En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Full fart hos familjen talgoxe

Vi har talgoxar i holken på garaget och nu är det full fart. Vid halv sjutiden på morgonen är det sol på den sidan av garaget och då passade jag på att fånga några bilder på de stressande, ständigt matande föräldrarna. Slutartiden är 1/4000 s och det blev många bilder som inte ens hade en talgoxe med på bilden. 

Det är hyfsat lätt att fånga dem när de är på väg ut. En del gånger får man vingar, som första bilden, och andra gånger blir det mer som en gulsvart "kanonkula" som kommer farande. Man hinner inte uppfatta vad det blir när man tar bilden och blir det något så är talgoxen bara med på en bild av en serie. Åtminstone med min kamera som "bara" tar sju bilder per sekund.  

Här är båda föräldrarna på plats samtidigt. Jag tog en serie med bilder...

...och plötsligt gör den ena en "kanonkule" avfärd. Det går otroligt fort.

Här är det en talgoxe på väg in och helt sanningsenligt vet jag inte hur jag fick till den här bilden. Det är mycket svårare att fånga dem när de kommer in för landning. 

Det här är nästa bild, en sjundedels sekund senare, och den verkar bromsa upp en aning inför landning. Oftast flög de bara rakt på holken och satt i hålet innan jag hade hunnit pressa ner avtryckaren.

Nästa bild har den landat och funderar säkert på vilket gap den ska stoppa maten i.

Jag stod ute ungefär en halvtimme och även om de hade ett lite längre avbrott (ca 10 minuter) mitt i blev det många flygturer in med mat....

...och ut på jakt....

...för att sedan komma in igen. Den här gången med en spindel. Det blev många bilder i papperskorgen, men det var lätt att sortera. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-06-01 17:53 | Läst 1927 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ja det är inte lätt att hinna med att fotografera dom i farten. Det är roligt att se dom i action och tycker du har bra action i dina bilder här.
Svar från Lena Holm 2020-06-03 19:06
Tack Morgan,
det kan bli mycket action även fast det bara är "småfåglar".
Hälsningar Lena
He he, kul! Ja, inte är det lätt att fånga snabba fåglar när dom är nära, vare sig man är fysiskt nära eller med hjälp av tele.. det går för snabbt! Jag håller på varje dag och försöker få mina Tornseglare på bild när dom far förbi i planflykt och då i 100 km/tim (har jag läst, och jag tror 'dom'.. :-), och dom kan ofta passera 1 - 10 mer ifrån min balkong. AF hinner inte med, man får förinställa ett 'gissat' avstånd, och nån gång kan det bli rätt. använder jag min APS-C kamera Z50 så kan jag mata på med 12 bilder/sek. men får ändå slänga massor.. Tittar man i sökaren på en flygande fågel så flimrar ju sökaren 12 gånger/sek. vilket gör att man lätt tappar fågeln ur sökaren då.. Bra bilder här!
Hälsn!
ehrsa 2020-06-01 19:10
Ska vara 11 gånger/sek. och inget annat..
Svar från Lena Holm 2020-06-03 19:08
Tack Jan,
men jag vet att du brukar lyckas med tornseglarna till slut :-) Ser fram emot bilderna och att få ta del av din strategi för att fota dem.
Hälsningar Lena
Snyggt, har också suttit vid en fågelholk och fotograferat in och utfarter, inte så lätt och de flesta bilder får man kasta
Svar från Lena Holm 2020-06-03 19:09
Tack Peter,
men det är ju ganska trevligt att titta på dem en stund och man får många chanser. Jag ska spana efter dina bilder.
Hälsningar Lena
pdahlen 2020-06-03 19:14
Gör inte det, gör något annat :), det var ett par år sedan
Ja det där är riktigt svårt när det gäller att dels få fokus och sen hinna vara tillräckligt snabb för att bränna av en serie på dem.

Du har ju lyckats väl här tycker jag, många väldigt fina bilder på talgoxarna :)
Svar från Lena Holm 2020-06-03 19:10
Tack Joakim,
de gav mej många chanser :-)
Hälsningar Lena
Hej Lena! Väldigt bra fångat. Du var lika snabb som talgoxen :) Bilderna blev både intressanta och roliga. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2020-06-03 19:12
Tack Mats,
jag var beredd möjligen, och så hade jag tur några gånger :-)
Hälsningar Lena
Fina bilder på talgoxarna. Inte lätt att hinna med men du fick en bra utdelning. Man kan verkligen se att det går undan. Kul.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-06-03 19:12
Tack Johnny,
det är häftigt när man tittar på bilderna för man hinner ju inte se vad som händer när man tar dem.
Hälsningar Lena
Fina bilder Lena :)
Inte lätt att hinna med när dom hoppar ut ur bo hålet, det går så fort :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2020-06-03 19:13
Tack Fredrik,
ändå är det svårare att få en bild när de är på väg in mot holken tycker jag.
Hälsningar Lena
Hej Lena vilka fina talgoxe bilder det är inte så lätt att fotografera när de flyger ju ganska fort bra fotograferat fina bilder Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2020-06-03 19:14
Tack Gert,
jag hade tur några gånger och de gav mej många chanser.
Hälsningar Lena
Det blev ju många kul bilder trots mycket "spill"
Kolossala mängder mat som går åt denna tid..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-06-03 19:16
Tack Gunte,
ja det försvinner antagligen mängder med insekter i trädgården, men det är väl som det ska vara. Bekanta till oss hade problem med larver på vinbärsbuskarna. De satte upp några holkar, fick fågelgäster påföljande år och larverna försvann.
Hälsningar Lena
Så fina bilder du fick av det arbetande paret! Har försökt fotografera ett blåmespar som häckar i en holk på uthuset, men fått slänga allt i papperskorgen. Förstår när jag läst ditt inlägg att jag måste ändra slutartiden. Har fotat med 800 och det blev som sagt mest tomma rutor. Tack för info! Blev så inspirerad att jag måste ut och prova på direkten. Ha det bra!
Svar från Lena Holm 2020-06-03 19:19
Tack Yvonne,
lycka till! Du måste också ställa kameran på seriebildtagning med högsta hastighet. Håll ut, man får många chanser. Jag satte fokuspunkten på hålet i holken och tryckte av när det flimrade till av något gulsvart :-)
Hälsningar Lena
yka 2020-06-04 08:14
Hej Lena! Prövade igår, men får korta slutartiden på min kamera till 2000. Då kan jag halvera isot och inte få så korniga bilder. Fokuserade också på en fast punkt vid holken. Roligt och tack för inspirationen! Det var ett tag sedan jag tog mig tid att sitta och kolla holkar och nu är det svårt att sluta. Ha det fint!