En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Glimtar från regnskogen

Vi har kommit tillbaka från 7 intensiva dagar på en dykbåt och jag har förstås mängder med bilder från Stora barriärrevet, det kommer senare för jag har inte hunnit med att jobba med bilderna under resan. Vi avslutade vistelsen i Queensland med några dagar i Cairns med omnejd. Här finns det regnskog och en dag begav vi oss till ett område norrut som heter Cape Tribulation. Här var det inte rak väg och 12 mil i timmen som i Western Australia utan en bilresa på tolv mil visade sej ta nästan tre timmar (+ en färja). Vi trodde Google maps hade fel....men det stämde. Krokigt, smalt och backigt. Väldigt frodigt och växtligheten såg ibland ut att vilja invadera vägen

Regnskogen här är tät och korvig, ofta ganska "skräpig" för stora blad rasar ständigt ner och annat växer uppåt. Vi har lite tur för det är bara 32 grader varmt men med ca 80% luftfuktighet känns det ändå rätt svettigt när vi går till fots.

Det är blött och små krabbor håller till i en stor vattenpöl. Vi ser små ödlor och ibland är ljudet av vad vi antar är grodor nästan öronbedövande. Men vi lyckades inte få syn på en enda.

De stora gröna parasollerna skyddar effektiv från solens strålar och miljön under känns mest som ett tropiskt växthus där bevattningen står på hela tiden.

Vi ser en hel del spindlar och andra insekter men, lite otippat, är de få som är besvärande. Spindlarna sitter ju där dom sitter, men vi hade nog förväntat oss mer mygg och flugor, men de vållade inga problem. De (stora) roliga insekterna ovan är "peppermint stick insects" och de verkade upptagna med att göra fler. Vi gick till fots eller krypkörde med bilen och hela tiden spanade vi efter en stor fågel som ska finnas här....en jättestor 

Efter många timmar och när vi är på väg hem, skymtar vi något stort bland växtligheten. Det är Fredrik som ser den först. En kasuar. Trots att den kan bli två meter hög och väga över 60 kg är det en skygg fågel som är svårt att hitta. Det finns inte så många heller.....även om de förkommer en del i norra Australiens regnskogar så har vi nog tur som får se en. De är också kända för att ha lite dåligt humör.

Till slut öppnar sej en lagom stor glipa så jag kan få några bilder på den stora fågeln. Jag upptäcker då att den också har två ungar. Den ena kan man se i högra hörnet. Det är pappa kasuar som ruvar och sedan sköter om avkomman i åtta-nio månader. 

 Så här ser en av de små telningarna ut. Det är mörkt i skogen, ISO 2000 och just denna bild 1/100 s.

Det är en stöddig fågel med en stor hornplåt på huvudet som den kan försvara sej med, förutom den stora klon på en av de tre tårna som jag tyvärr inte fick med på någon bild.

Nu väntar betydligt kyligare breddgrader för nästa etapp på vår resa är Tasmaninen. Idag utlovades 16 grader på dagen och bara 8 till natten...Vattentemperaturen är 17 grader, vi är vana vid 28 minst.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2020-02-03 07:57 | Läst 3634 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fantastiska bilder, det känns nästan som om jag var där när jag tittar på bilderna!
Framförallt gillar jag bild nr 4 med "solparasollerna".
//Anders
Svar från Lena Holm 2020-02-03 08:26
Tack Anders,
själv sitter jag på flygplatsen i Sydney och funderar över vad klockan kan vara hemma...Väntar på nästa flight vidare. Parasollerna var väldigt täta och fina i just denna del av regnskogen.
Hälsningar Lena
Spännande, intressant och snyggt. Bilden med parasollbladen var riktigt vacker. Kul med de vårtbitliknande, där hade man säkert kunnat tillbringa dagar med ett makro. Skönt att slippa mygg och liknade, har svårt att koncentrera mig på foto när det hela tiden cirkulerar mygg runt om kring mig. Kul med den förväxta kalkonen också, och med ungar dessutom
Svar från Lena Holm 2020-02-09 11:18
Tack Peter,
Vi kan ingenting om insekter så det var lite kul att vi hittade några som fanns med på en av informationsskyltarna. Kasuaren kändes som en stor bonus, jättekul att få se.
Hälsningar Lena
Härligt! Vackra färger och spännande möten! Krabban var riktigt läcker! Har för mig jag läste ganska nyligen att någon människa blev dödad av en Kasuar.. låter ju troligt när den är så där stor! Ha det fortsatt fint!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-02-09 11:21
Tack Jan,
Jag tror att det var en skötare eller möjligen ägare i ett privat zoo som blev dödad av en kasuar. I fångenskap kan allt gå fel och den är onekligen välutrustad . Krabborna lyste som små röda lyktor.
Hälsningar Lena
Vilka urläckra bilder! Kasuaren var ju för häftig, vilken baddare till fågel!
Häftigt att det finns regnskog, tänkte mig Australien som en stor öken.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-02-09 11:25
Tack Johnny,
Med tanke på hur stort Australien är så är det kanske inte så konstigt att klimatet varierar. Just nu är vi på Tasmanien och här är det kallt, 17 till 20 grader på dagarna och skiner inte solen fryser man. På nätterna sjunker det till ca 10.
Hälsningar Lena
Så härliga bilder !
Vi hade tänkt göra några besök i regnskogen när vi var där men vi fegade ur, mycket pga. att både jag och min resekompis hade ganska stor ormskräck.
Parasollerna är ju verkligen maffiga och fyller nog sin funktion väl. Kul att ni fick se den maffiga fågeln, den har jag aldrig hött talas om.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2020-02-09 11:31
Tack Ing-Marie,
Hittills har vi inte sett en enda orm, inte i regnskog och ingen annan stans heller. Jag tänkte faktiskt på dej då jag fick de första bilderna på kasuaren, där den är delvis dold av växtlighet. Typiskt ”Ing-Marie filter” men som tur var visade den sej även utan filter en stund senare. Igår hade jag en hel flock vita kakaduor som levde rövare i ett par trädgårdar. Hur kul som helst att spana på med kameran.
Hälsningar Lena
Mycket trevliga bilder från fantastisk miljö :)
Intressant att få se bilder på en kasuar, en fågel man inte vill ska bli arg på en har jag hört :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2020-02-09 11:15
Tack Fredrik,
Kasuaren har ett rykte om sej att vara aggressiv och att den kan vara farlig. Den är definitivt utrustad för kamp och man ska nog vara lite försiktig. Här var avståndet betryggande och fåglarna kunde lätt dra sej undan från oss och de andra som stannat när de insett vad vi tittade på.
Hälsningar Lena
Du har då verkligen haft tur med djurmöten, vi vandrade också i en regnskog med förhoppning om att få se den stora fågeln, men det enda vi såg var det den brukar äta. Var kanske inte så konstigt att fåglarna höll sig undan när några i sällskapet hade svårt att tassa fram tyst eller vara tyst.
Svar från Lena Holm 2020-02-24 11:15
Tack Margareta,
Vi har haft tur några gånger men även bommat arter som inte ska vara så svåra att se, t ex myrpiggsvin. Ibland har det också tagit flera dagar av letande innan vi fått syn på det djur som fanns med på önskelistan, näbbdjuret var en lurig liten typ. Jag ska visa den vid tillfälle.
Hälsningar Lena