En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hägerdans

Krispigt kallt och nästan klart väder. Termometern visar på minus 18 grader. Jag har planerat morgonen så att jag ska kunna åka iväg en stund fast det är fredag. Hägrarna är på plats vid Råstasjön, minst 30 stycken. Rimfrost i fjäderdräkten, brrr...

En ungfågel ser lite bister ut. Den har inte upplevt vinter och snö förut. Snopet när fiskevattnet plötsligt frös till is.

Som vanligt kommer man väldigt nära hägrarna på denna plats. De är vana vid människor som passerar nära.

Solna stad har börjat mata med fisk. Den här hägern tycker helt klart att det är hög tid att fylla på matlådorna med ny fisk. Det är kallt och den är hungrig. Jag misstänker att det skulle komma en leverans denna dag men de hann inte dit under den tid jag var där. 

Hägrarna fick helt enkelt hitta på andra sätt att hålla värmen t ex genom att flyga runt lite.

Eller varför inte genom att ta några danssteg på den snötäckta isen...

" - Räcker vänster fot fram och skakar lite grann...eller hur var det nu?"

Det gäller att skaka loss ordentligt för att få upp lite värme.

Yeah, nu är det fredag! Hit med fisken!

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-12-16 20:31 | Läst 983 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Lena,
Det är en märklig fågel. Varför stannar den med frusen is. Litar den så på matningen?
Varför inte flytta till Europa.
Fina detaljbilder’
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2022-12-17 10:42
TAck Bob,
den flyttar inte för att det finns mat här. Hägrarna har matats vid Råstasjön väldigt länge. Först ideellt och när de eldsjälarna slutade började hägrarna dö. Då gick Solna stad in och började mata. Nu har de speciella lådor där de lägger hel fisk som hägrarna kan plocka åt sej.
Hälsningar Lena
Snyggt! Den vita och mestadels osynliga snön betyder mycket..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-12-17 10:44
Tack Jan,
det är del redigering för att få snö att se någorlunda vit ut. Så som jag helst vill att den ska vara. Om man vitbalanserar i LR blir hägrarna bruna. Lite svag blå ton är OK när det dessutom är kallt.
Hälsningar Lena
Väldigt fina hägerbilder, alldeles speciellt dansbilderna. Då sträcker dom ut halsarna så dom får vackrare former. Antar att det är typiskt vinterbilder när dom sitter med huvudena nerdragna, det läcker väl nästan ingen värme från halsarna då som verkar ha tunnare fjäderdräkt. Sista bilden blir extra med snöflingorna som stänker upp från dansen :-) Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-12-17 10:46
Tack Björn,
dessa dansbilder är egentligen bilder på hägrar som kom flygande mot mej och landade ute på sjön som var snötäckt. Om jag hade haft fisk med mej hade det blivit mer "dansande" på plats då de ska konkurrera om maten. De verkade hungriga denna dag så jag antar att det var fisk på gång. De får mat var tredje dag enligt en lokal fotograf.
Hälsningar Lena
Fina! Tycker som Björn, särskilt dansbilderna.
Oh yeah, snart lördagsledigt 🙂
Svar från Lena Holm 2022-12-17 10:48
Tack Lena,
dansbilderna är egentligen hägrar som kommer flygande mot mej och landar på den snötäckta sjön. De är som läckrast då och helst vill jag att de är ute på sjön där det inte är något i bakgrunden mer än snö.
Hälsningar Lena
En vacker fågel och makalösa bilder! Har aldrig varit där men måste nog ta mig dit. / Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2022-12-17 10:57
Tack Nina,
det är mycket lätt att hitta dit och det finns en lämplig parkering i närheten (vid tennishallen). När det är is på sjön är det hägergaranti. Om du vill att de ska "dansa" för dej kan du ta med fisk, en del fotografer gör det. Jag har mest fotat dem när de konkurrerar om maten som Solna stad lägger ut. Här är det bilder då de kommer flygande mot mej och landar på sjön. Hör av dej om du vill ha en utförligare beskrivning hur du ska åka/parkera. Man behöver inte ha något "värstingtele" heller. Jag har 100-400 mm och fotar ofta med brännvidder mellan 200-300 här. Fåglarna är jättestora när de flaxar omkring.
Hälsningar Lena
Inte mycket kött, men väldigt mycket fjädrar. Deras fjäderdräkt är som den mest utsökta kungliga skrud, vilket dina eminenta bilder visar på ett utmärkt sätt. Sällsynt fint. En så vacker fågel! Knepigt för dem i det vilda när allt är stenfrusit, har sett dem vid havet i större antal då det ännu inte frusit igen, och vid dräneringsdiken hemmavid då dessa diken tenderar att frysa sist av allt.
Svar från Lena Holm 2022-12-17 11:00
TAck Stefan,
de har verkligen en spektakulär fjäderskrud som är vacker både då de sitter och kurar och när de flaxar runt och visar upp sej. De långa fjädrarna på huvudet och halsen/bröstet som de vuxna fåglarna har är elegant utsmyckning som ju gör sej extra bra på bild. De borde ju dra söderut men här är de vana vid att det finns mat så de stannar hela vintern.
Hälsningar Lena
Hägrarna har spännande former och de ser så kul ut när det står där lite lagom burriga. Mycket snygga bilder med snön som bakgrund. Rent och fint! Dansbilderna blev mycket bra!
Svar från Lena Holm 2022-12-17 11:03
Tack Bjarne,
de ser ut som gamla gubbar i grå överrock med kravatt när de står på isen. De är vackra både när de står stilla och när de flyger upp och flaxar runt. Stora häftiga fåglar helt klart. De som "dansar" är egentligen fåglar som kommer flygande mot mej och landar på isen. Det blir alltid några "danssteg" i landningen.
Hälsningar Lena
Vackert, de är fina mot den vita snön. De ser mer bistra ut än va de brukar, men vem skulle inte det i kylan. Vi hade väl -11 igår och jag tyckte inte det var helt behagligt ute
Svar från Lena Holm 2022-12-17 20:07
Tack Peter,
det var en riktigt bister förmiddag då jag besökte hägrarna och jag tror att de var hungriga, dvs väntade på fisk-påfyllning i lådorna. Om jag hade haft egna fiskar med mej hade jag antagligen fått fantastiska bilder på snön. Problemet är att man behöver en person till som kastar de kladdiga fiskarna.
Hälsningar Lena
Rasande snygga bilder, det blåa finns ju där och ska väl få vara så ..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-12-17 20:04
Tack Gunte,
jag tycker det är svårt med färgerna på vintern och när det snö blir det oftast väldigt blått. Jag har pysslat en hel del med dessa bilder för att fåglarna ska vara "gråkalla" i färgerna och snön helst vit. Det går inte att nå precis det. Fåglarna blir bruna om jag väljer snö som är helt vit.
Hälsningar Lena
Ojojoj det är mycket fina bilder detta och bra skrivet. Hägern är verkligen en spännande fågel.
Svar från Lena Holm 2022-12-17 20:01
Tack Morgan,
hägrar är normalt väldigt skygga fåglar och det är ovanligt att man kan fota dem så nära som här. Det här är "stadsfåglar" som vant sej vi att få mat och att hur mycket folk som helst passerar deras matplats.
Hälsningar Lena
Dom är ju verkligen läckra. Förstår att dom måste dansa lite, kan ju inte bara lata sig och stå och vänta på mat.
Och tur är väl det för fotografen, du fick ju mycket läckra bilder på dansen.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2022-12-18 19:42
Tack Ing-Marie,
dessa bilder är tagna när hägrar kom flygande mot mej och landade på isen. Det blir alltid några danssteg då de landar. Nu var de hungriga och om jag hade haft fisk med mej hade det kunnat blir hur mycket bilder som helst.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder särskilt den sista
Svar från Lena Holm 2022-12-18 19:42
Tack Dan,
den sista bilden är den bästa, utan tvekan.
Hälsningar Lena
Kanonfina bilder på hägrarna. Särskilt den sista bilden. kanske skulle göra ett besök någon dag :)
Svar från Lena Holm 2022-12-19 21:47
Tack Joakim,
om du menar allvar med ett besök ska du invänta lite mer vinter. Nu har det töat en del men i januari eller februari brukar det bli dagar då snön ligger vit på isen. Då är det som finast och hägrarna är garanterat på plats.
Hälsningar Lena
Joakim88 2022-12-20 07:47
Ja det skulle i så fall bli runt jan-feb då när det även är ljusare ute :)
Svar från Lena Holm 2022-12-24 22:14
Är det bara snö på marken behöver du inte oroa dej över ljuset här. Det är väldigt öppet och jag brukar fota mot snön med ca ISO 400, mest för att få korta tider. Det är lättast om det inte är sol men solljuset kan ge spännande effekter. Hör av dej om du kommer så kan vi ses.
Hälsningar Lena
Joakim88 2022-12-27 18:26
Hej okej. Tack, ja absolut :-)