En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Strömsholmens fåglar

När man är vid norska kusten finns det förstås mängder med fåglar och efter avklarade dyk, middag och översyn av prylar, gick vi ofta ut en sväng. En flitig gäst precis utanför dykcentret var tärnorna. Den här ville väldigt gärna sitta på den gula bojen men den fick jobba en del  för det...

De fiskade förstås ivrigt hela tiden och det var ibland långt mellan nappen. Lade märke till att dessa tärnor inte har svart på näbbspetsen, så det är kanske inte fisktärna som jag brukar se hemma. Tack för uppgiften om att det är en silvertärna.

Måsar...en tretåig enligt Ulf, tack för den.

Trutar fanns det gott om. Både gråtrut och havstrut bodde i vår absoluta närhet.

Här är det måsar under bron som hittat alternativa boplatser.

Det här är "Pipis"...

....och gode vännen "Skweak". Med fönstret öppet i vårt lilla sovloft var ljuden från dessa två (och några av deras jämnåriga kompisar) ofta det sista vi hörde innan vi somnade och det första vi hörde när vi vaknade.

"Den Store" visade sig vid flera tillfällen när vi var ute och dök, men då är man inte beredd med någon örnkamera. Under en kortare biltur fick vi se denna och det blev ett hastigt stopp på Coops parkering. Tyvärr bara i motljus.

Under en annan kortare biltur fick vi syn på dessa i en lite pöl bredvid vägen. Jag blev ganska snopen men rev upp kameran och tog några bilder med sidorutan öppen. Nu behöver jag lite hjälp, men jag gissar på brushane. 

Dessa simmade under en av broarna och jag har inte en aning om vad det är. Ejder finns som förslag, tack.

Stens förslag är stenskvätta. Kollade på en del bilder, det ser troligt ut och flera har bekräftat det. Den var hursomhelst mycket näpen och söt där den satt den ute på en pir.

En trevlig överraskning på en av våra promenader var detta gäng med strandskator. Vi hade också en hel konferens med starar utanför stugan en dag men jag spar mina starar till ett annat inlägg.

Dagens bild 230 blir dock inte en fågel, men väl ett annat bevingat djur. Jag kunde ju inte ha en kantarellkorg igen....  

Hälsningar Lena (som har en ledig dag kvar)

Inlagt 2014-08-18 17:37 | Läst 4049 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Du fick verkligen en hel kavalkad av fina fågelbilder. Tärnan på den gula bojen blev riktigt rolig. Truten som flyger gillar jag. Jag känner ju bara till skogsfåglar jag, svartmesar, talgoxar å så. Men brushanne stämmer nog. Ejderhona skulle jag säga om nästa och Stenskvätta på stenen. Snygga bilder i alla fall, vad dom heter spelar inte så stor roll, dom heter olika på olika språk. Man kan ju ta reda på namnen efteråt.
Sten
Svar från Lena Holm 2014-08-18 18:22
Tack Sten,
kollade in både ejder och stenskvätta och det kan ju vara bra kandidater. Tack ! Det är kanske inte så viktigt men jag blir ju så nyfiken när det fastnar något jag inte känner igen på minneskortet. Det blev några fina stunder efter dyken då vi bara var ute och tittade på miljön och vad som fanns lokalt.
Hälsningar Lena
Hej Lena Vad många fina fågelbilder du har helt rätt att det är en Brushane och den andra ser ut som en Drillsnäppa Det är inte någon sävsångare det är en stenskvätta i höstdräkt Jag gillar bild sju fin spegling Ha en fin kväll :) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-08-19 08:11
Tack Gert,
jag hoppades att du skulle bidra med något namn på fåglarna. Det är min första brushane och jag måste titta på de andra bilderna om man kan se drillsnäppan bättre.
Hälsningar Lena
Vackert som alltid ur din kamera!
Gillar framför allt bilderna på tärnorna.
Ha det gott!
ewa
Svar från Lena Holm 2014-08-19 08:13
Tack Ewa,
tärnor är oerhört roliga att försöka fånga på bild. Man får stå en stund och bara kolla på hur de flyger för att hinna vara med. De är också oerhört graciösa.
Hälsningar Lena
Tärnor är riktigt fina fåglar tycker jag. Mycket effektfullt med den gula bojen också. Bilden på stenskvättan (om det nu är en sådan) skulle jag önskat jag själv tagit, den gillas extra mycket.
Svar från Lena Holm 2014-08-19 08:15
Tack Ingemar,
tärnor är graciösa och mycket vackra. De gör sig ofta mycket bra på bild och om man har tur kan man ibland få solljus som lyser genom deras vingar. Den som höll på vid bojen kund jag ju bara inte motstå även om det började bli lite mörkt. De är nog tämligen säkert en stenskvätta och den var oerhört söt.
Hälsningar Lena
Många fina fågelbilder! Jag blev så glad, när jag gissade rätt på arterna! På sätt och vis spelar det naturligtvis mindre roll VAD man fotograferat om bilderna är bra men å andra sidan är det väldigt roligt att lära sig mer. Och en bra förutsättning för att få ännu bättre bilder. Med kunskap om den aktuella arten har man ju större chans att hitta dem. Min favorit är nog också spegelbilden. Sådana är jag svag för.
Eva
Svar från Lena Holm 2014-08-19 08:18
Tack Eva,
jag vill gärna veta och lära mej mer om arterna. Det stämmer att det också ökar förutsättningarna för bra bilder. Den tretåiga måsen förstår jag inte hur Ulf kunde ta från den bilden, men jag vet att de finns i området. Speglingar är jag också svag för och det blev ofta väldigt stilla utanför stugan på kvällen.
Hälsningar Lena
Du har flera kanonfina fågelbilder, men humlan vinner idag, mkt. fin! Hils, LO
Svar från Lena Holm 2014-08-19 08:19
Tack LO,
med tanke på att jag använde autofokus är jag över förväntan nöjd med humlan.
Hälsningar Lena
Det spelar ingen roll om det är fågel eller fisk. Det blir alltid lika bra, men om det är mitt i mellan så fastnade jag nog för humlan idag och dess skärpa.
//B-O
Svar från Lena Holm 2014-08-19 08:22
Tack B-O,
med tanke på att jag använde autofokus så är jag mycket nöjd med humlan.
Hälsningar Lena
Fina fågelbilder
men jag gillar nog humlan bäst.
Svar från Lena Holm 2014-08-19 08:23
Tack Bengt,
autofokus presterar över förväntan ibland.
Hälsningar Lena
Hej Lena!
Grattis på namnsdagen!

Tärnan är en silvertärna, måsen på stolpen är en tretåig mås
och det är mycket riktigt en stenskvätta.


Hälsningar
Ulf
Svar från Lena Holm 2014-08-19 08:29
Hej Ulf,
tänk att det är två som gratulerat idag. Det har nog aldrig hänt förut.

Tack för att du reder ut arterna för mej. Silvertärna har jag nu titta på många bilder av och inser att stjärten ser annorlunda ut jämfört med fisktärnan. Den tretåiga måsen har jag mycket svårt att skilja från fiskmås, då den bara sitter på stolpen som denna (det var därför det stod bara mås..). Småfåglar som stenskvättan är svåra, i synnerhet som jag inte vet vilka småfåglar man kan förväntas se vid norska kusten.

Hälsningar Lena
Många fina bilder där och Silvertärnan ser ut att vara lite upptagen... Bra fångat!
Ha det fint!
Svar från Lena Holm 2014-08-19 08:31
Tack Mikael,
tärnan som fångat halsbandet var lite upptagen men det löste sig två bildrutor senare. Det går verkligen undan när de dyker.
Hälsningar Lena
Du spar inte på krutet, många bra fågelbilder! Gillar också tärnorna, men också humlan! Och dom andra..../ BjbT
Svar från Lena Holm 2014-08-19 08:32
Tack Björn,
med tanke på att vi var borta en dryg vecka och vi var ute varje dag så blev det ju en del bilder. Jag glömde att ta med havssulan. De var stora och läckra när de flög över vattnet.
Hälsningar Lena
Blev så glad då jag såg silvertärnan, får mig att tänka på att jag faktiskt ska till Svalbard än en gång, men det dröjer ett år tills dess. Extra kul att vi ska ha vårt barnbarn med då som nybakad student. Längtar redan. Trodde ju inte på att den drömmen skulle bli förverkligad.
Första triptyken var verkligen läcker, härliga färger och kul motiv.
Sedan alla fina fåglar som jag bara kan nicka instämmande med om vilka arter det är, känner förstås igen ejdern och strandskatan.
Att det var en vattenpöl du fotat några fåglar i hade jag aldrig kunnat gissa.
Svar från Lena Holm 2014-08-20 22:35
Tack Margareta,
vi har titta på en resa till Svalbard, med en del dykning, men den gör ett väldigt stort hål i plånboken. Kanske kan det bli möjligt 2016.....Silvertärnorna var rolig att titta på och en del andra överraskning fick vi också. Brushane i pölen var nog den jag minst väntat mej.
Hälsningar Lena
Vilka fina fotot Lena :o)
Svar från Lena Holm 2014-08-20 22:35
Tack Synnöve,
Norge har mycket att bjuda på.
Hälsningar Lena
Verkligen härliga fågelbilder Lena! Men hur går det egentligen för den där tärnan i bild 2? Det ser ut som om den fastnat i sjögräs. Gillar den första bilden/ bildserien med bojen skarpt. Den får mig att le :-D Ha det gott/ Elisabeth
Svar från Lena Holm 2014-08-20 22:37
Tack Elisabeth,
det gick bra för tärnan. Två bilder senare hade den frigjort sej från sjögräset. Den som jobbade på bojen var hur kul som helst. Den fick både småspringa och flyga för att till slut hitta en position då bojen inte rullade undan.
Hälsningar Lena
Nu har jag i lugn och ro läst dina bloggar och avslutar med dessa spännande fågelbilder.
Jag älskar fåglar som tur är har vi några i trädgården mest på morgonen samt
Kul skator som hälsar på många gånger varje dag.
Jag måste skriva tack för denna avkopplande stund.

Nu skall jag i källaren har glömt hänga upp tvätt.
Natti natti
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2014-08-27 07:50
Tack Gun-Inger,
jag älskar ju dessa bevingade djur så det lär komma fler fågelbilder.
Hälsningar Lena