B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Med smak för näckros....

På väg hem från Skokloster med  båten Kung Karl Gustav passerade vi en gäng ungdjur som går på bete vid vattnet strax utanför Uppsala.

De stod samlade i en grupp längs kanten utom en, som befann sej en bit ut i vattnet.

Det här är djur som gillar att hålla ihop och här har de ställt upp sej prydligt. Någon på båten kommenterade att det var så många som stod med rumpan mot vattnet.
" - Moonar de eller...? "

 

Jag tyckte  snarast att den här var lite cool. Helt ensam stod den ute i vattnet och åt näckrosblad. Den slet upp blad och mumsade gott, t o m kaptenen på båten kommenterade det här "vattendjuret".

  

Föga berörd av båten svängde den på sin blöta svans och fortsatte äta vattenväxter. Livet går vidare i hagen och den här hade hittat sitt egna favorit snack.

God lördagkväll alla

Lena

Postat 2013-07-13 17:46 | Läst 2280 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

OJ hoppsan....

Jag är van vid att rensa bort oregano på alla omöjliga ställen men ikväll hittade jag en  annan "krydda" som trängt upp mellan stenplattorna. Attans fåglar å spilla med maten....

Ha en bra helg

Lena

Postat 2013-07-12 17:41 | Läst 2004 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Inte så lätt att vara liten...

" - Seså, stå lite stilla nu och försök se söta ut, lite fluffiga, det brukar de gilla..."

" - Ta ett djupt andetag och så böjer vi halsarna så mycket det går....allihopa, böj nu."

" - Varför ska vi äta det där gröna krafset när ändungarna får bröd ?"

" - När jag blir stor ska jag bli en svan ! Då ska ni få se minsann ! "

" - Bröd ?! Finns det bröd här ? Vänta jag kommer !

" - Oooops, halt...."

" - Vänta på mej, jag vill också ha, kan jag rå för att det låg gåsskit precis på kanten? "

Svanungarna var häpnadsväckande klumpiga när de skulle upp på land  och inte särskilt värdiga när det väl kommit upp heller. De har lite kvar att växa i...

Precis innan solen försvann bakom höghusen fick jag syn på familjen dopping. En utmaning med en 2x extender på mitt 300 mm, handhållet och med manuell fokus. Det kräver lite övning minsann.

Hälsningar Lena

Postat 2013-07-09 21:44 | Läst 1622 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Näckrosorna blommar även under vatten

Vita näckrosor blommar just nu i sjön Storaxen utanför Rättvik. De finns vid de grunda kanterna och man kan hitta dem både på ytan och under. I gränssnittet får man reflektioner av de vita blommorna på vattenytans undersida.

Vissa näckrosblad är vackert röda, men grums i vattnet stör och det är lätt att virvla upp ännu mer partiklar när det inte är mer än en meter djupt.

Små abborrar lurar bland stjälkarna och de klargröna bladen.

Nedfallna grenar bildar spökliga formationer på grunt vatten. Det är inte ovanligt att det döljer sej en gädda i den här miljön.

Lite djupare är sjöns vatten blågrönt och abborrarna håller ihop i små stim med fiskar av ungefär samma storlek. En del större abborrar simmar runt ensamma och ser nästan ut att patrullera. Gäddorna lurar i vassen och lite varstans i den gröna växtligheten, det gäller att vara på sin vakt.

Hälsningar Lena

Postat 2013-07-08 20:27 | Läst 8384 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Gäddorna lurar i vassen....

....de gör de faktiskt. Vattnet är knappt en meter djupt och platsen skuggas av stora träd som står vid kanten av den lilla sjön. Här lurar de. Det var fyra stycken på plats när jag försökte smyga mej fram.

Lite olika storlekar men inga mindre än ca 40 - 50 cm. De små gäddorna gömmer sej för det är tufft bland dessa rovfiskar och liten gädda kan bli måltid till stor.

Bilderna bli inte så estetiska inne i vassen, men så här ser det ofta ut när man möter en gädda i en insjö.

Ibland simmar de fram lite snyggt och poserar en stund. De ligger ofta hel stilla och man brukar få flera chanser att ta bilder så länge man inte blir alltför närgången. Ju större gädda desto tuffare verkar de vara.

Ibland möter man dem ute i mer öppet vatten. Det är fortfarande väldigt grunt, ca 2 m.

 

När solen kommer fram skimrar det blåaktiga vattnet och de klargröna vattenväxterna. Båda bilderna ovan är tagna med Tokina 10-17 mm fisheye (på 17 mm) och jag fick komma bra nära båda dessa gäddor.

Trots att färgerna kan vara nog så spektakulära i denna sjö så håller gäddorna gärna till i de mörkare, murriga områdena där det är mycket bruna toner. Jag testar därför några i svartvitt.

En lite mindre gädda som lät mej ta några porträttbilder med 60 mm makro innan den försvann i den mörka växtligheten.

Den här stöddiga fisken mötte vi ute i ganska öppet vatten där den låg helt stilla strax ovanför växtligheten. Vi kom på den bakifrån men den låg kvar när jag simmade runt och kom emot den med kameran. Den hade nog inte så många fiender i sjö.

 

Sommarhälsningar från Lena

Postat 2013-07-07 13:01 | Läst 10051 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa