En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En extra dyk- eller semesterresa per år...

...är vad man får råd med om man tar med matlåda till jobbet fyra dagar av fem, istället för att äta lunch på restaurang. Varning för präktigt inslag och har ni inte ätit något ännu idag kanske ni inte heller ska läsa längre.

Efter sommaren är det ofta väldigt tomt på de hyllor i frysen där matlådorna ska stå och skåpet som innehåller plastlådor är en kaos där lådorna hoppar ut när man öppnar. Då krävs ett inledande krafttag för att ändra på det och idag regnade det ju ändå (svampskogen får vänta). Med ett överskott av vissa grönsaker i trädgården bestämde jag mej för vegetarisk lasagne. Jag börjar med att bryna färska champinjoner i olivolja och lite salt....det doftar ljuvligt.

Champinjonerna får stå och kallna så länge. Hackar lök, hot röd chili, mild gul chili och tärnar en jättelik grön gourmet globe squash. Ner i pannan med olivolja....

Inser att detta ser misstänkt ut som "Råttatojen" som jag presenterade för några dagar sedan, men kryddorna är helt annorlunda. Här är det kryddat med färsk oregano och basilika, het chili och rejält med vitlök. Den här såsen ska ha lite sting och jag sparar inte på kryddorna. En matsked "markatta" grönsaksbuljongpulver och salt åker också i grytan, samt en burk krossade tomater av mitt favoritmärke. Lämnar denna sås att puttra i minst 30 minuter.

Under tiden inträffar "lunch" och köket fixar då snabbt till en korv och äggmacka med chili och min sambo blir nöjd.

Det blir ingen riktig lasagne om den inte toppas med ostsås och jag är ganska gammalmodig när jag gör ostsås. Börjar sålunda med en bottenredning på riktigt smör...

När mjöl och mjölk fått koka ihop till rätt smak och konsistens, smakar jag av med salt, vitpeppar och oregano. Jag använder alltid riktig ost, dvs inte det som man kan köpa i påsar som kallas "riven ost" utan river själv den ost jag vill ha. Idag hade jag riven västerbottenost till hands. Det blir grym ostsås.

Här är till slut de tre olika såser jag kommer att varva med lasagneplattorna. Till höger har jag blandat champinjonerna med hackad spenat (frusen går bra), creme fraiche (15 % helt OK),  3 msk svart olivtapenade, en kopp riven västerbottenost samt salt och peppar efter smak. Det vita är förstås ostsåsen som jag bara lägger i botten och på toppen. Det röda är squash/tomatsåsen med hot chili.

Det är nu man ställs inför problemet med ovala ugnsformar och rektangulära lasagneplattor....

Jag börjar och slutar med ostsås, däremellan är det lager av de andra såserna med plattor emellan. Denna bild får också blir dagens bild 235. Just idag hade jag både gröna och vita lasagneplattor så jag blandar lite. Till just denna lasagne spelar det mindre roll.

Naturligtvis har jag lite mycket av allt (jag är ju inte proffs) och det blir en liten form extra. Jag har tur för alla såser räcker även till den andra formen. Det blir 12 matlådor och kanske skulle även Sten (som inte är så förtjust i grönsaker :-) gilla dessa.

Nu ska jag samla kraft för att laga kvällens middag....

Hälsningar Lena

Inlagt 2014-08-23 16:35 | Läst 4200 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag har ännu inte ätit idag, men kan ändå inte låta bli att titta på dina läckra bilder. Du skulle kunna öppna en restaurang med en meny av sällan skådats slag:) Snacka om närodlat! Men det är ju skillnad att laga mat till några få personer och varje dag ha en sådan här meny i en restaurang, inte minst prismässigt. Min gumma kom stolt hem för några timmar sedan hem med en präktig korg Karljohan, så nu både de torkas i maskin och steks på spisen.
Svar från Lena Holm 2014-08-23 17:11
Tack Ingemar,
jag tror inte att jag skulle trivas med att laga mat som yrke, men att komponera nya recept och ta bilder gillar jag. Dessutom tycker jag om att ta tillvara allt jag kan och att inte slänga sådant som kan bli både gott och nyttigt. Priserna på våra matlådor är 15-20 kr (jag har kollat). I morgon ska jag kolla efter svamp. Vi har fyllt våra förråd men min syster i USA vill väldigt gärna ha kantareller till jul och tackar inte nej till karljohan heller.
Hälsningar Lena
Trots att matdofterna sprider sig här i köket, där jag sitter just nu och att hungern börjar suga rejält i magen så vågade jag mig in och titta i ditt blogginlägg för jag vet att om en stund så får jag en utsökt lagad anka med tillbehör. Då kan man våga låta sig frestas av dina matlagningskonster. Måste erkänna att jag blev rejält sugen på lasagne nu.
Gott såg det ut och vegetarisk skulle smaka den också.
Läckra bilder du bjuder på.
Ps. Tilläggas bör att det är han i rosa skjorta som står för matlagningen DS.
Svar från Lena Holm 2014-08-24 10:46
Tack Margareta,
det blev mycket lyckad lasagne. Anka hör ju inte till vardagligheterna. Jag har nog bara gjort det en gång, men jag vill minnas att det blev mycket gott och att den krympte rejält under tillagningen. Extra trevligt om det är någon annan som står i köket ibland. Min sambo gjorde en ny god förrätt igår.
Hälsningar Lena
Vika fina rätter du har lagat ser gott ut Lena Vi har ätet crepes med svamp det är gott det också Ha en skön helg :) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-08-24 10:46
Tack Gert,
crepes med svamp är jättegott, det var länge sedan.
Hälsningar Lena
Mums! Det där skall jag nog prova snart.
Tur man inte är hungrig, vi har kalasat på torsk med bladspenat och det sista av förra årets kantareller. Snart dags att fylla på förrådet igen...
Svar från Lena Holm 2014-08-24 10:47
Tack Ylva,
just torsk med spenat och kantareller är ju en toppenkombination.
Hälsningar Lena
Fina matbilder Lena! Tror nog du kan satsa även på det yrket om du vill faktiskt!
Svar från Lena Holm 2014-08-24 10:47
Tack Lena,
nja, jag skulle nog tröttna i längden och stressigt är det dessutom.
Hälsningar Lena
Ser riktigt gott it.
Jag ska ta till mig detta till min nästa vegetariska lasagne :-)
Kan tipsa om att IKEA har rektangulära glasformar
Perfekt för lasagne
Svar från Lena Holm 2014-08-24 10:48
Tack Bengt,
jag brukar aldrig gå på IKEA men jag ska kolla in formarna. Jag har bara ovala eller runda.
Hälsningar Lena
Vilka reportage du gör, du verkar ha lätt för att skriva också.
Skulle kunna göra en kokbok med dina fina matbilder.
Ha de gott
//B-O
Svar från Lena Holm 2014-08-24 10:50
Tack B-O,
jag har lätt för att skriva och själva matlagningen blev faktiskt rätt kul när jag gjorde det som "reportage".
Hälsningar Lena
Fy Lena! Det är alldeles för sent att bli hungrig nu, men dina bilder får verkligen snålvattnet att rinna! :) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2014-08-24 10:50
Tack Tommy,
det var ju ett bra betyg för bilderna.
Hälsningar Lena
Wow, fantastiskt fina matbilder, för att inte tala om hur gott det ut! Tur att jag just smörstekt mina kantareller! Hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2014-08-24 10:52
Tack Björn,
det blev en mycket lyckad lasagne. Idag verkar vädret lite stabilare, så då får vi hoppas att det blir kantareller för vår del också.
Hälsningar Lena
Gillar inte detta, du gör mig konstant hungrig, o dina ambitioner verkar oändliga, men gott ser det ut! Ha en fin söndag! LO
Svar från Lena Holm 2014-08-24 10:53
Tack LO,
men jag varande ju i den inledande texten :-). Att alltid ha matlådor är en livsstil och något som både jag och min sambo alltid hållit på med.
Hälsningar Lena
Jag har ätit men nu blev jag hungrig igen!!! =)
Justa bilder!
Svar från Lena Holm 2014-08-24 10:54
Tack Heléne,
jag varnade i den inledande texten....men det är ju också ett bra betyg för bilderna.
Hälsningar Lena
Snygga matbilder! Nu blir jag hungrig... Jag som tänkt testa 5:2! 1 och 4 blir mina favoriter.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2014-08-24 16:56
Tack Bjarne,
du ska väl ändå inte ha en 2:dag på en söndag :-) Att laga mat som ska bli matlådor händer några gånger per år. Annars fylls behovet av rester (planerade) från andra middagar.
Hälsningar Lena
Mm! Korv och äggmackan ska jag prova. Några stycken blir en perfekt lunch i morgon.
Svar från Lena Holm 2014-08-27 07:56
Tack Erik,
dessa mackor är en höjdare men inte det mest nyttiga kanske...
Hälsningar Lena
Vilka smaklöksbilder du visar. Tur har jag som är mätt fikade sent i kväll
Ovanligt bra dokument som passar i en kokbok absolut.
Visst är det så att det går spara mycket på att laga mat och baka själv.
Dels är det mysigt så blir det godare än det man köper eller äter om det är dagens
Hälsar
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2014-08-27 07:58
Tack Gun-Inger,
jag har flera gånger räknat ut vad våra matlådor kostar och det är bra mycket mindre än den billigaste lunch du kan äta ute, dessutom vet jag precis vad den innehåller. Det var lite kul att ta bilder under processen och ingen får ju vänta för at jag fotar för maten är ju inte klar ännu :-)
Hälsningar Lena