B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Skördetid

Nu är det hög tid att skörda både i växthuset och i grönsakslanden. Det blir fler och fler röda tomater för var dag.

Chilifrukterna börjar skifta i gult eller rött beroende på sort.

Jag har även lyckats få dillkronor lagom till det är dags att lägga in gurka och göra saltgurka. Det är dock lite konkurrens om dessa kronor.

 

Jag började dagen med att lägga in ättiksgurka som jag lagt i het lag för ett par dagar sedan. Därefter skördade jag nya gurkor, skivade och kokade ny lag. Dessa ska sedan stå i kylen till på måndag, då hamnar de i brukar med senapsfrön, pepparrotsbitar och dillkronor. Vi har gurka hela vintern och de brukar dessutom bli trevliga presenter.

Fredrik plockade röda vinbär. De går i frysen i väntan på att alla bären ska bli avplockade.

När jag höll på och plockade grönsaker kom jag på att det kanske går att göra ett skördestilleben. Vitlöken skördades visserligen för några dagar sedan och låg nu på tork i skafferiet, men jag tog fram dem en stund. Skördade gula och röda chili, en utsökt rund squash och mängder med persilja. Jag förpassade en årskonsumtion av hackad persilja till frysen.

Solmogna tomater, mera squash, gurka, Jamaica Bell chili och en bruk inlagda Jalapeños med vitlök. Den inläggningen är helt grym om man gillar lite hetare smaker. Den sätter fin smak på älgburgaren.

Så här såg hela skörden ut med morgonens nyinlagda ättiksgurkor, bönor, vitlök, squash och allt annat smaskens. Den får bli dagens bild 214. Jag skördade också all förvuxen spenat och kokade en stor kastrull med den härligaste spenatsoppan. Åtta portioner till frysen som vi kan ta fram till hösten. Bra att ha någon dag efter jobbet då lusten av laga mat inte alltid är så stor. Fast allt det här lätt går att köpa i affären känns det ändå så bra att stoppa undan lite från egen odling. 

Hälsningar Lena

Postat 2014-08-02 16:28 | Läst 1928 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Vilken start på sista arbetsdagen !

Jag kom till campus ganska tidigt och bestämde mej för att köra längs ån fram till den gamla bron innan det var dags att börja jobba. Ibland går det att se kungsfiskare där, har jag hört....Jag hade justerat kamerans inställningar och den låg på passagerarsätet, "just in case". Jag klev ur bilen och hann inte ens stänga dörren förrän den kom farande.

Nu är jag tacksam för alla flygande skrattmåsar jag övat på. Jag höjde kameran och smattrade iväg ett 20-tal bilder. Som vanligt 420 mm handhållet. Den kom... rakt över mitt huvud ....

...den såg...

....och den passerade. Ibland går det fort att ta dagens bild. Idag nr 213. Jag tror att det är en ormvråk, rätta mej gärna om jag har fel. När den hade passerat kändes det som att jag hade fått dagens utdelning. Inget annat skulle passera som slog denna. Alltså åkte jag tillbaka längs ån och gick in på jobbet. Sista dagen innan den efterlängtade semestern.

Hälsningar Lena

Postat 2014-08-01 18:01 | Läst 1413 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6