B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nu har det hänt igen !

En kollega tar med sej det senaste nytillskottet...hur ska man kunna jobba med en sån här i korridoren ? Det blev till att ta en extra tur till skrivaren....och en kort stund ute under fikapausen, fast det var för kallt. Den lilla tollaren fick också bli dagens bild 176.

Hälsningar Lena

Postat 2014-06-25 19:08 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Dagens bild 175....

...platsade inte i stimmet så det får komma i ett separat inlägg. Jordbearbetning och utfodring av skrattmås.

Hälsningar Lena

Postat 2014-06-24 20:30 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Skönheten i ett fiskstim

Vi befann oss på ca 5 meters djup vid en av Väderöarnas små öar och låg ganska stilla i de lätta dyningarna. Jag pillade lite på min kamera och noterade att det plötsligt blev betydligt mörkare, solen gick väl i moln tänkte jag. Då ser jag hur Fredrik ivrigt gestikulerar mot ytan....det var ett fiskstim med tusentals små fiskar som skymde solen.

Jag vred kameran (lämpligen försedd med fisheyezoom) uppåt och tog några bilder rakt upp i stimmet, utan att ens titta i sökaren. Förstora gärna.

Upplevelsen var överväldigande och inte i närheten av något stim vi sett förut i nordiska vatten. Jag fotade både med blixt och utan samt rattade bländaren upp och ner beroende på fiskarnas rörelser i förhållande till solen.  

Fiskarna var för det mesta oerhört organiserade och vid detta tillfälle var det som att de delade sig i två stim som sedan möttes och simmade rakt mot ytan.

Fredrik fanns någonstans bakom stimmet och ibland kunde jag skymta honom.

Det såg ut som oändligt många fiskar men det fanns en början och ett slut på stimmet.

Svartvitt eller färg, jag väljer att blanda för ibland blir bilderna väldigt blågröna i tonen. Kommentera gärna vad ni föredrar. Här kom hela stimmet farande rakt mot mej.

De flesta av bilderna skulle nog göra sig bra i svartvitt, men jag vill också gärna visa hur färgerna kan se ut strax under ytan vid vår egen kust.  

Det här var en mycket minnesvärd upplevelse och bland det häftigaste vi fått se i nordiska vatten. Ett dyk vi kommer att minnas länge.

Hälsningar Lena

PS. Bilderna är tagna med en Canon 7D och en Tokina 10-17 mm fisheyezoom. Två Ikelite DS 125 blixtar användes på vissa bilder.

Postat 2014-06-24 20:27 | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Blött och stimmigt över midsommar ...

.....precis som vi vill ha det. Vi tog en dag ledigt och hade en lång fin helg på västkusten över midsommar, lite som kompensation för att sommarsemestern kommer att bli alltför kort. Här kommer en kort sammanfattning från resan i form av Dagens bild 169 - 174. 

Onsdagen blev stressig på jobbet och den stundande flytten till nya lokaler kommer allt närmare inpå. Fenix förstår att något är på gång och blir lite orolig när hans kontor fylls med flyttkartonger  (dagens bild 169). Efter jobbet drog vi direkt till Hamburgsund.

Dykdag ett höll vi till i Gullmarsfjorden och där kan man bl a stöta på dessa blyga små fiskar. En tångsnärta som kikar fram i sin skreva får bli dagens bild 170. Vi lyckades tajma detta dyk till precis när himlen öppnade sej och när vi kom upp bröt solen fram igen, lagom till lunchgrillningen.

 På midsommarafton dök vi på Väderöarna i förvånansvärt bra väder med tanke på vad SMHI utlovat. Dagens bild 171 visar polyperna från en "död mans hand" framför en röd solstjärna. På aftonen avnjöt vi havskräftor och mer bilder kommer från denna dag.

Midsommardagen grydde med växlande väderlek, dock klarade vi oss undan regnet. Vi dök även denna dag vid Väderöarna och den unga sälen som mött ett tragiskt slut får bli dagens bild 172.  Mot slutet av andra dyket fick vi också se ett tätt stim med vad vi tror är småsill, fascinerande att se men det blev inga bra bilder....den dagen.

Under söndagen var jag mer beredd på att det kunde finnas stim med blanka fiskar nära ytan och det fanns massor. Vi har aldrig upplevt sådana stim i nordiska vatten förut och det blev mängder med bilder, både med och utan blixt. Dagens bild 173 får bli ett smakprov på ett av dessa fantastiska stim.

Hemma igen, måndag och den svenska högsommaren visade sig från sin sämsta sida. Termometern visade 5 grader runt frukost och regnet strilade ner,... dagens bild 174, en ny vecka har börjat.

Hälsningar Lena

Postat 2014-06-23 19:42 | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Växer så det knakar

Gurkplantorna har verkligen tagit fart och de klänger sig fast där det passar.

Jag ville så gärna ha dill till fösta färskpotatisen så jag satte en kruka i växthuset, nu får jag dillkronor...

Dill är både vackert och väldigt användbart.

De första tomaterna har börjat skifta färg....den får blir dagens bild 168.

...och den roliga klockformade chilin Jamaica Bell har vi redan börjat äta av.

Hälsningar Lena

Postat 2014-06-17 20:59 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa 

Innehållskategorier