En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Glimtar från Dubrovnik

Hela förra veckan var jag på jobbresa i Dubrovnik, Kroatien. Det var en stor vetenskaplig konferens i ämnet Animal Science (husdjursvetenskap). Det var över 1200 deltagare och konferensen var förlagd på tre stora hotell, dessutom kunde man bo på ytterligare några mindre ställen inom samma område.

Konferensdeltagare med "adresslappen" runt halsen som studerar den stora programboken. Det var oftast flera sessioner parallellt så det gallde att välja och sedan hitta till rätt lokal på rätt hotell. Det blev en del promenerande men vädret var strålande på dagarna.

Nya vetenskapliga resultat kan förmedlas i form av föredrag eller på en stor poster. Här är det plats för just postrar och eftersom det är första dagen håller folk som bäst på att leta rätt på sin numrerade plats och sätta upp sina alster.

Under en kaffepaus fick jag syn på den här mannen i lobbyn på de största hotellet, där jag för övrigt inte bodde. Han var inte en konferensdeltagare utan reste antagligen med sin familj. När semestern är slut ska badleksakerna packas ner och han jobbade länge med den stora svanen.

Det ingick en Kroatisk afton vid vattnet en kväll. Konferensdeltagare är som alla andra och tar selfies samt fotar solnedgångar.

Maten var strålande trots att så många skulle utfodras samtidigt. Mycket trevliga bläckfisksallader, goda oliver mm.

Naturligtvis fick vi se och höra Kroatisk dans och musik.

När jag promenerade hem den kvällen mötte jag den här charmiga krabaten utanför mitt hotell som låg lite mer avskilt.

Den samsades med ett gäng katter som passade på att kolla om jag hade några godsaker i kameraväskan. Jag kan erkänna direkt att jag hade med mej några godbitar som blev över vid vårt bord...det skulle ju ändå bara ha slängts bort.

Ändhållplats för bussen till hotellområdet som låg några kilometer utanför Dubrovnik. Trots att man ofta ser ordet i form av graffiti hajar man ändå till när det dyker upp som destination på en buss.

Katterna måste jag återkomma till. Jag brukar försöka låta bli herrelösa djur när jag är ute och reser men det var ändå något speciellt med dessa katter. De var mycket snälla och lät sej villigt klappas. Vissa tycktes t o m gilla att gosa med såväl barn som vuxna, även om de inte hade med sej något ätbart.

De var nyfikna och sociala, passade på att hänga med på lite internetsurf när tillfälle gavs.  Jag insåg också efter ett par dagar att de blev matade med kattmat av någon i närheten av hotellet. De var många smala ungkatter men inga som såg ut att svälta eller såg sjuka/skadade ut.

Det var nog lite mer besvärlig för dem att hitta vatten  än mat. Det regnade en del på nätterna och här dricker två av de små pantrarna från en grop i betongen som ännu inte hunnit torka helt. Just dessa två mötte jag flera gånger om dagen.

Den här snubben passerade jag också åtskilliga gånger och han hade sin egen kattkompis. Det fanns en skylt som förkunnade vem han var men det var någon helt okänd för mej. Jag tyckte mest att han såg ut att ha en skön attityd i största allmänhet.  

Jag spanade förstås efter fåglar eftersom jag bodde i en stor park. Turkduvor var väl det mest spännande. I övrigt mest arter som vi har hemma t ex koltrast, pilfink, talgoxar, bofink m fl.

Trots att det var sent på säsongen fanns den en del blommande buskar och en hel del fjärilar.

Konferensen avslutades med en "Gala dinner" uppe på en stor mur. Det hör till Dubrovniks ringmur och var det enda av stadskärnan som jag såg då programmet var för späckat för utflykter. Belysningen gjorde färgerna på den fina dukningen lite bisarra.

Utsikten var fin och jag hann med några bilder innan middagen började....

...och när himlen fortfarande var lite vackert blå i tonerna.

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-09-05 17:42 | Läst 4684 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Vetenskapliga konferenser är berikande på många sätt. Helt klart visat här.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2018-09-07 17:10
Tack Bob,
även det vetenskapliga innehållet var över förväntan. Mycket fokus på framtida global livsmedelsförsörjning (mest protein) och klimat.
Hälsningar Lena
Fina bilder och roliga, ser ut att ha varit en trevlig konferens. Att blåsa ur de där uppblåsbara djuren kommer jag mycket väl igång, brukar bara mycket värre än att fylla dem, borde finnas en pump som suger ut också
Svar från Lena Holm 2018-09-07 17:11
Tack Peter,
han jobbade länge med den gigantiska svanen och familjen såg jag inte ens till.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det har "sikkert" varit en bra och ansträngande resa. Men du fick åtminstone dokumenterat det med några vackra och varierade bilder och en extra bra text.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2018-09-07 17:12
Tack Erik,
det var som konferensresor brukar vara men med ett trevligt klimat och en fin miljö som jag gillade.
Hälsningar Lena
Roligt att få följa med på en intressant resa med fina bilder!
Svar från Lena Holm 2018-09-07 17:13
Tack Christer,
det var ett fint ställe för en konferens, åtminstone om man föredrar natur och lite mer stillsamma miljöer.
Hälsningar Lena
Hmmm, bläckfisksallad....
Efter att ha läst den här boken, https://www.amazon.com/Other-Minds-Octopus-Origins-Consciousness/dp/0374537194/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1536171877&sr=8-1&keywords=other+minds+the+octopus+the+sea+and+the+deep+origins+of+consciousness
så avstår jag helt från att äta bläckfisk. De är ju minst lika intelligenta och känslosamma som hundar. Efter att ha läst boken blev jag riktigt sugen på att lära mig dyka, bara för att få träffa dessa fantastiska djur.

Statyn du visar är ju helt underbar! Kanske det blir en resa till Dubrovnik nästa år, för att se bläckfiskar och statyer :)

Ha det gott! /Thomas
Khalad 2018-09-05 23:14
Forskning och Framsteg hade en intressant artikel om bläckfiskar för någon (några) månader sen. Bla hade dom en distribuerad hjärna, med delar av hjärnan i tentaklerna/ Björn T
Svar från Lena Holm 2018-09-07 17:17
Tack Thomas,
jag har inte läst just denna bok men jag är klart medveten om att bläckfiskar är betydligt smartare än man tidigare trott om detta blötdjur. Det vi åt var mest "squid" dvs små tioarmade bläckfiskar och jag vet inte hur det förhåller sej med dessa, men visst kan man tveka över att äta dem. Jag har själv problem med att hitta griskött som jag tycker är acceptabelt eftersom grisarna är väl jämförbara, om inte smartare, än hundar. Jag har själv jobbat med dem.
Hälsningar Lena
Svar från Lena Holm 2018-09-07 17:18
Tack Björn,
mycket intressant. Framgick det även att de har tre hjärtan :-)
Hälsningar Lena
Kul att se lite bilder från din resa.
Katterna kanske har det ganska bra ändå får vi hoppas.
Svar från Lena Holm 2018-09-07 17:20
Tack Ing-Marie,
jag tror inte att katterna hade det så illa, åtminstone inte denna årstid. Både turister och någon välvillig person försåg dem med mat.
Hälsningar Lena
Vilken fin konferensresa! Gillar din berättelse och variationen av motiv, fint att läsa och titta på!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2018-09-07 17:20
Tack Björn,
det var en trivsam och lagom späckad vecka och miljön passade mej.
Hälsningar Lena
Fina bilder från olika motivområden men svanmannen tar humorpriset idag..
Mv/Gunte..
Svar från Lena Holm 2018-09-07 17:21
Tack Gunte,
jag har en hel serie med bilder på mannen med den gigantiska uppblåsbara svanen. Han jobbade länge för att få ner den i resväskan.
Hälsningar Lena
Trevlig reseskildring med fina bilder och bra text där till. Sista bilden blir min favorit.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2018-09-07 17:22
Tack Stig,
det var fint uppe på muren när vi var där, men på dagtid var det så packat med turister att jag hade aldrig gått upp.
Hälsningar Lena
Fina bilder! Roligt med katterna och att de ser fina och välmående ut.
Härligt uttryck på statyn!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2018-09-07 17:23
Tack Johnny,
jag gillade statyn mer och mer för var dag jag passerade den :-)
Hälsningar Lena
Hajade lite till inför mannen med svanen, fast fick förklaring med att det var en turist.
I Dubrovnik har jag varit en gång och i bilden med selfidamerna så tycker jag mig känna igen bron i bakgrunden.
Charmiga katter och hoppas de fanns en liten godbit över till dem. Bussdestinationen var lite ögonbrynshöjande för oss, fast inte ovanligt med olika betydelse på ord. Har en vän som kom från forna Jugoslavien (Skoplje) hon hade väldigt roligt åt våra kor, ett ord som i hennes hemland betydde det samma som på din buss.
Även ringmuren känns bekant, promenerade runt den men dina bilder i kvällsljuset är betydligt snyggare än de jag fick i dagsljus.
Svar från Lena Holm 2018-09-07 17:26
Tack Margareta,
från där jag befann mej hade vi bron i bakgrunden när vi gick ner på stranden. Jag såg den aldrig på närmare håll. Det fanns inte riktigt tid för något besök inne i staden och jag hade ändå insett (vid ankomsten) att det var packat med turister och kö för att gå på muren. Inte min stil alls. En kollega tog bussen in till gamla stan men steg på samma buss igen för att åka tillbaka.
Hälsningar Lena
Hej spännande resmål.
Ser ut att vara värt ett besök.