En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Från Jukkasjärvi till Gammelstaden, Luleå. Sista anhalt

Från Icehotel 365 promenerade vi ca 900 m för att se Jukkasjärvi kyrka. Vi gläntar på dörren till klockstapeln och skymtar kyrkan.

Kyrkan uppfördes 1607-08 men blev inte helt klar förrän 1785 då orgelläktaren byggdes. Kyrkan har renoverats flera gånger och golvet är omlagt. 

Altartavlan är betydligt nyare. Den är gjord av Bror Hjorth och var en gåva från LKAB till kyrkans 350-års jubileum 1958.

Vi är helt ensamma i den vackra träkyrkan.

Låsmekanismen på kyrkodörrens insida belyst med mobiltelefon

Från kyrkan gick vi till en stor kåta där man kunde köpa renburgare eller wrap med röding samt stekt potatis. Det var mysigt men vi hade egen lunch och drog snart vidare. Några renar in en inhägnad hade viss potential att bli den sista "dagens ren" men nej, renar gör sej inte bakom fårstängsel. 

Vi körde vidare mot vår sista anhalt på denna resa, Gammelstad utanför Luleå. Vi hade bokat ett rum på Gammelstads gästhem (inte en stuga). När vi kom dit strålade solen och det var 21 grader varmt, semesterrekord sista dagen. Av med det varma understället och ut på promenad.    

Det finns inte bara en handfull röda stugor utan hela 408 stycken, i nästan ursprungligt skick. Det är den största och bäst bevarade kyrkstaden som finns, vilket gjorde att Gammelstads kyrkstad numera finns med på Unescos världsarvslista. 

De av er som följer bloggar här på FS har antagligen sett Per Lundströms fina bilder från denna plats. Jag minns i alla fall fantastiska vintermotiv med snötyngda stugor och norrsken bakom kyrkan. 

Vi vandrar runt bland stugorna och de flesta verkar väl underhållna.

Det var allt från vår resa genom norra Skandinavien. Från Luleå körde vi direkt hem nästa dag. När vi rullade in på vår gata i Knivsta hade vi kört 447 mil. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-09-16 19:56 | Läst 346 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det är något speciellt med kyrkorna norröver, själv får jag en särskild känsla när jag går in i dem.
Svar från Lena Holm   2019-09-18 21:26
Tack Stefan,
jag har nog inte så många att jämföra med men gamla träkyrkor har en´viss atmosfär.
Hälsningar Lena
Vad fint! Minns också Per Lundströms vackra bilder.. dom etsar sig fast.. Ja, det blev ju en skaplig runda minst sagt.. men milen rullar fort när man kör där uppe i norr.. och vackert är det ju!
Hälsn!
Svar från Lena Holm   2019-09-18 21:28
Tack Jan,
jag skulle gärna åka till Gammelstaden på vintern men det är ju en bit bort....men hundra mil är ingenting när man reser norrut, eller :-)
Hälsningar Lena
Så trevligt att få återse Jukkas fina kyrka. Var Ansgarsledare i Jukkasjärvi så till kyrkan var vi ofta. Trivsam är den. Kommer ihåg att gamla kungen var upp på besök och då fick mina juniorer stå uppradade och hälsa honom välkommen.
Fina bilder i och på kyrkan.
Känner även igen mig i dina bilder från Gammelstad, vill minnas att de hade ett Margaretas världshus där, men det var inte öppet då vi var dit.
Svar från Lena Holm   2019-09-18 21:30
Tack Margareta,
det fanns en värdshus men det var stängt så vi fick gå till den lokala pizzerian, precis utanför kyrkstaden. Gamla kungen var lite före min tid :-)
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Meget dejlig reportage - gillas mycket.
At få se og læse om noget, som jeg med skam må fortælle, at jeg ikke havde hørt om. Imponerende område, som jeg godt kan forstå er kommet på "Verdensarvslisten".
Ud af de mange smukke billeder vælger jeg nummer 9 som min favorit.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm   2019-09-18 21:32
Tack Erik,
jag har varit en hel del i Luleå när jag var yngre och jag visste att detta område fanns. Sedan har jag ju sett Pers bilder här på FS och insåg att jag ville se detta nu när vi hade chansen.
Hälsningar Lena
Spännande resa som vi fått följa. Inspirerande. Blir väldigt, väldigt sugen på en resa dit upp.
/ gunnar S
Svar från Lena Holm   2019-09-18 21:35
Tack Gunnar,
det är en annorlunda och karg miljö i norra Skandinavien som jag gillar, speciellt i kombination med de långa ljusa nätterna. VI har varit där och kört flera gånger t ex Kirkenes, Tromsö, Narvik, Abisko m fl ställen och kommer säkert att åka igen. Det är sällan kö och befriande lite turister på de flesta ställen.
Hälsningar Lena
Det har varit roligt att följa med på er Nordkalottenresa med "Vägrenar" och vackra undervattensvarelser och mycket fina landskapsvyer. 1977 jobbade jag i Luleå och besökte Gammelstaden några gånger och jag minns att vi åt gott på en restaurang där.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm   2019-09-18 21:37
Tack Stig,
det fanns ett fint värdshus men det var stängt så vi fick äta pizza, vilket också var OK. VI har haft en skön resa, kul att du ville se och läsa om den.
Hälsningar Lena
Det var en ovanlig altartavla. Intressant och färgglad, en kyrka att lägga till på besökslistan!
Svar från Lena Holm   2019-09-18 21:38
Tack Ragnar,
ja det kan jag hålla med om. Jag hade läst om denna altartavla innan vi kom dit och visste ungefär hur den såg ut.
Hälsningar Lena
Vilken härlig liten by! Tror jag också minns vinterbilderna. Kul att se dem så här.
Fina bilder och jag gillar detaljbilden på det gamla låset. Ett riktigt hantverk.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm   2019-09-18 21:40
Tack Johnny,
det var mysigt att vandra omkring där och jag letade verkligen efter en vy som Per visat fast på vintern. Det är många små gator och alla slutar inte med kyrkan i bakgrunden. Låset kunde jag inte motstå trots att det var så mörkt att jag behövde extra belysning för att fota det.
Hälsningar Lena
Väldigt trevlig serie! Jag har ju Norrbotten som ockuperar en stor del av mitt hjärta sedan jag bodde och jobbade där under 80-talet! Thanks for sharing sms!
//GöranR
Svar från Lena Holm   2019-09-18 21:42
Tack Göran,
jag tillbringade många somrar där (Luleå, Boden, Kalix) när jag var barn och vissa vyer känns väldigt nostalgiska att återse.
Hälsningar Lena
Mycket länge sen jag var där i Gammelstaden.. Eftersom det dessutom var på hemresa efter en sk (!) konferensresa med Gränges Aluminiuml ledningsgrupp med Ian Wachtmeister i spetsen.....var det inte riktigt fullt fokus på varken kyrkor, foto eller konferens för den delen.......Du däremot har en fin serie där på övernattningsstugorna. Skönt att vara hemma igen efter så många mil gissar jag! Hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm   2019-09-18 21:44
Tack Björn,
ja det var skönt att komma hem även om det är kul att vara ute och åka. Kyrkstugorna minns jag vagt från när jag var liten och var hos släktingar i Luleå. Jag mindes dock inte att det var så många.
Hälsningar Lena
Härliga resa Lena! Tycker du fick en bra vinkel där i kyrkbyn med stugorna och klocktornet där, visst är det så himla mysigt att vandra runt där i kyrkbyn, så kul att se! Ha det så gott!Hälsningar//Per
Svar från Lena Holm   2019-09-18 21:47
Tack Per,
kul att du tittade in. Jag letade länge efter den bästa gatan där man fick husen på bägge sidor och kyrkan i bakgrunden. Jag mindes en av dina vinterbilder och vandrade runt en hel del innan jag hittade något som såg ut ungefär som jag ville ha det. Riktigt mysigt att gå runt där med kameran.
Hälsningar Lena
Vilken resa det blev !
En väldigt vacker kyrka. Var det inte risk för att gå vilse bland alla små röda stugor, verkar lika svårt att hitta där som vid dom grekiska öarna med sina små gränder där allt ser lika ut :-)
ing-marie
Svar från Lena Holm   2019-09-18 21:50
Tack Ing-Marie,
det blev en ordentlig tur och det visste vi ju när vi började köra. Men det kändes inte så långt när man körde runt där uppe i norr. Vi gick nog lite fel några gånger där bland de små husen och ibland kom vi tillbaka till en gränd som vi tidigare passerat. Men det gjorde inte så mycket för det var fint väder och mysigt att gå runt där.
Hälsningar Lena
Snygga bilder från fina miljöer i norr. Gammelstaden ser toppenfint ut, en plats jag verkligen borde besöka någon gång.
Hälsningar, Bjarne