B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

På gång

Nu är de på gång! Nu landar hundratals gäss vid en pöl bredvid E4 mellan Stockholm och Uppsala, den har knappt tinat. Snart är det tusentals gäss på ingående... 

Det ser lite udda ut med gässen och påfarten från Rosersberg till E4 i bakgrunden.

Om man vänder kameran lite kan man få träd och buskage samt järnvägen i bakgrunden.

Här kommer de in för landning....

...om man beskär bilden kan man få för sej att de är på en helt annan plats....och inte alls bredvid en av de tätast trafikerade motorvägar vi har i landet (på en fredag eftermiddag dessutom).

Om man förflyttar sej några hundra meter till kan man fånga dem flygande över den ännu isbelagda sjön Fysingen... 

...kanske är det så vi helst vill se dem...Men det struntar gässen i just nu och landar där det finns största chans att hitta något att äta och lite öppet vatten, motorväg eller ej.

Hälsningar Lena

Postat 2018-03-23 20:09 | Läst 758 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Älg

06:31 i morse, på väg till jobbet, får jag plötsligt syn på mörka öron som rör sej ute i vassen. Jag kan inte stanna utan kör förbi, vänder vid nästa busshållplats och åker tillbaka. Jag fulparkerar vid sidan av vägen där man bygger en cykelbana.

Tre älgar går rätt nära vägen och de har nog alla betat från buskarna där nu bara en älg uppehåller sej. De andra har gått ut i vassen. Jag kliver ut på skarsnön för att få en bättre vinkel. Den håller förstås inte och jag får snö i mina ankelhöga boots. Men det kan det vara värt...

Det är väldigt sällan jag ser älg och det här kändes som ett mycket trevligt sätt att börja dagen på.

Hälsningar Lena

Postat 2018-03-21 19:21 | Läst 940 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Missade en dag....

....men jag bryr mej inte så mycket. Hädanefter blir det bilder när andan faller på och idag gjorde den det när jag mötte dessa små pigga fåglar på lunchen. Solen sken men det blåste isande kallt. Jag promenerade egentligen för snabbt men stötte snart ihop med ett gäng proffs, nämligen "Artportalen". Det är ett gäng från Artdatabanken som går lunchpromenad med kikare varje dag och de ser/hör en väldig massa olika fåglar. När vi hittade stjärtmesarna kom jag emellertid lite efter....

Det här tillfället var jag ju tvungen att ta till vara och solen värmde faktiskt lite på just denna plats. Strax innan hade jag också hittat den kattuggla som sitter i detta område, tack vare lite hjälp från herrarna Artportalen som ser den i stort sett varje dag.

Hej så länge,

Lena

Postat 2018-03-20 18:18 | Läst 948 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Söndagsutflykt med rappa höns och en sånglärka

Efter frukost packade vi smörgåsar i ryggsäcken och gav oss ut på en liten söndagsutflykt. Solen strålade och vädret var helt fantastiskt. Längs en liten väg får vi syn på några ganska stora fåglar som traskar på en vall. De är fotograferade från bilen med sidorutan nere (jag körde alltså inte). Rapphöns, inte något som man ser särskilt ofta. Vi visste att man sett dem här tidigare och krypkörde när vi började närma oss stället.

Tyvärr blev de skrämda av en annan bil och fick lite bråttom, de blev plötsligt väldigt rappa höns...Den får bli dagens bild 77, fast det är några mörka grässtrån som stör till vänster. Förstora gärna.

Under vår utflykt passerade vi också en plats där hundratals snösparvar brukar hålla till. De var på plats, men det som nog mest lockar folk dit är att det finns två lappsparvar bland alla snö- och gulsparvar. Lycka till!!! Hur ska man hitta dessa två bland alla flygande små sparvar. Det var dessutom ett helt otroligt motljus med strålande sol mot vit snö. Jag tog lite bilder på måfå som t ex när dessa två snösparvar satte sej på vägen.

 

När jag kom hem upptäckte jag att jag minsann hade lappsparven med på en bild, men den bilden duger bara till att fastställa arten. Vad jag också lyckats fånga var den här lilla oansenliga fågeln. En sånglärka! Det måste väl vara ett vårtecken om något?

Hälsningar Lena

Postat 2018-03-18 16:37 | Läst 1341 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Ekorrarnas liv och leverne

Tog en promenad efter frukost och mötte två charmiga ekorrar vid en fågelmatning. Den första tog ogenerat för sej av fågelmaten, men höll också utkik på vad som hände runt omkring.

Eftersom det konstiga klickande ljudet från min kamera inte verkade farligt eller kom närmare, tog den för sej igen av talgbollen.  

Sedan följde lite trädklättring. Det tycktes ha svårt att bestämma sej för om den skulle klättra upp eller ner.

Just vid denna plats löper två tjocka trådar i luften, osäker på om det är el eller telefon. Dessa använder ekorrarna som löparbanor.

Jag fick flera chanser men det gick undan som bara den och många bilder blev bara sudd, eller så var inte ens ekorren med på bilden.

Lyckas man sätta fokuspunkten på en så hoppar den i sidled till den andra tråden när man minst anar det. Den här får bli dagens bild 76.

Redo för språng....

Visserligen i ovankant av bildfältet men den är i alla fall kvar på bilden.

Om man har en diet av huvudsakligen talgboll och jordnötter kan man behöva träna av sej en del.

Hälsningar Lena

Postat 2018-03-17 14:06 | Läst 703 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa