En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Gäddorna lurar i vassen....

....de gör de faktiskt. Vattnet är knappt en meter djupt och platsen skuggas av stora träd som står vid kanten av den lilla sjön. Här lurar de. Det var fyra stycken på plats när jag försökte smyga mej fram.

Lite olika storlekar men inga mindre än ca 40 - 50 cm. De små gäddorna gömmer sej för det är tufft bland dessa rovfiskar och liten gädda kan bli måltid till stor.

Bilderna bli inte så estetiska inne i vassen, men så här ser det ofta ut när man möter en gädda i en insjö.

Ibland simmar de fram lite snyggt och poserar en stund. De ligger ofta hel stilla och man brukar få flera chanser att ta bilder så länge man inte blir alltför närgången. Ju större gädda desto tuffare verkar de vara.

Ibland möter man dem ute i mer öppet vatten. Det är fortfarande väldigt grunt, ca 2 m.

 

När solen kommer fram skimrar det blåaktiga vattnet och de klargröna vattenväxterna. Båda bilderna ovan är tagna med Tokina 10-17 mm fisheye (på 17 mm) och jag fick komma bra nära båda dessa gäddor.

Trots att färgerna kan vara nog så spektakulära i denna sjö så håller gäddorna gärna till i de mörkare, murriga områdena där det är mycket bruna toner. Jag testar därför några i svartvitt.

En lite mindre gädda som lät mej ta några porträttbilder med 60 mm makro innan den försvann i den mörka växtligheten.

Den här stöddiga fisken mötte vi ute i ganska öppet vatten där den låg helt stilla strax ovanför växtligheten. Vi kom på den bakifrån men den låg kvar när jag simmade runt och kom emot den med kameran. Den hade nog inte så många fiender i sjö.

 

Sommarhälsningar från Lena

Inlagt 2013-07-07 13:01 | Läst 10099 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag tycker bilderna på gäddorna i vassen är riktigt bra. Den tredje bilden gillar extra mycket. Det är ungefär så jag tänker mig att gäddorna håller till och passar så bra till rubriken också. Den på sista bilden ser t.o.m lite lurig ut.
Svar från Lena Holm 2013-07-07 19:28
Tack Margareta,
det är alltid ett övervägande hur mycket vasstråna stör och hur mycket det visar den miljö som gäddorna trivs i.
Hälsningar Lena
Spännande Lena. Jag tycket har bilderna i vassen faktiskt har en estetik, särskilt #3, men det är väl delvis att det är där de ofta håller till som du skriver. Sitter själv just nu med bilder på hjortar inne i högt gräs där de till stora delar är dolda men jag gillar dem ändå :) /Frode
Svar från Lena Holm 2013-07-08 07:53
Tack Frode,
det är i vassen man hittar dem och det blir mycket linjer i bilden. Ofta blir också vasstråna kraftigt upplysta av blixtljus och stjäl då uppmärksamhet. Men naturen ser ut så och det är nog det jag vill visa, åtminstone i bloggen.
Hälsningar Lena
Snygga bilder från den svenska insjön. 3, 4, 5 tycker jag är riktigt bra. Högsta betyg.
Sten
Svar från Lena Holm 2013-07-08 07:54
Tack Sten,
det här är en vacker sjö så länge man håller sej på grunt vatten och det finns många fina "modeller" i den.
Hälsningar Lena
Och sedan tror du att vi skall bada i svenska vatten fulla av köttätande krokodiler, några av den är meterlånga med tänder i en fjärdedel av kroppen.
Jag vet att de finns där men det är inget som jag vill tänka på, dina bilder avslöjar verkligheten.
Bilderna är jättefina.
Svar från Lena Holm 2013-07-08 07:59
Och hur många allvarliga gäddattacker rapporteras det om per badsäsong ? :-) Det som väl möjligen kan inträffa om man badar i en sjö av denna typ (vilket flera gjorde när vi var där) är att man plötsligt känner sej iakttagen...
Hälsningar Lena
Turbo56 2013-07-08 15:29
Förvisso många fler attacker från ulliga hundar än vasstandade gäddor:)
Tycker Gäddorna gör sig mycket bra på bild. Bild 3 och den näst sista gillar jag lite extra.
Vet att du lagt in bilder på Gäddor tidigare som jag också blev väldigt förtjust i.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-07-08 08:03
Tack Ing-Marie,
vi åker till Storaxen ett par gånger varje säsong för det är så kul att dyka/smyga på gäddorna. Det är en väldigt fin sjö och ofta många dykare där. Eftersom det är så grunt där fiskarna håller till kan man snorkla där också.
Hälsningar Lena
Häftiga bilder, speciellt de i svartvitt. //Mats
Svar från Lena Holm 2013-07-08 10:54
Tack Mats,
kul att du gillar de svartvita, måste testa lite ibland och det var inga fina färger just på dessa bilder.
Hälsningar Lena
Läckra bilder som vanligt från dig Lena :) Måste fråga dig om en sak.. Vad rekommenderar du nylon eller neopren om man ska vada i vattnet? Kommer man långt med nylon om man ska vara i vattnet runt en timme under våren, sommar och höst? Jag tror att jag kan komma närmare fåglar om jag vadar i vattnet. Allt gott :)