En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En kär liten matgäst och några bilder som aldrig skulle ha blivit tagna

En-bild-om-dagen projektet lider mot sitt slut och jag kommer att bli glesare med mina inlägg efter nyår. Det har varit en utmaning att få ihop dessa bilder och en del har inte varit så mycket att visa...men jag har alltid ansträngt mej för att få till åtminstone en bild. Ibland blir det upprepningar av samma tema....t ex småfåglar (som jag tar till när jag är desperat), men alltid en ny bild.

Dagens bild 334 kan nog lätt uppfattas som en upprepning men rödhaken är ovanlig i vår trädgård och varje enskilt besök är mycket uppskattat. Tyvärr är jorden under fågelautomaterna inte den bästa bakgrunden....

Projektet har dock inneburit att en del bilder har kommit till som jag inte skulle ha tagit annars. Mest för att kameran har varit med mej varje dag till och från jobbet. Kanske den bästa bilden jag tagit i år kom till just så...

Den här bilden är tagen en fredag då jag ganska oplanerat hamnade i Gamla Uppsala för ett jobbmöte. Solen strålade och det var -15 grader. Helt fel klädd (bl a utan mössa och vantar) skippade jag lunchen och drog till Ulva Kvarn. Jag fick ca 20 oförglömliga minuter ....

Jag har också gjort helt nya upptäckter. Som den kvällen då jag sprang runt denna skapelse med en ficklampa och försökte lysa upp valda delar av motivet under de 30 s som jag valt som slutartid.

Jag har många gånger stigit upp tidigare för att göra ett litet stopp i naturen före jobbet. Ett oerhört tilltalande sätt att börja dagen har jag insett...Jag kommer att fortsätta med det.

Ibland har det varit riktigt kallt och otrevligt då jag stannat för att ta dagens bild...

...ibland har jag blivit blöt för jag kunde inte motstå att lägga mej ner i naturen. Jag har som aldrig förr spanat efter årstidens förändringar längs min väg till och från jobbet, där åtskilliga "dagens bild" blivit till.

Ibland har dagens bild gått väldigt fort och enbart varit resultatet av en slump och att kameran fanns tillhands.

Ibland har jag istället gett mej på motiv som jag inte vanligtvis fotograferar och dessutom bearbetat bilderna på ett sätt som jag nog inte gjorde så ofta förut.

Vissa dagar blev dagens bild en total överraskning, som när jag mötte två nordsvenskar på cykelbanan utanför mitt jobb.

Max var dagens bild under hela veckan han var hos oss och nu finns han inte mer. Han fick cancer som inte gick att operera och fick vandra vidare efter årets älgjakt.

Det är inte troligt att någon av dessa bilder blivit tagna om det inte varit för projektet. Alla har kommit till mitt i vardagen bara för att kameran varit med. 

Hälsningar Lena

PS Återkommer med en selektion från det andra halvåret också.

Inlagt 2014-11-30 17:48 | Läst 4695 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Har njutit av dina varje dag bilder.
Tveksamt om jag skulle orka, men att alltid ha kameran med sig är en bra ide.
Jag har alltid min lilla Canon G 11 utifall att.
Så fin bild på Max, den får du lov att ge matte i julklapp
Marianne
Svar från Lena Holm 2014-12-01 18:13
Tack Marianne,
en liten kompakt kan vara perfekt att ha med, jag har släpat min tunga 5D Mark III varje dag, men jag har också lärt mej använda den.
Hälsningar Lena
Kanonbilder Lena! Bild 2 och 4 är mina klara favoriter, då fåglar är lite av en passion. Otroligt fint ljus i bild 2 och snyggt fångat! Bild 4 är bara helt enkelt vacker!
Ha det fint!
Svar från Lena Holm 2014-12-01 18:14
Tack Mikael,
både strömstaren och svanen kom till i väldigt vackert ljus men strömstaren var en betydligt större utmaning. Det går undan när de små kommer uppflygande ur vattnet och jag får vara glad att det blev några bilder som blev skarpa från det tillfället..
Hälsningar Lena
Fantastiskt att du har orkat och klarat detta med så gott resultat. Tycker många av de bilderna du presenterat som "inte mycket till bild" ändå har gett mycket. Det är givetvis kul och stimulerande att tvinga sig till att ta bilder som man annats inte hade gjort, det är utvecklande och, tror jag, ger bättre resultat när man återvänder till sitt vanliga motivområde. /Frode
Svar från Lena Holm 2014-12-01 18:20
Tack Frode,
visst är det utvecklande och man lär sej en hel del när man tvingas att testa lite av varje. Att göra en någorlunda snabb selektion från ett fullt minneskort är en annan lärdom, det behöver man öva på. Jag har med förvåning mött fotografer på workshops/kurs som inte förmått plocka fram två-tre bilder/kväll för att få feedback, trots att de haft mängder med bilder att välja bland.
Hälsningar Lena
Bilder otagna
som blir till tagna
gör tittarna betagna

Ett projekt
blir direkt
rätt käckt
om
fotografen ej blir knäckt
Svar från Lena Holm 2014-12-01 18:22
Tack J-O,
för dagens strof. Jag ska nog ro iland detta utan att bli knäckt men sedan ska jag vila lite från "varje-dag-inläggen".
Hälsningar Lena
En bild om tagen skulle jag aldrig kunna utlova, det skulle förmodligen haverera redan dag två eller tre:) Så det är imponerande att du hållit ut, och hunnit med. Fin bild på den lilla rödhaken, och någon sådan har aldrig besökt min trädgård. Din femte bild är nog finast av denna serie tycker jag, den har stor frihetskänsla och är allmänt mysig.
Svar från Lena Holm 2014-12-01 18:25
Tack Ingemar,
det handlar om att vilja. Det var inte så mysigt när jag stannade och tog bilden på islandshästarna. Jag har sedan jobbat med bilden en del i PS (mer än jag brukar göra) och då blev den ännu bistrare.
Hälsningar Lena
Tråkigt att din en-bild-om-dagen lider mot sitt slut... har varit så kul att följa! Känner så väl igen det där att många bilder aldrig hade kommit till och att många av ens bästa bilder blev till just för att man var "tvungen" att hitta en dagens. Sorgligt med Max men härligt att du hann dokumentera en vecka i hans liv!
Svar från Lena Holm 2014-12-01 18:29
Tack Sirpa,
det har blivit väldigt mycket bilder inser jag när jag bläddrar i LR och några som definitivt inte skulle ha blivit tagna. Jag ska göra en till selektion någon kväll, kanske till helgen. Kul att du har följt inläggen.
Jag har mängder med bilder på Max för han var en helt unik hund, en sådan som man bara stöter på några få gånger i livet. Max hade gärna fått "gå i pension" hos oss när hans husse behövde en ny jakthund....
Hälsningar Lena
Vilka härliga bilder Vi har den fina Rödhaken varje dag på besök Jag gillar bilden med svanen den är vacker Bilden på Max är så fin synd att han inte får vara med längre Ha det gott : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-12-01 18:30
Tack Gert,
det var en väldigt fin morgon då jag tog bilden på svanen. Tänk om vi fick några fler rödhakar. De kommer sporadiskt och då oftast på våren.
Hälsningar Lena
En samling fina bilder i dag Lena
Nr 2, 4 och 5 sticker ut lite extra tycker jag
Ha en bra vecka
Svar från Lena Holm 2014-12-01 18:31
Tack Bengt,
det var lite gräv i arkivet idag. Det kommer nog en selektion till någon annan dag.
Hälsningar Lena
Ett fint reportage från första halvåret. Håller med dig om att det blir glesare efter nyår, för det har varit lite jobbigt ibland att få till en dagens. Så många bilder är väl inte av bästa kvalite. Men samtidigt har man förhoppningsvis lärt sig något och utvecklats lite framåt.
Ha de gott
//B-O
Svar från Lena Holm 2014-12-01 18:33
Tack B-O,
det fina har ju varit att du också hållit ut med detta! Varje gång jag varit inne så har du haft en dagens bild och du har dessutom hållit reda på vilken dag det varit. Räddade mej några gånger.
Hälsningar Lena
Du har varit så flitig och levererat massor av bra bilder tycker jag!
Svar från Lena Holm 2014-12-01 18:34
Tack Lena,
har man börjat så ska det avslutas, det är min princip. Kul att du hängt med och tittat.
Hälsningar Lena
Ska erkänna att jag inte visste om ditt "projekt", det låter imponerande! Men det skulle aldrig funka för mig, känns nästan som jag kanske skulle tröttna på fotandet då, som nått tvång.. Men jag kanske har fel!? Hur som helst, gillar Rödhaken! Har den här uppe i luden, men den är svår att få se ordentligt, däremot hörs den titt som tätt! För bara ett par veckor sen satt det en uppe i en björk och sjöng för fullt sin vanliga vårsång..! Det kändes märkligt, men tydligen kan dom göra så ibland, har jag läst.
Mvh!
Svar från Lena Holm 2014-12-01 18:37
Tack Jan,
jag har nog bara lyckats få bilder på rödhaken genom köksfönstret, förutom vid Råstasjön, där kan man komma riktigt nära ibland. Jag har hört dem sjunga vid fel årstid också men det är ju rätt varmt....Såg änder som parade sej i helgen, det såg helt fel ut...men det kanske bara hade lite kul...
Hälsningar Lena
En rejäl blandning I dagens blog, men riktigt fina bilder.
Rödhaken I den första bilden har fin närhet och kontakt, motljuset I den andra bilden lättar fågelns flygt, muren med graffiti är klockren, bilden på svanen är vacker som en spets, jag gillar förståss ogonkontakten med hunden i sista bilden.
Ha en fin dag.
Svar från Lena Holm 2014-12-01 18:55
Tack Stefan,
eftersom jag började gräva i arkivet blev det lite av varje och jag blandade medvetet. Muren med graffiti var riktigt kul att göra men det tog ganska många försök innan jag blev någorlunda nöjd. Den hade jag definitivt inte gjort om jag inte hade haft projektet som krävde en bild den dagen. Fågelbilderna är mer en kombination av tur, träning och perfekt väder. Max var oslagbar. Tack för dina uppskattande ord.
Hälsningar Lena
Fantastiskt fin bildserie! Förstår att "En bild om dagen" är en riktig utmaning, men den tycks också ge utdelning och kunskap som inte var väntat! Hoppas dina fina inlägg inte blir allt för sparsamma framöver! MVH Yvonne
Svar från Lena Holm 2014-12-01 18:57
Tack Yvonne,
för dina uppskattande rader och att du hängt med så flitigt.
Det kommer nog ett och annat inlägg ganska regelbundet, men inte varje dag och kanske inte så många recept och grillkvällar från altanen.
Hälsningar Lena
Jag tycker, att du presenterat foton av genomgående hög kvalitet och dessutom med en tilltalande variation.
Lägg därtill, att dina inlägg också har varit läsvärda, matnyttiga, intressanta och bildande. Oslagbart.
Nu hoppas jag bara, att det inte ska allt för långt mellan dina inlägg efter nyår.
Eva
Svar från Lena Holm 2014-12-01 19:00
Tack Eva,
varierande har det sannerligen blivit och det kan vara bra att skapa helt annorlunda bilder ibland. Kul att du funnit mina inlägg läsvärda för det är inte alltid så lätt att avpassa text till bild. Blir det för mycket läser många inte vad man skrivit och jag vill gärna berätta vad det är på bilderna t ex olika fiskar och andra djur samt förstås fåglarna.
Hälsningar Lena
Du har verkligen lyckstas med många bilder här, jätteduktigt !
Jag skulle nog känna mig för stressad men det skulle vara kul att göra ett försök någon gång :-)
Tråkigt med Max, hur gammal blev han ?
ing-marie
Svar från Lena Holm 2014-12-01 18:00
Tack Ing-Marie,
det är kul med en viss stress och man lär sej väldigt mycket, även t ex hur man gör en snabb selektion för att få ihop ett inlägg när man kommer hem efter en givande fototur. När jag har gått kurser och workshops förväntas man alltid plocka ut några bilder per dag för att visa (även om dagen är fullspäckad med annat). En del förmår inte göra den selektionen alls och missar då värdefull feedback.
Max blev bara sju och ett halvt, väldigt synd för han hade många fina år kvar.
Hälsningar Lena