En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Skönheten i ett fiskstim

Vi befann oss på ca 5 meters djup vid en av Väderöarnas små öar och låg ganska stilla i de lätta dyningarna. Jag pillade lite på min kamera och noterade att det plötsligt blev betydligt mörkare, solen gick väl i moln tänkte jag. Då ser jag hur Fredrik ivrigt gestikulerar mot ytan....det var ett fiskstim med tusentals små fiskar som skymde solen.

Jag vred kameran (lämpligen försedd med fisheyezoom) uppåt och tog några bilder rakt upp i stimmet, utan att ens titta i sökaren. Förstora gärna.

Upplevelsen var överväldigande och inte i närheten av något stim vi sett förut i nordiska vatten. Jag fotade både med blixt och utan samt rattade bländaren upp och ner beroende på fiskarnas rörelser i förhållande till solen.  

Fiskarna var för det mesta oerhört organiserade och vid detta tillfälle var det som att de delade sig i två stim som sedan möttes och simmade rakt mot ytan.

Fredrik fanns någonstans bakom stimmet och ibland kunde jag skymta honom.

Det såg ut som oändligt många fiskar men det fanns en början och ett slut på stimmet.

Svartvitt eller färg, jag väljer att blanda för ibland blir bilderna väldigt blågröna i tonen. Kommentera gärna vad ni föredrar. Här kom hela stimmet farande rakt mot mej.

De flesta av bilderna skulle nog göra sig bra i svartvitt, men jag vill också gärna visa hur färgerna kan se ut strax under ytan vid vår egen kust.  

Det här var en mycket minnesvärd upplevelse och bland det häftigaste vi fått se i nordiska vatten. Ett dyk vi kommer att minnas länge.

Hälsningar Lena

PS. Bilderna är tagna med en Canon 7D och en Tokina 10-17 mm fisheyezoom. Två Ikelite DS 125 blixtar användes på vissa bilder.

Inlagt 2014-06-24 20:27 | Läst 8585 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Vilken fantastisk upplevelse det måste ha varit!

Grattis får man väl säga! Bilderna är häftiga men tror upplevelsen slår allt i bildväg.

Daniel
Svar från Lena Holm 2014-06-25 22:15
Tack Daniel,
det var så läckert och vi blev överraskade att det var ett så stort stim. Så här mycket fisk som utför synkroniserade beteenden blir man snurrig i huvudet av.
Hälsningar Lena
MYCKET vackra bilder! Och häftiga....
/ Lena
Svar från Lena Holm 2014-06-25 22:16
Tack Lena,
det var häftigt och det blev många bilder att välja bland.
Hälsningar Lena
Häftigt, min favorit blir bilden med dykaren bakom stimmet och även bilden efter den. Gillar den blågröna färgen!
Svar från Lena Holm 2014-06-25 22:17
Tack Sirpa,
blågrönt eller grönt är typiskt för skandinaviska vatten.
Hälsningar Lena
Vilken upplevelse, ser helt fantastiskt ut. Har förstorat och njutit i stora drag. På TVn i bakgrunden sjunger de just nu "Idas sommarvisa" och till det dina bilder på fiskstimmen gör att nackhåren krullar sig. Visserligen är jag en färgfantast så nu tänkte jag att jag ska ta mig tid och verkligen se och utan förutfattade meningar se vilka jag gillade mest. Kollat och jämfört och hur jag än ser på bilderna så är det de i färg som ger mig mest. De är helt otroliga och dem ned dykaren bakom ger djup också. De i svartvitt blir bara till mönster för mig.
Svar från Lena Holm 2014-06-25 22:19
Tack Margareta,
för att du tog dej tid att titta på bilderna så noga. De svartvita blir mer mönster men det är även bitvis upplevelsen, fast rörliga mönster. Dock är det ju färgbilderna som visar mer hur det faktiskt ser ut.
Hälsningar Lena
Det måste vara en häftig upplevelse att se dessa fina fisk stim Grattis Lena Ha det skönt :)) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-06-25 22:20
Tack Gert,
ja det här var något utöver det vanliga.
Hälsningar Lena
Läckert, o detta är i Sverige - ser så exotiskt ut med så stora stim, Hallands Väderö är en riktig favoritö, där var jag mycket som liten. Hils, LO
Svar från Lena Holm 2014-06-25 22:32
Tack LO,
ja det häftiga med detta är att det är bilder från vår egen kust. Väderöarna är en pärla för dykare och säkert många andra också.
Hälsningar Lena
Så häftiga bilder och jag tycker det gör sig bra både i färg och svartvit. Kul med sådan upplevelse på hemmaplan.
Ha de gott
//B-O
Svar från Lena Holm 2014-06-25 22:31
Tack B-O,
ja det är verkligen kul när man blir överraskad i vatten där man dykt så pass mycket. Veckan innan såg de en haj på en av dykplatserna. Inte så stor, men väldigt ovanligt ändå.
Hälsningar Lena
Häftig upplevelse som jag tror skulle göra att jag kände mig väldigt liten i det stora blå.
Ha det fint!
Svar från Lena Holm 2014-06-25 22:29
Tack Mikael,
nu hade vi botten praktiskt taget under fötterna men det var väldigt häftigt ändå. I Sydafrika kan man dyka i öppet vatten med jättelika sardinstim, stora predatorer samlas då också för att äta. Då är man verkligen liten i det stora blå.
Hälsningar Lena
Otroligt häftiga bilder!!
Svar från Lena Holm 2014-06-25 22:27
Tack Tommy,
de svepte runt oss och det var bara att rikta kameran och fyra av.
Hälsningar Lena
Du Lena, de här fina, läckra bilderna måste du skicka in till STIM (Stim, Svenska tonsättares internationella musikbyrå) så du kan få ut "stimpengar" på dom ;)
Färgbilder tycker jag är bäst - den näst sista bilden är riktig fin!
Hälsningar Sören
Svar från Lena Holm 2014-06-25 22:25
Tack Sören,
den dag man kan få stimpengar för stillbilder har jag ett antal att håva in på. Den näst sista bilden är en av mina egna favoriter. Kul att du gillar den.
Hälsningar Lena
Jag är inte förvånad över dessa fantastiska bilder. Det är en värld du verkligen behärskar. Tänk vad som döljer sig under vattenytan. Önskar vi människor var lrädd om havet. I Norrsundet tar man iland tusentals ton med strömming för att transportera till Danmark där det blir till fiskmjöl. Man blir tagen av dessa bilder. Dom står som packade sillar kan man säga.
Sten
Svar från Lena Holm 2014-06-25 22:23
Tack Sten,
havet ligger lika illa till som skogen. Undervattensfotografen Tobias Dalin belyser det i sin nya bok Västerhavet och man ser spår av det ofta när man dyker.
Hälsningar Lena
Fiskstim är mäktiga.
Svar från Lena Holm 2014-06-25 22:21
Mäktiga och imponerande i sina rörelsemönster.
Hälsningar Lena
Jag har förstått att det finns massor med fisk i haven men att det kan finnas så många i ett stim hade jag inte tänkt mig.
I vart fall inte här i havet vid Väderöarna. Jag har varit så många gånger där men förvisso aldrig i havsvattnet.
Jag försöker lägga in dig simmandes där i stimmet. Vilken underlig känsla det blir. Så vackert det är i färg och form.
Jag tycke mycket om svartvita bilder men det är nog den svala färgen här som gör att jag fastnat för färgbilderna.
Ljuvligt minnesrikt du hade det vilket du är värd.
Gosigt få se
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2014-06-26 07:23
Tack Gun-Inger,
jag låg där I vattnet och vred huvudet alldeles för mycket uppåt och då rinner det in små rännilar med vatten I halstätningen på min dräkt. Det är inte tänkt att man ska roar sej på det sättet. Nu var det ju inte så kallt och upplevelsen var definitivt värd lite blöta kläder. VI har aldrig sett så här stora och kompakta stim I Sverige förut, så det är definitivt inte vanligt.
Hälsningar Lena
Mycket häftiga bilder Lena, och vilken upplevelse att få vara med om något sådant här. Objektivet gör verkligen nytta här. Måste säga att jag föredrar de färgade bilderna, de förstärker känslan av vatten på ett helt annat sätt, men sådant är ju mest en smaksak.
Svar från Lena Holm 2014-06-29 12:48
Tack Ingemar,
du har helt rätt i din analys om de färgade bilderna. Jag tycker dock att man kan nå lite högre rent konstnärligt med att konvertera vissa till svartvitt (läs, jag testar mej fram). Det här var en mycket speciell upplevelse både fotografiskt och som naturupplevelse, men jag kan inte låta bli att konstatera att här på FS är intressets för bilar med saboterade loggor och Volvos utbud av grävskopor mer uppskattat.
Hälsningar Lena