B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sensommarfredagsmys för två

Det börjar bli lite ruggigt på kvällarna och vi dukade därför upp våra kräftor inne i växthuset. Numera städat från gurkor finns det plats för åtminstone två personer.

Det här är det speglade resultatet och dagens bild 234. Kräftor (svenska) för två med tillbehör. Vi satt ute och njöt med några extra värmeljus och planerade för de middagar vi förhoppningsvis kan få avnjuta här ute under vintern. Investeringen i nya växthuset känns alltigenom rätt för oss, både för odlingar och social samvaro.  

Ha en fin helg allihopa,

hälsningar Lena

Postat 2014-08-22 21:28 | Läst 1582 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Undrar hur det är att flyga i en regnbåge....?

När jag kom fram till Hjälstaviken igår så var delar av himlen täckt med väldigt mörka moln och det gav spännande effekter när solen växlande kom och gick.

Naturligtvis hann jag inte fram till tornet, som ha en del under tak, innan himlen öppnade sig. Kajorna på fältet lyfte i en kakafoni av kaw-ljud. Mörka moln, regn och sol ger dock en fin bonus...

....en regnbåge ! Det var t o m två bågar men det var omöjligt att få till med tele så jag fokuserade på den starkaste. Solen strålade vid det här laget.

Undrar hur det är att flyga i en regnbåge ?....

Det lustiga var att om jag bara vände mej åt andra hållet i tornet så såg himlen ut så här när ett gäng tofsvipor flög förbi. De är inte så välstrukturerade som en del andra fåglar.

Det var ju dock den mörka sidan av himlen som var roligast och jag började experimentera med längre slutartider och de gäss som passerade med jämna mellanrum. Här 1/40 s.

1/60 s

1/20 s och lite vatten under....det här var kul !

1/13 s och på en av 6 bilder kunde man klart se att det var gäss....

1/50 s och mot mörk bakgrund. Fågelskådaren som stod i tornet med sin tubkikare funderade nog över vad jag egentligen höll på med. 

De mörka molnen rörde sig långsamt bort och det blev en hyfsad solnedgång. Som sig bör kom de på rad ungefär då man börjat fundera på att gå till bilen....tranor, och de hörs verkligen när de kommer.

Jag stannade tills solen försvunnit helt och såg flera stora flockar med tranor som anlände. Vilken kväll det blev.

Dagens bild 233 har inga fåglar men däremot en del vackra moln och det kan man knappast få för mycket av.

I morgon är det fredag...

Hälsningar Lena

Postat 2014-08-21 19:40 | Läst 5235 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Tunga regnmoln...

...tornade upp sej då jag kom ut till Hjälstaviken. Molnen, solen, regnet och fåglarna bjöd på en spektakulär kväll. Jag har inte hunnit igenom en bråkdel av bilderna, så det får bli morgondagens inlägg. Det här får i alla fall bli dagens bild 232.

Hälsningar Lena

Postat 2014-08-20 22:44 | Läst 2332 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Råttatoj (pardon my french)

Alla som har odlat squash vet att om inget oförutsätt inträffar står man där en sensommardag med hur mycket squash som helst. Då blir det grillad squash, grönsaksgratäng, stekt squash i pyttipanna, gåvor till grannarna och slutligen, en stor gryta av den franska grönsaksrätten råttatoj (eller som det ska stavas, Ratatouille).

Det finns säkert mängder med recept på denna rätt och man kan nog variera sej lite. Jag använder alltid mer squash än det står i receptet....Jag börjar i alla fall med att bryna gul lök i olivolja. Ett par stora milda gröna och en dödligt hot röd chili får också fräsa med. Olivolja är ett måste.

Nästa omgång i stekpannan blir aubergine, gul squash och en röd paprika.

Viktiga ingredienser är vitlök, rosmarin och timjan. Dessutom använder jag den stora gröna runda squashen i bakgrunden (Gourmet Globe, en favorit). Färska kryddor kan man använda ganska rikligt men de får inte ta över. Smaken från grönsakerna ska fortfarande gå fram.

 

Jag blandar allt i en stor gryta och tillsätter tre burkar krossade tomater. Krossade tomater kan verkligen variera och de billigaste är inte goda. Jag köper inte heller de dyraste (som oftast är ekologiska), men jag har hittat en sort som smakar mycket tomat. Den här jättegrytan kräver också drygt 1,5 tsk salt och 1 tsk socker. Sockret kan kanske verka underligt men det tar fram smakerna väldigt fint. Sedan ska det puttra på spisen en stund, strax under en timme brukar bli bra.

Slutligen har man en gudomlig grönsaksgryta som man kan använda som tillbehör till olika kött eller fiskrätter eller bara äta som en vegetarisk huvudrätt med t ex ett gott bröd. Nyttigheter rakt igenom (sockret är försumbart i den volymen).

En portion ska vi ha till fetaostfyllda älgfärsbiffar ikväll, men det går förstås utmärkt att frysa råttatoj.

Avslutar med en dödlig dos av våra chili för att de är så vackra. Det är gula De Cheyenne, röda D´espelette och gröna/röda Jalapeno. De ligger i en ättikslag och ska få ett snabbt uppkok innan de läggs på burk. Just att de får koka upp i lagen gör att det blir ett hot, med ätligt, tillbehör som passar till väldigt mycket. Den får också bli dagens bild 231.

Hälsningar Lena

Postat 2014-08-19 14:45 | Läst 3817 ggr. | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera

Strömsholmens fåglar

När man är vid norska kusten finns det förstås mängder med fåglar och efter avklarade dyk, middag och översyn av prylar, gick vi ofta ut en sväng. En flitig gäst precis utanför dykcentret var tärnorna. Den här ville väldigt gärna sitta på den gula bojen men den fick jobba en del  för det...

De fiskade förstås ivrigt hela tiden och det var ibland långt mellan nappen. Lade märke till att dessa tärnor inte har svart på näbbspetsen, så det är kanske inte fisktärna som jag brukar se hemma. Tack för uppgiften om att det är en silvertärna.

Måsar...en tretåig enligt Ulf, tack för den.

Trutar fanns det gott om. Både gråtrut och havstrut bodde i vår absoluta närhet.

Här är det måsar under bron som hittat alternativa boplatser.

Det här är "Pipis"...

....och gode vännen "Skweak". Med fönstret öppet i vårt lilla sovloft var ljuden från dessa två (och några av deras jämnåriga kompisar) ofta det sista vi hörde innan vi somnade och det första vi hörde när vi vaknade.

"Den Store" visade sig vid flera tillfällen när vi var ute och dök, men då är man inte beredd med någon örnkamera. Under en kortare biltur fick vi se denna och det blev ett hastigt stopp på Coops parkering. Tyvärr bara i motljus.

Under en annan kortare biltur fick vi syn på dessa i en lite pöl bredvid vägen. Jag blev ganska snopen men rev upp kameran och tog några bilder med sidorutan öppen. Nu behöver jag lite hjälp, men jag gissar på brushane. 

Dessa simmade under en av broarna och jag har inte en aning om vad det är. Ejder finns som förslag, tack.

Stens förslag är stenskvätta. Kollade på en del bilder, det ser troligt ut och flera har bekräftat det. Den var hursomhelst mycket näpen och söt där den satt den ute på en pir.

En trevlig överraskning på en av våra promenader var detta gäng med strandskator. Vi hade också en hel konferens med starar utanför stugan en dag men jag spar mina starar till ett annat inlägg.

Dagens bild 230 blir dock inte en fågel, men väl ett annat bevingat djur. Jag kunde ju inte ha en kantarellkorg igen....  

Hälsningar Lena (som har en ledig dag kvar)

Postat 2014-08-18 17:37 | Läst 4029 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa