B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Det kom ett brev....

...från CSN. Det känns lite som en milstople. Min skuld till CSN är 0 kronor, jag har betalat av hela mitt studielån. Jag minns att jag räknade ut när jag började jobba att någonstans runt 50 skulle det vara klart. Det kändes som ofattbart långt fram i tiden....

Nu är det fredag !

Hälsningar Lena

Postat 2016-01-15 17:32 | Läst 1236 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Speglingar

Efter Dagnyfikat i december gick jag som vanligt längs Svandammen och spanade på fåglarna. Det låg tunn is på dammen och jag insåg plötsligt att det blev fina speglingar....

...speglingar som man kanske kunde leka med.

Eftersom jag bestämde mej för att lägga en av bilderna i en poolutmaning kom de aldrig med i något blogginlägg....

...förrän nu.

Håll till godo.

Kajan bara skakade på huvudet och vände ryggen till dessa experiment.

Hälsningar Lena

Postat 2016-01-14 19:52 | Läst 1301 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Koltrastar som provar småfågeltaktiken

Vi har ett ovanligt stort antal koltrastar vid restaurangen i år. Ibland ca 10-12 individer som trängs och bråkar med varandra om äpplen och frön på marken. Två honor har dock kommit på att det finns bättre ställen att äta på...direkt ur småfågelautomaten.

Det är inte helt lätt för en koltrast att sitta på ringarna i en automat designad för småfåglar. Vissa av småfåglarna tycks ha accepterat sina stora kompisar.

Dessa honor har utvecklat två olika tekniker. Ibland sitter de på en ring och äter ur ett hål på nivån snett ovanför.

Inför varje besök vid automaten inleder de med att ta plats på en pinne under, som för att förbereda sej för uppdraget.

De tittar alltid upp mot automaten precis innan de flyger upp till den. Tajmingen är viktig verkar det som.

Den andra tekniken de använder är att hänga i ringen och äta ur hålet samtidigt som de flaxar för att hålla sej kvar.

Det här ser lite ansträngande ut med eftersom det är skalade solrosfrön i automaten så är utdelningen god. De får nog i sej mer energi än de gör av med.

Smaskens för en koltrast ! Lägg märke till att det är bara honor som kommit på knepet....än så länge.

Hälsningar Lena

Postat 2016-01-10 11:41 | Läst 1976 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Frostigt skådespel

Om det var kallt vid Råstasjön så var det inget mot vad det var i Gamla Uppsala dagen efter. Termometern i bilen visade minus 18 grader då jag kom fram på mitt korta lunchbesök för att spana efter strömstaren.

Solen strålade och gav de mest spektakulära effekter vid det strömmande vattnet. Luften fylldes av bolmande rök från vattnet och jag insåg att sikten där strömstaren brukar hålla till nog inte skulle vara den bästa.

Strömstaren var på plats och den satt riktigt bra till men röken från vattnet gjorde det nästan omöjligt att få bra bilder. Det blev inte effektfullt som jag hade hoppats utan snarare bara dimmigt. Den här bilden är kraftigt förstärkt i kontraster.

Jag spanande ut mot den del där det brukar vara öppet vatten som inte strömmar så hårt. En stor del av ytan var frusen och två änder satt hopkurade på isen.

Alträden vid vattnet var täckta med puderlätta snöflingor och frost. När jag stod här och spanade fick jag uppleva hur lätt detta snötäcke bara kan singla ner av den lättaste vindpust...Det hamnade överallt inklusive innanför kragen på min jacka,... men det var ju så vackert...

Den kaxiga strömstaren hade nu flyttat på sej och befann sej i motljus men avsevärt mycket längre bort än tidigare. Mina 420 mm räckte inte riktigt till men jag stannade ändå en stund och tog några bildserier.

Den här bilden blev bäst men den tål inte att beskäras mycket mer än så här.

På väg tillbaka till bilen tog jag några bilder med 420 mm mot solen och de frostklädda träden.

Ibland bjuder naturen på häpnadsväckande skådespel, det gäller bara att trotsa vädret och gå ut.

Hälsningar Lena

Postat 2016-01-09 15:19 | Läst 1741 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Ruggigt kallt vid Råstasjön tycker hägern

" - Nu är det bistert! Ja, det är is det där som fastnat på min rygg! Jag har ju ingen Canada Goose jacka som somliga andra i denna pöl...Kolla in bilderna nedan så ska jag förklara lite om hur det är att stå här på isen i januari "

" - Vaddå bättre att stå vänd söderut! Bah! Humbug! "

" - Förstora den här bilden och kolla in min kompis som står i vattnet. Kråkorna har blivit till istappar på näbben, då är det KALLT! "

" - Kolla in fjäderdräkten på min kusin i mitten. Den står rakt ut ! "

" - Skenet bedrar, den varma konstiga färgen på vattnet är en synvilla. Det är en halv grad ungefär."

" - Nästkusinen försöker sej på lite "wingflapping" , visst kan man få upp lite värme men det kostar strömming och vi har det inte så fett."

" - Det bästa är nog att vända ryggen till och vänta på våren. Fågelfantasterna får gå och spana efter den där rallen... Vad de nu ser för tjusning hos den kortbenta träskfågeln ? "

Vattenrallen var på plats och traskade runt precis vid gångvägen, det betydde dock inte att den var lätt att fånga på bild...

Den rörde sej på sitt lite knyckiga sätt bland grenar och vass. I nio fall av tio hade den just huvudet bakom en uppstickande gren eller något annat bråte.

Rumpan kunde man få hur många bilder som helst på...

När jag stod och spanade på vattenrallen såg jag hur en lite fågel hoppade runt bland grenarna precis bredvid. Jag lyckades tills slut få någon slags fokus och blev helt exalterad över vad jag såg. En gärdsmyg!

Men ack en så lurig rackare! Den satt inte stilla en sekund, befann sej alltid bakom något strå eller pinne, var helt omöjlig att låsa fokus på eller så bara spårlöst borta.

Kylan och det faktum att min betalda parkeringstid var på väg att löpa ut gjorde att jag fick ge upp. Den här lille battingen ska jag minsann återkomma till.

Jag hastade tillbaka mot min parkerade bil men blev lite upptagen då ett rådjur klev in i bildfältet vid småfågelmatningen bakom tennishallen.

" - Fågelmat är ju rena godiset! " och för mej är dessa storögda djur helt omöjlliga att motstå.

Återkommer antagligen med fler rapporter från hägerkolonien och hur de fördriver tiden under vintern (granne med Friends arena samt Sveriges mest upphåsade shoppingcenter och IMAX biograf).

Hälsningar Lena

Postat 2016-01-08 19:21 | Läst 2255 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa