En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tasmaniens södra östkust - bilder från en liten båt

Tasmaniens södra östkust, runt Eaglehawk neck, har spektakulära klippformationer och är ganska väderkänsligt om man vill ut med båt. Vi var ute med en mindre öppen båt fem dagar, främst för att dyka, men det fanns ju även en del annat att se. Längst bort vid horisonten på denna bild...

...såg det ut så här om man bara har med sej ett 100-400 mm objektiv. Våra båtfärder var ofta blöta ock skvättiga även om det ser lugnt ut här och att byta objektiv kändes alltför riskfyllt. Jag var ju dessutom blöt själv (mer om det senare). 

Strax till höger om klipporna på bilden ovan låg en koloni sjölejon och vilade. Det tog ringa notis om vår båt, kanske kände de t o m igen den.  

Vi var väldigt nära sjölejonen och jag är övertygad om att vår skeppare visste att de inte skulle bry sej. Blir de oroade brukar de snabbt hoppa i vattnet. En och annan öppnade i alla fall ögonen och kollade på oss. 

Här är en pampig hanne som är vaken och har koll på honorna. Inte en sådan som man vill möta när man dyker. Här gick det dock inte att hoppa i vattnet pga av ström och vågor. 

När vi körde mellan dykplatser fick vi ofta sällskap av delfiner. Hade vi varit en fiskebåt hade de stannat runt oss men så fort vi svängde av mot land lämnade de oss. Vi dök nämligen alltid vid klippväggar och grottor, där ville inte delfinerna vara.

Men det var fint att ha dem som sällskap och inte alls så lätt att fånga dem på bild som det kan se ut. Här gungar vår båt mer än man kan tro och det slår in vatten från sidan.

Delfinerna simmade lätt förbi oss för att sedan plötsligt vara bakom båten igen. Det verkade enbart vara en lek för dem.

Det som var en överraskning för oss var att få se dessa fåglar. Delfiner och sjölejon har vi sett många gånger förut men aldrig albatrosser. Det här är en gråkindad albatross (shy albatross). En medelstor albatross med ett vingspann på ca 2,5 m. 

Jag stod på knä med objektivet mot relingen när jag fotade denna. Jag testade alla möjliga positioner för att hålla kameran riktad mot fågel och fokuspunkten på rätt ställe. Vi gungade hela tiden.

Tills slut tröttnade den på oss, vi var ju ingen fiskebåt så det lönade sej inte att ligga kvar och vänta. 

Det tar ett tag för den att komma iväg trots att den här inte hör till de största arterna. 

Det här nog en vitpannad albatross (Southern buller's albatross). Den är endemisk för Nya Zeeland men man ser dem utanför Tasmaninen när de är där och "provianterar". Det här är inte heller en av de största arterna men den är otroligt stilig när den seglar fram ovanför vattenytan.

Vi såg flygande albatrosser alla dagar vi var ute med båten men det var ofta för blåsigt för att ens ta fram kameran. Jag kunde inte följa fåglarna i sökaren och det skvätte för mycket vatten. Båten var öppen och gjort för blöta sporter, inte foto med stor kamera. Vår skeppare var dock tålmodig och försökte göra sitt bästa för att jag skulle få albatrosserna på bild mellan dyken. Vi körde ofta långt ut från land (med överhängande risk för sjösjuka), för det var där de höll till, precis som delfinerna. 

Det här var den enda fågeln som bestämde sej för att lätta från vattnet rakt mot båten. Jag lyckade sätta fokuspunkten på huvudet på några bilder i alla fall. 

Här är den nästan mitt framför fören på båten och viker av åt sidan när den lättar...

...sedan seglade den iväg ut över havet. Tur att man kan räta upp horisonten i datorn efteråt. 

Under vatten undrar ni säkert? Jodå, jag fotade där också och det kommer i nästa inlägg, eller efter påsk kanske.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-04-07 20:23 | Läst 4774 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Den resan var skräddarsydd för Er båda! Så fina bilder! Jag tycker speciellt om de av albatross.
Svar från Lena Holm 2020-04-09 16:56
Tack Wolfgang,
Tasmanien var det ställe jag helst ville besöka under vår Australienresa. Det enda jag önskar var att vi haft lite mer kläder och torrdräkter. Tasmanien har ungefär svensk sommar (dvs växlande) och det var bara 16 grader i vattnet.
Hälsningar Lena
Himla coolt och många fantastiska bilder och nu så ser jag fram emot undervattensvärlden
😊
Svar från Lena Holm 2020-04-09 16:57
Tack Nini,
undervattensvärlden var speciell på sitt sätt och jag lovar att visa bilder därifrån också. Det var tyvärr väldigt kallt i vattnet och vi skulle ha haft våra torrdräkter.
Hälsningar Lena
Så läckra bilder! Och Tasmanien tillika, det är en av de platser jag drömt om att besöka, mest sydvästra delen. Sjölejonen ser lugna och gosiga ut, åtminstone på avstånd.
Svar från Lena Holm 2020-04-09 17:00
Tack Stefan,
Tasmanien stod högst upp på min önskelista denna Australienresa. Men man ska ha mer kläder med sej och torrdräkter om man ska dyka. Det var 10 grader och regn när vi landade, vattentemperaturen var 16 grader. Vi kom från Cairns där det var 36 grader i luften och 28-29 i vattnet.
Hälsningar Lena
Va fint, kul med albatrosser och fina bilder fick du också. Jag trodde först det var någon mås med vacker näbb, svårt att se storlekarna. Delfiner är ju också kul
Svar från Lena Holm 2020-04-09 17:01
Tack Peter,
albatrossernas mäktighet går inte fram på bild, tyvärr. Vi såg även sulor men inte när jag hade kameran med. Delfiner är alltid kul.
Hälsningar Lena
Oj så fina bilder, och vad mycket ni har sett! Tänker vid bild 2, där skulle man inte vilja vara när sydstormen vräker in vågor mot klipporna. Delfinbilderna och albatrossbilderna är svåra att se sig mätt på, superfint! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-04-09 17:03
Tack Björn,
trots att det ser så stilla ut på bild två hade jag aldrig hoppat i vattnet där. Det var både dyningar och ström så man såg det på ytan, då far man runt som en vante i vattnet. Sista dagen blåste det så mycket att vi bara kunde dyka i hamnen som låg helt skyddad.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder som vanligt och albatrossen var ju något alldeles extra :) Kul :)
Svar från Lena Holm 2020-04-09 17:04
Tack Joakim,
just albatrosserna var speciellt för oss att få se, kanske för att jag inte förväntat mej det. Jag hade inte läst på så bra om Tasmaniens fåglar.
Hälsningar Lena
Vilka äventyr ni varit med om! Albatrossen var fin och mäktig, den fastnar jag för lite extra.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-04-09 17:33
Tack Johnny,
det var speciellt även för oss att få se albatrosser. Jag hade väl inte läst på ordentligt för jag visste inte att de fanns där. Tyvärr tycker jag inte att mäktigheten hos dem går fram på bild.
Hälsningar Lena