En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Bland drakar och visseländer

Under vår vistelse på Grand Cayman upptäckte vi ganska snabbt att ön hade en stor population av gröna leguaner (Iguana iguana). Den här vackert gröna ödlan huserade runt vår pool och var kanske 30-40 cm lång.

När vi gav oss ut på en promenad bortanför hotellstråken insåg vi att det fanns mängder med leguaner och att de kunde ha helt andra färger. Det finns också en blå variant (som trängs undan av den gröna/bruna) men de fanns bara i den botaniska trädgården som vi avstod från att besöka. Vi insåg också att dessa drakliknande ödlor kan bli mycket stora....

.....fast egentligen var det ju visseländer vi var ute och letade efter.

Vi hade fått ett tips av Elisabeth Landberger att i en park som hette Bel Air gardens skulle det finnas visseländer. Problemet var att ingen på hotellet kände till denna park, men med en gatuadress fick vi busschauffören att köra en omväg (utanför ordinarie linje) och släppa av oss på rätt gata. Hon skakade på huvudet när vi klev av bussen i ett bostadsområde. Vi hann bara gå ett par hundra meter så mötte vi en långbent and....en karibisk visseland (Dendrocygna arborea) 

Parken visade sig vara en inhängnad pöl i ett bostadsområde men där fanns det mängder med visseländer...

....som levde i största samförstånd med höns, några ankor, sköldpaddor och "minst hundra" leguaner i varierande storlek.

Den karibiska visselanden hör till familjen "egentliga andfåglar" men vilar ofta uppe träden eller som här på ett staket. Den är ovanlig och betecknas i världen som sårbar. De ser lite besynnerliga ut på staketet med sina simfötter och de långa benen. En fullkomligt charmerande fågel var det i alla fall.

I dammen fanns det en hel del sköldpaddor som vi mest såg som ögon på ytan.

Leguanerna stortrivdes och här fanns några riktigt stora exemplar. De kan bli två meter långa och väga 10 kg. Den här var nog inte långt ifrån....

De flyttade sej knappt när man rörde sej i området och man fick passa sej för att inte kliva på dem. De är visserligen vegetarianer men har en mun med minst 120 rakbladsvassa tänder och fötter med centimeterlånga klor.

Visseländerna i parken var ungefär som en flock gräsänder i en stadsdamm hemma. De ville alltså gärna ha bröd och det var uppenbart att de var vana att få det.

Viss konkurrens uppstod mellan höns, ankor och änder. Leguanerna var dock inte det minsta intresserade, blad och grönsaksätare som de är. Det fanns även en del andra fåglar i dammen men de brydde sig inte heller.

Visseländerna simmade inte runt så mycket i vattnet som våra andfåglar, utan vandrade mer runt i vattenbrynet.

Avslutar med några bilder på de vackra fåglarna och tack till Elisabeth som tipsade om hur vi skulle hitta dem.

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-04-25 12:42 | Läst 4104 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vilka härliga fåglar.
Visslade dom i stället för att kvacka ?
Marianne
Svar från Lena Holm 2015-04-26 14:47
Tack Marianne,
jag kan inte minnas att vi hörde dem vissla, men de kvittrade lite försynt istället för de kvackade ljud vi är vana att höra från änder.
Hälsningar Lena
Underbara bilder på visseländerna! =) Leguanen på fösta bilder var riktigt vacker! =)
Ha en skön dag!
Svar från Lena Holm 2015-04-26 16:42
Tack Heléne,
leguanerna var väldigt coola i sin naturliga miljö. Jag skulle dock avstå från att ha en som husdjur.
Hälsningar Lena
IBusschaufören var riktigt snäll som kördecen omväg för er skull, men han birde ha hängt med och kollat in det ni fick se. Klart sevärt även om parken var liten. Ödlor är häftiga, kan ana var legenderna om drakar kommer ifrån.
Bild tre blir min favorit, anden ser verkligen långbent ut men charmig.
Svar från Lena Holm 2015-04-26 16:45
Tack Marianne,
busschauffören var en hon och hon tyckte vi var lite konstiga som ville kliva av på den gatan men körde oss dit i alla fall. Ödlorna var urhäftiga. Här kunde man komma nästan hur nära som helst och änderna var nog bland de charmigaste jag träffat.
Hälsningar Lena
Väldigt fin teckning på de där änderna. Jag tycker leguanerna är häftiga men de ser allt lite läbbiga ut. Jag googlade lite på dem och konstaterade att de kan bli runt 15 år gamla, till största delen äter grönsaker men med lite inslag av frukt också. De ser ut som förhistoriska djur men om de verkligen är det kunde jag inte konstatera.
Svar från Lena Holm 2015-04-26 16:46
Tack Ingemar,
jag skulle inte vilja ha en leguan som husdjur även om jag vet att det förekommer. De blir väldigt stora och har stora krav på maten.
Hälsningar Lena
Underbara bilder och bilderna på "drakarna" blev riktigt läckra. De har sån struktur och såna färger som verkligen lyfts fram i bild. Snyggt!
Ha det fint!
Svar från Lena Holm 2015-04-26 16:47
Tack Mikael,
här kunde man komma nästan hur nära ödlorna som helst och då gällde det att ta tillfället i akt. Jag har använt 70-200 till alla bilderna vilket fungerade utmärkt.
Hälsningar Lena
Verkar verkligen vara ett rikt djurliv, även om det också är från djurparken en del! Svårt att inte tänka på dinosaurier när man ser legionerna. Är de på ngt sätt "närmare" släkt ed dom än andra djur? / Björn T
Svar från Lena Holm 2015-04-26 16:52
Tack Björn,
det kanske är storleken på leguanerna som gör att man börjar tänka på dinosaurier. Jag vet dock inte om de är mer släkt med de gamla urtidsödlorna är t ex krokodiler.
Hälsningar Lena
Jag var tvungen kalla på Jonen min för han gillar underliga fåglar.
Inte har jag hört talas om denna lustiga fågel ens.
Vet inte om jag kan tycka om de där taggiga leguaner du visar.
Glad kanske jag inte ser dem live. Var du inte rädd för dem.
Ha go söndag på dig
Gun-Inger
spännande få se dessa bilder.
Svar från Lena Holm 2015-04-26 16:54
Tack Gun-Inger,
så länge man inte störde leguanerna så brydde de sej inte om att man rörde sej runt dem. Kom man för nära klev de oftast ut i vattnet. Jag kände inte till visseländerna förrän Elisabeth visade bilder på dem förra året men det var kul att möta dem.
Hälsningar Lena
Så sköna dom ser ut dessa visseländer, kommer ihåg nu att Elisabeth har visat bilder på dessa förut.
Tur att ni hittade på dom för dom såg verkligen spännande ut. Och Leguanerna ser verkligen häftiga ut och det känns ganska tryggt att se dom på bild :-)
ing-marie

PS. Det var trevligt att träffa dig igen !
Svar från Lena Holm 2015-04-26 16:57
Tack Ing-Marie,
visst var det kul att råkas, även om det inte hände så mycket just den kvällen. Trevligt också att träffa Lena.

Vi bara måste ju hitta på änderna när vi var där på Cayman och med lite diskuterande med busschauffören kom vi ju helt rätt. Leguanerna kunde man stöta på lite överallt men här fanns det några jätteexemplar och de var dessutom lätt att komma nära dem.

Hälsningar Lena
Åååååh! Jag ler när jag läser ditt blogginlägg. Så kul att du åkte dit! De är ju för charmiga de små änderna :-) Och det är en sådan knasig blandning med dem, ödlorna och hönsen, verkligen en annorlunda upplevelse. Vi hoppas kunna åka tillbaka i vinter igen. Vi får se hur det blir. Först blir det Finland :-) Ser fram emot att ses nästa vecka! Ha det fint så länge. Hälsningar Elisabeth