En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Söndagsutflykt med rappa höns och en sånglärka

Efter frukost packade vi smörgåsar i ryggsäcken och gav oss ut på en liten söndagsutflykt. Solen strålade och vädret var helt fantastiskt. Längs en liten väg får vi syn på några ganska stora fåglar som traskar på en vall. De är fotograferade från bilen med sidorutan nere (jag körde alltså inte). Rapphöns, inte något som man ser särskilt ofta. Vi visste att man sett dem här tidigare och krypkörde när vi började närma oss stället.

Tyvärr blev de skrämda av en annan bil och fick lite bråttom, de blev plötsligt väldigt rappa höns...Den får bli dagens bild 77, fast det är några mörka grässtrån som stör till vänster. Förstora gärna.

Under vår utflykt passerade vi också en plats där hundratals snösparvar brukar hålla till. De var på plats, men det som nog mest lockar folk dit är att det finns två lappsparvar bland alla snö- och gulsparvar. Lycka till!!! Hur ska man hitta dessa två bland alla flygande små sparvar. Det var dessutom ett helt otroligt motljus med strålande sol mot vit snö. Jag tog lite bilder på måfå som t ex när dessa två snösparvar satte sej på vägen.

 

När jag kom hem upptäckte jag att jag minsann hade lappsparven med på en bild, men den bilden duger bara till att fastställa arten. Vad jag också lyckats fånga var den här lilla oansenliga fågeln. En sånglärka! Det måste väl vara ett vårtecken om något?

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-03-18 16:37 | Läst 3392 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Många fina arter du fick fatt i idag :). Mina snösparvar fick du ju också på bild och som är snösparvar. En liknade din sista fotograferade jag också idag, vet inte riktigt vad det är än, de är kvar i kameran, jag trodde iaf det var en Ängspiplärka jag fotograferade men det behöver som sagt inte betyda att det är det de är :)
Svar från Lena Holm 2018-03-18 17:28
Tack Peter,
det fanns några garvade skådare på plats som intygade att de sett sånglärka och med stöd från dem samt bilder jag hittat på nätet är jag ganska säker på att det är just en sådan på sista bilden. Men det behöver ju inte betyda att det är rätt.... Kanske någon annan fyller på med mer kunskap och förslag.
Hälsningar Lena
Tur du är rapp med kameran så alla rappa pippisar hann fastna på bild..
Snösparven ser ju rätt kul ut, har aldrig sett nån själv..
Mv/Gunte..
Svar från Lena Holm 2018-03-20 18:19
Tack Gunte,
rapphönsen hann jag få med för att jag inte körde och de befann sej på min sida om bilen.
Hälsningar Lena
Trevligt! Sånglärka är absolut en tydlig 'vårfågel' och ofta tidig! Den ser man oftast just i dikesrenar till vägar om terrängen är snötäckt! Eller vid 'havsstränder' utan is, där finns också alltid något att äta! Rapphöns har jag nog bara sett på södra Öland några gånger, genom åren. Själv fick jag fina närbilder på Strömstare idag, kommer i blogg framöver..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-03-20 18:21
Tack Jan,
sånglärkan har rapporterats runt mitt jobb ett par veckor och jag har hört den men inte sett den eller lyckats fånga den på bild. Rapphönsen kan ju vara inplanterade...
Hälsningar Lena
Rapphöns saknar jag, finns inte här uppe. Dom är ju otroligt fina.
Sten
Svar från Lena Holm 2018-03-20 18:22
Tack Sten,
det kan nog vara inplanterade rapphöns. Det är inte en fågel man ser häromkring heller.
Hälsningar Lena
Fin sånglärka, har bara hört dem men inte sett i år, borde nog ut senare i veckan och leta. Rapphöns är verkligen inte vanligt på bild, förr vid strängare vintrar brukade de komma in i trädgården, men det är nog 15 år sen jag såg dem sist. Intressant kombo du fick ihop.
Svar från Lena Holm 2018-03-20 18:23
Tack Stefaan,
jag har hört sånglärkan vid jobbet men inte sett den. Rapphönsen är nog inplanterade, inte något man ser speciellt ofta och första gången jag fotar dem.
Hälsningar Lena
Härligt med vårtecken i form av lärkan, men bildmässigt är första toppen med rapphönsen fint på rad mot en helvit bakgrund.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2018-03-20 18:24
Tack Bjarne,
jag hade tur med rapphönsen för när de blev skrämda slutade det med att de gömde sej i hålor i snön.
Hälsningar Lena
Vilken givande biltur, mycket som jag inte sett. Och fördelen med att inte köra är väl att du kan ha kameran i knäet, färdig att knäppa Fint!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2018-03-20 18:25
Tack Björn,
jag sitter helst bredvid och har kameran i händerna. Det har blivit en och annan bild så.
Hälsningar Lena
Trevlig utflykt som gav många fåglar på bild!

Hälsar
Eva
Svar från Lena Holm 2018-03-20 18:26
Tack Eva,
ja det blev lite utdelning men när jag såg Fredriks ugglor insåg jag att vi skulle åkt till Örebro istället.
Hälsningar Lena
Vad kul med rapphöns, dom har jag aldrig sett.
Däremot har jag fotat en snösparv för många år sedan, då visst jag inte ens att den fanns :-)
ing-marie
Svar från Lena Holm 2018-03-20 18:27
Tack Ing-Marie,
det var mina första rapphöns på bild men jag har sett dem förut, dock flera år sedan. Snösparvarna är rätt fina och de håller fortfarande till på samma plats.
Hälsningar Lena
Vårtecken är härliga att få se även om det känns som om våren är ganska långt borta än, men med lite vårtecken så känns det som om det finns hopp. Fast jag har inte sett några här i Bromma ännu, men det kan bero på att man måste ha total koll på va man sätter fötterna när man är ute och går på de oplogade och osandade gångvägar och trottoarer här.
Bara snösparven som jag sett av dessa fåglar och de var i Longyearbyen.
Svar från Lena Holm 2018-03-20 18:29
Tack Margareta,
vi fotade snösparv på betydligt närmare håll i Longyearbyen men det var enstaka fåglar inte hundratals som här. Det är bedrövlig isigt och buckligt i våra kvarter också och man måste se var man sätter fötterna. Inte verkar det vara särskilt mycket varm väder på gång heller.
Hälsningar Lena