. Kaxiga som bara den.

En annan kaxig gäst som kommer även om man är ute och jobbar i trädgården är svartmesen. Idag bjöd jag på lite extra godis i form av ett fat med jordnötter. Den hittade snabbt dit.

Svartmesen gillar att sitta i vår häck och äta frön. Vid flera tillfällen kom den innanför fokusgränsen när jag stod i cykelförrådet och spanade ut mot matningen.

Vi har en stor mängd talgoxar. Flera stora familjegrupper från sommarens lyckade häckningar verkar hänga kvar runt huset.

Nötväckorna hittade snabbt jordnötsfatet och valde de största och finaste bitarna. De väljer verkligen nöt innan de flyger iväg och byter om de inte är nöjda.

De små fina titorna (en eller tall...vem vet, båda finns i området...) kommer också väldigt nära. Den här sitter i häcken och den röda bakgrunden är fasaden på grannens hus.

Några pilfinkar kom förbi och en ensam grönfink satt i häcken. Den var lite blyg men när jag gått in såg jag att den hade fått sällskap av flera kompisar som ville ha mat.

Skatorna vill väldigt gärna smaka men de är skygga och vår tomt är ganska "tajt". En stannade upp på växthusets nock men vågade sej inte ner till maten.

Tofsmesarna var trogna gäster under många år men förra året såg vi inte en enda. Kul att de nu är tillbaka. Vi har minst två individer som besöker restaurangen regelbundet.  Om man är ute signalerar de högljutt sin ankomst. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-10-20 17:12 | Läst 2897 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hur trevligt som helst! Vilka fina fåglar ni har! Och 'bjussiga' verkar dom också vara.. Saknar Tofsmes och Svartmes här.. men dom dyker kanske upp nån gång..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-10-21 20:17
Tack Jan,
just svartmes och tofsmes känns som lite extra fina gäster eftersom vi bor i ett villaområde. Tofsmesen har vi inte sett på ett tag och det var den som fick mej att ta fram kameran.
Hälsningar Lena
Fina bilder på småfåglarna, men min start på fågelmatning blev en rysare. Jag köpte en halv kokosnöt med talg eller vad som nu är i och satte upp den på kolonin. När jag återvände på morgonen dagen efter så var det som en sen från Hitchcock, det var 30-tal skator, råkor, kajor etc på tak, staket etc och inga småfåglar :(
Svar från Lena Holm 2018-10-21 20:15
Tack Peter,
skator, råkor och kajor är också hungriga, men jag vet hur det kan bli och det är inte det man tänkt sej. Det gäller att anpassa matningen så det passar för småfåglar (om det är dessa gäster man vill ha). Vi har skapat en bur med nät runt talgblocket så att bara småfåglar kan komma åt den maten. De kan äta i en trygg miljö (alla grannar har katt) och de större fåglarna kommer inte åt den godaste maten.
Hälsningar Lena
Mycket fina nära bilder på alla fåglar och jag gillar särskilt toftsmesen och nötväckan. Toppen!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2018-10-21 20:10
Tack Bjarne,
för oss var det nog tofsmesens idoga besök som kändes mest uppiggande. De har inte visat sej på bra länge men nu känns ordningen återställd.
Hälsingar Lena
Härligt med tofsmesar, aldrig sett någon i mitt närområde. Snyggt! Här själv bara sporadisk matning här, inte så kallt ännu.
Svar från Lena Holm 2018-10-21 20:08
Tack Stefan,
det var tofsmesarnas ivriga besök som fick mej att ta fram kameran och studera matningen en stund. Nu har vi lite koll på vad som kommer och det är alltid kul.
Hälsningar Lena
Trevlig restaurang verkar det som. Så kul att få ha tofsmes som gäst... den fågeln gillar jag.
Kul och fin presentation av de hungriga gästerna.
/Lena
Svar från Lena Holm 2018-10-21 20:05
Tack Lena,
det var nog tofsmesens ivriga besök som gjorde att jag tog fram kameran denna helg. Förut var de trogna gäster men det var länge sedan vi såg dem.
Hälsningar Lena
Fina bilder på dina gäster, kul att det är så många olika arter.
Tofsmesen är väl lite extra kul, den är väl inte allt för vanlig vid matning hemmavid.
Svar från Lena Holm 2018-10-21 20:04
Tack Ing-Marie,
tofsmesen är extra kul för vi såg den inte under våren. Den brukar komma men det var länge sedan känns det som.
Hälsingar Lena
Härligt och roligt och bra att Du inte har "restaurangen" med i bilden!
Svar från Lena Holm 2018-10-21 20:02
Tack Wolfgang,
bilderna är beskurna och på de flesta finns matningen med i något hörn, men jag kommer nära fåglarna när jag står i cykelförrådet och spanar ut mot dem.
Hälsningar Lena