En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

I tornadons fotspår...

Den 26 december, när vi lagade julkalkon hos min syster, gick 12 tornados ner i Dallas med omnejd. Tornadolarmet gick hos min syster vid två tillfällen och allas mobiltelefoner varnade att vi skulle söka skydd. Vi klarade oss men i Garland gick en stor tornado ner under flera minuter....

Vi passerade i utkanten av Garland för ett par dagar sedan. Röjningsarbetet är i full gång, såväl professionella som ett stort antal frivilliga deltar. Det finns beskrivet i Dallas Morning News hur man ska göra om man vill bidra med något eller jobba. Bilder från de drabbade områdena har kablats ut i tidningar och TV sedan det hände så jag tyckte det var OK att visa dem i detta forum. Jag har också medvetet undvikit bilder där man kan se personer i närbild. 

Oerhört många arbetar frivilligt och det samlas in mängder med mat, kläder, leksaker etc. till de familjer som drabbats. Det finns även frivilliga som letar efter bortskrämda husdjur, ser till att de tas om hand och återförenas med sina ägare.

Totalt i Dallas har ca 1000 hus har skadats mer eller mindre, av dessa är ca 250 helt utplånade. Efter tornadona drog fram följde 100-150 mm regn under kvällen och natten.

Den här bilden är tagen ett kvarter från den ovan och här finns inte husen längre...Förödelsen är total.

Kraften i tornadon som gick ner här är svår att förstå. Helt otroligt dog inga människor i detta område. Varningssystemen är bra och även om man inte har en jordkällare eller stormskydd klarade sig många genom att gömma sej i badkar och under trappor med madrasser som skydd.

Det var riktiga hus som stod här, inte "mobile homes" som är jämförbara med husvgnar. Det var tegel och trävillor, samma sorts hus som min syster och svåger bor i.

Isoleringsmaterial från husen har fastnat i det som är kvar av några träd. I bakgrunden går motorvägsöverfarten där de flesta som omkom befann sej när tornadon gick ner. Åtta personer dog när deras bilar kastades av vägbanan.

Lägg märke till takplåten som är virad runt trädet...

Här sker utskänkning av mat, vatten, toalettartiklar etc. Kyrkorna runt omrking är förstås öppna och har varit det hela tiden. Många fick tillbringa första natten där.

Det finns också ett gäng äldre män och pensionerade kockar som sätter upp sina stora grillar och serverar varm mat till brandmän, frivilliga arbetare och alla behövande som försöker gräva fram något av värde i spillrorna som återstår av deras hem.

Det som kanske känns mest konstigt är att runt omkring dessa kvarter av total ödeläggelse pågår allt annat som vanligt. Det är separerade "öar" av total förstörelse medan husen två kvarter bort är orörda. Tornados slår ner till synes slumpmässigt och river upp allt i sin väg. Det är inte första gången det händer och det framgår tydligt att det finns välfungerade organisationer som snabbt rycker ut för att hjälpa människor tillbaka till ett någorlunda normalt liv. Igår kväll firade man nyår genom att tända stora eldar av bråten...life goes on...

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-01-01 18:14 | Läst 1320 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jösses, vilken konstig känsla det måste vara att se detta på riktigt och veta att det var så nära! Och som sagt life goes on… det måste ju det på något sätt. Ha det fortsatt fint!
Svar från Lena Holm 2016-01-02 18:03
Tack Ewa,
Dallas har tornados varje år men inte i december så vi har aldrig upplevt det när vi varit här. Under våren är det vanligare. Life goes on även om man är drabbad och skolorna ska öppna som det var tänkt på tisdag, men skolbussen måste gå en annan rutt genom Garland.
Hälsningar Lena
Vilken förstörelse! Det är svårt att förstå vilka krafter vädret har! Bra dokumenterat i dina bilder. Det gör att det kommer lite närmare! /Tommy.
Svar från Lena Holm 2016-01-02 18:36
Tack Tommy,
det kom så pass nära oss själva denna gång att jag ville dokumentera en del av förödelsen och se med egna ögon hur man börjat jobba i området.
Hälsningar Lena
Vad Tornados kan ställa till det Det kan väl vara lite oroligt att vara så nära det och sedan se all förstörelse Ha en skön fortsättning på det nya året : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2016-01-02 18:38
Tack Gert,
trots att vårt larm gick var det svårt att förstå hur nära/långt bort tornadon var. De låter som ett framrusande godståg men när man hör det ska man egentligen redan ha sökt skydd.
Hälsningar Lena
Det finns ingen möjlighet förstå naturens kraft än jag sett
bilderna. Känslorna blir som när jag ser film. De kan visst vara
starka men jag hoppas du förstår hur jag menar.
Ni måste väl känna er lyckligt lottade.
Gott 2016 på er alla där borta.
Ha det gott
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2016-01-02 18:41
Tack Gun-Inger,
denna tornado var av styrkan 4 på en skala som går till 5, men det är ändå svårt att förstå hur vinden kan kasta runt bilar och linda takplåt runt träd, de träd som inte rycktes upp med rötterna förstås. Även för oss som var på plats kändes det lite overkligt och ja, vi känner oss mycket lyckligt lottade.
Hälsningar Lena
Man kan inte förstå kraften i dessa tornados. Tur att hjälpen finns för de drabbade, men ändå tufft att bli av med sitt hem på det viset, vida spritt...
Ha det fint!
Svar från Lena Holm 2016-01-02 18:52
Tack Mikael,
det är svårt att förstå hur vanliga hus kan bli bara kaffeved och det måste vara mycket tufft att drabbas, även om jag kan förstå lättnaden när man inser att familjen trots allt klarat sej oskadd.
Hälsningar Lena
Svårt att förstå att ett stillsamt landskap kan så förvandlas på några minuter! Förstår att storleken - omkretsen på marknivå - av tornados kan skilja väldigt mycket. Trodde också att tornadosäsongen var över - hänger dom inte ihop med områden med hög värme precis som stora orkaner? Mycket intressanta bilder!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2016-01-02 18:08
Tack Björn,
storleken och vindhastigheten kan variera väldigt och på denna plats gick det ner en tornado som bedömdes som en EF4 (skalan går till 5). Du har rätt i att det inte är säsong för tornados just nu. Det är vår/försommarväder som ger tornados men det var ovanligt varmt och fuktigt dagarna före jul. Vi hade över 30 grader ett par dagar. Tornados i december har förkommit förut men de är inte så vanliga och ffa inte så stora.
Hälsningar Lena
Hej! Lena. Läskiga bilder egentligen.. Man ser ju en del nyhetsbilder varje år från dessa Tornadodrabbade områden, men det blir extra 'nära' på något sätt när du visar bilder direkt därifrån! Själv kan jag känna att jag har svårt att förstå att någon vill bo i dessa områden som tycks drabba USA varje år.. Men jag antar också att det här är väldigt stora områden, och det går väl inte att alla bara flyttar därifrån..?
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2016-01-02 18:54
Hej Jan,
bara i Dallas bor det över 1 miljon och med alla mindre städer runt omkring blir det betydligt större. Det går inte att tömma ett sådant område bara för att det går ner tornados ibland. Folk flyttar inte heller, inte av den anledningen.
Hälsningar Lena
Det är otroligt vilken kraft som finns i naturen. Det måste vara knepigt att bo i ett tornado område där man vet att dom kommer tillbaka år efter år.

Tommy
Svar från Lena Holm 2016-01-02 18:58
Hej Tommy,
man kan tycka att det bara är att flytta men det är för mycket folk och det finns bra jobb i området, då flyttar man inte. Tornadona slår ner mycket slumpmässigt, även om det finns vissa områden som drabbas oftare. Jag kan också tycka att det borde vara knepigt men de som bor här flyttar inte av enbart tornadorisken. Min syster har t ex bott i området i 25 år...
Hälsningar Lena
Life goes on...
God fortsättning!
Svar från Lena Holm 2016-01-02 18:59
Hej Lena,
ja, livet fortsätter, även för de som drabbats av tornados. God fortsättning du också!
Hälsningar Lena
Naturens krafter kan vara skoningslös och enorm då den slår till.
Ser hur enorma krafter den har, genom dina bilder.
Måste vara märkligt att se och även hur slumpmässigt det slagit till med helt bevarade områden intill.
Din beskrivning av det fick mig att tänka på då man är i sorg och går ut för att handla eller liknande och ser hur oberörd världen är runt omkring en. Nästan så med de öde kvarteren mitt ibland de hela och orörda.
Svar från Lena Holm 2016-01-02 19:02
Hej Margareta,
naturens krafter kan verkligen vara skoningslös och slå till på ett mycket slumpmässigt sätt. Här finns i alla fall hjälp för de som drabbats och det är trots allt förhållandevis få. Det går knappast att jämföra med de enorma tragedier som inträffar i mindre utvecklade länder när vädrets makter ibland slår till mot hundratusentals människor.
Hälsningar Lena
Hu jeda mig som där ser ut. Stackars dessa människor som fått sina hem totalförstörda. Bra att viljan att hjälpa varandra finns i alla fall. Återigen en tankeställare om att inte gnälla för obetydliga småsaker.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2016-01-02 19:04
Hej Bjarne,
du har så rätt och visst får man en tankeställare när man passerar igenom ett ormåde som drabbats som detta. Vi hade bl a varit på bio innan och det kändes nästan som att passera in i en ny "film", overkligt att det fanns där mitt i allt normalt.
Hälsningar Lena
Det är stora krafter.
Min äldsta dotter var i Kansas när staden Greensburg förstördes.
Egentligen skulle hon ha bott där, men det blev en ändring i sista stunden, tack och lov.
Vi körde genom Greensburg ett år efter, det var i princip ingenting kvar.
Fast man hade påbörjat återuppbyggnaden, och satsade hårt på att bygga säkrare och mer miljövänligt.