B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Matblogg

Vi är mitt i en stor renovering och jag hinner inte fota så mycket, därför får det bli en blogg med samlade bilder som jag funderat på rätt länge. En matblogg. Jag gillar att laga mat och tycker att mat ska vara tilltalande även för ögat. Det är också lite kul att ta en bild eller två. En god middag kan inledas med en cocktail t ex en cosmopolitan som ovan.

När vi närmar oss sommar kan en mangomartini kanske vara på sin plats. Svårast är nog att få tag på bra mangojuice. Absolut mango finns i Systembolagets beställningssortiment eller så kör man alkoholfritt med lite limejuice och sodavatten.

I vintermörkret fungerar hederlig dry martini alldeles utmärkt. Välj oliver med omsorg. De godaste har alltid kärnan kvar (tycker jag). Fungerar inte alkoholfri, då får man äta oliver istället.

Förrätt kan ju vara trevligt och när sommarens första kantareller går att hitta räcker det oftast inte mer än till en liten macka. Här en kantarellsmörgås med en skiva camenbert under svampen

Till påsk gjorde jag flera variationer på plockmat. Ägghalvor med pepparrotsröra och rökt lax, ägghalvor med egen skagenröra och räkor samt avocadohalvor med vinägrett och färska räkor. Det här var mer än förrätt och vi hade en enklare huvudrätt med sill, potatis och rökt lax. Jag föredrar färska räkor även om en del frysta kan bli rätt bra. 

Vi äter gärna fisk och det här är en riktig höjdare med rödingfile, gräddkokt spetskål, smörstekta svartrötter, trattkantareller och dill. Enklare än det ser ut faktiskt. 

Jag funderar ibland på hur jag ska ta bilderna när jag fotograferar mat. Det ska gå fort för maten är viktigare än bilden. Vi ska äta den inom 30 sekunder från att maten har hamnat på tallriken, men man kan ju ändå välja om man ska fota inomhus, vilket ofta ger ett varmare ljus eller ute (om det är sommar). Den andra versionen av rödingen är fotat ute i växthuset, i en annan vinkel och utan lampljus. Vad tycker ni?

Grillspett hör ju sommaren till och jag gillar när det är mycket grönsaker blandat med köttet på spetten för det blir vackert. Men egentligen skulle man göra spett med varje ingrediens för sej för att få bästa grillresultat. Lök tar längre tid än paprika och absolut längre tid än älgentrecote som vi hade på dessa spett. 

Tillbehören är viktiga och här hade vi ugnsbakade jordärtskockor med flingsalt och varm vitkålssallad med smält grönmögelost och hackade valnötter (en riktig höjdare men tar lite tid i stekpannan).  

Hamburgare blir det någon gång ibland och då är förstås tillbehören extra viktiga. Här är det en vildsvinsburgare med en dressing som innehåller finhackat äpple, inland gurka och chili. Tunt skivad rödlök är ett måste för mej och sambon vill gärna ha lite bacon (från en tamgris). 

En annan vinkel på burgaren och här ser man även några potatiskroketter (jag köper frysta, att göra egna är bara för jobbigt) och lite coleslaw. 

Jag är inte så road av efterrätter men ibland är det ju gott med något sött eller syrligt efteråt. Pannacotta kan man experimentera med hur mycket som helst. Här en kardemummapannacotta med mango, passionsfrukt och chokladägg (påskdessert). 

Det här var roligt att göra men det tar tid. Det är en hallonlakritspannacotta inspirerad av smågodisbitarna som är i form av en dödskalle. Först gör man lakritspannacottan och häller den i glaset som står i en skål så att det lutar. Efter tre timmar i kylen gör man hallonpannacottan och häller den i glasen som står plant. Efter tre timmar i kylen dekorerar man med smågodis eller hallon. För att det ska bli så här fint måste man dock tillsätta lite karamellfärg...

Men den finaste desserten är kanske den enklaste. För vad kan väl bli godare än svenska jordgubbar med gräddglass. Den här fina desserten serverades förra sommaren i Björns sommarstuga i Korsheden då vi besökte honom och I för ett sommarfotofika. Så synd att det inte kan bli något fotofika i Korsheden denna sommar.  

Hälsningar Lena

Postat 2020-06-06 21:38 | Läst 522 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Full fart hos familjen talgoxe

Vi har talgoxar i holken på garaget och nu är det full fart. Vid halv sjutiden på morgonen är det sol på den sidan av garaget och då passade jag på att fånga några bilder på de stressande, ständigt matande föräldrarna. Slutartiden är 1/4000 s och det blev många bilder som inte ens hade en talgoxe med på bilden. 

Det är hyfsat lätt att fånga dem när de är på väg ut. En del gånger får man vingar, som första bilden, och andra gånger blir det mer som en gulsvart "kanonkula" som kommer farande. Man hinner inte uppfatta vad det blir när man tar bilden och blir det något så är talgoxen bara med på en bild av en serie. Åtminstone med min kamera som "bara" tar sju bilder per sekund.  

Här är båda föräldrarna på plats samtidigt. Jag tog en serie med bilder...

...och plötsligt gör den ena en "kanonkule" avfärd. Det går otroligt fort.

Här är det en talgoxe på väg in och helt sanningsenligt vet jag inte hur jag fick till den här bilden. Det är mycket svårare att fånga dem när de kommer in för landning. 

Det här är nästa bild, en sjundedels sekund senare, och den verkar bromsa upp en aning inför landning. Oftast flög de bara rakt på holken och satt i hålet innan jag hade hunnit pressa ner avtryckaren.

Nästa bild har den landat och funderar säkert på vilket gap den ska stoppa maten i.

Jag stod ute ungefär en halvtimme och även om de hade ett lite längre avbrott (ca 10 minuter) mitt i blev det många flygturer in med mat....

...och ut på jakt....

...för att sedan komma in igen. Den här gången med en spindel. Det blev många bilder i papperskorgen, men det var lätt att sortera. 

Hälsningar Lena

Postat 2020-06-01 17:53 | Läst 609 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera