En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hummer

Under helgen var vi, i enlighet med en mångårig tradition, på Väderöarna och gjorde säsongens sista dyk. På lördagen träffade vi på två hummerfiskare som vittjade sina burar.

Här är en bur på väg upp...

...den var tom.

Den skulle betas om och sedan åkte den tillbaka i vattnet.

Den processen gjorde att de snabbt fick en flock bevingade matgäster.

Vi lämnade fiskarna i en flock av vita fåglar och drog vidare till vår nästa dykplats.

Den enda hummer som vi lyckades få syn på under sju dyk (drygt sju timmar under ytan) var den här lilla krabaten som gömde sej undan blixtar och dykare. Humrarna höll sej undan, fast de behöver inte vara rädda för oss dykare för vi rör dem inte.

Dock skulle det bli hummermiddag till kvällen och den här bjässen hade gått in i en tina. Dykarrangören köper humrarna från en lokal fiskare som levererar dem nykokta.

Just denna vägde 1,8 kg och måste delas i två portioner. Om man bara äter hummer och någon enstaka liten brödbit med vitlökssmör, så är 900 g en rejäl middag.

Till en middag med svensk nyfångad hummer måste man ha något gott att dricka och torr champagne passar väldigt bra. När man väl börjat pilla med hummern kan man inte längre ta i en kamera så jag avslutar här. Det blev en lång sittning innan det sista skalet var urskrapat och det sista minsta benet tömt.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2018-11-07 19:55 | Läst 5845 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Inte illa, sämre kan man ha det
Svar från Lena Holm 2018-11-09 16:44
Tack Peter,
det här är en helg som vi ser fram emot. En fin kombo av vår favorithobby med god mat och trevligt sällskap i en väldigt avslappnad miljö.
Hälsningar Lena
Hummer som är så gott, ser riktigt läckert ut.
Hoppas hummerfiskarna på din bild fick lite fångst också.
Svar från Lena Holm 2018-11-09 16:46
Tack Margareta,
hummer är fantastiskt gott när den är rätt tillagad och färsk. Fiskarna fick nog en del napp i sina burar för det finns gott om hummer i området.
Hälsningar Lena
Nyfångad hummer och champagne - bättre blir det inte! Hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2018-11-09 16:49
Tack Björn,
enkelt, lättserverat och svårt att slå. Bättre blir det inte. Dessutom är ju själva hummern rätt OK att äta ur hälsosynpunkt om man t ex jämför med en stor fin köttbit.
Hälsningar Lena
Alltid härliga bilder, inte minst de submarina. Och hummer är aldrig fel!
//GöranR
Svar från Lena Holm 2018-11-09 16:49
Tack Göran,
hummer är aldrig fel och det kommer mer submarina bilder i nästa inlägg.
Hälsningar Lena
Bild 6, en ljuvligt skön bild!
Svar från Lena Holm 2018-11-09 16:50
Tack Ragnar,
kul att du gillar just den bilden. Jag hade förstås många att välja bland men gillade just den själv.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Härliga bilder som får det att vattnas i munnen :)
PS -Stort grattis till vinnarbilden i Masters. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2018-11-09 16:52
Tack Mats,
det var mycket gott! Jag har precis fått tag i ett nummer av FS magasin och tyvärr så kan inte trycket i tidningen leverera samma upplevelse som jag tycker att den digitala bilden gör. Men kul är det i alla fall :-)
Hälsningar Lena