En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Inte storvilt men stor så det räcker till

De som har spindelfobier ska inte läsa vidare för vi hittade en rikig bamse i Sydafrika. De heter Golden Orb och finns även i t ex Australien. Honorna blir mellan 4,5 till 5 cm långa, benen ej inkluderade! De spinner gigantiska nät av en guldglänsande tråd som de sedan underhåller i flera månader.

Näten satt ofta 3-4 m upp i luften mellan två träd. Den här stora honan har en liten fästman vid ena bakbenet. Ofta kunde det finnas flera små hannar i närheten som levde ett farligt liv.

Nätet är lite trassligt men de bodde ju i samma ganska länge. Det glänste som guldtråd i solen och var mycket starkt om man provade att peta lite (vi fann ett nät på promenadhöjd med en mindre spindel i). Bilderna på golden orb är tagna med 300 mm handhållet rakt upp mot nätet.

Den starkaste tråden sk dragline silk, används bl a för ekrarna i näten och för att förankra dem. Jag trodde nog aldrig att jag skulle fotografera spindeltråd med 300 mm.

Den här är inte riktigt lika stor som de första men den har också en hanne som är på väg runt till buksidan. Undrar vad den hade i tankarna. Hannarna har en egenliten flyktlina som de kan kasta sej ut på. De har också ett signalsystem (via tråd) för att honan ska förstå att de är av samma art men det är visst inte 100% säkert (därav livlinan).

Den här granna lilla spindeln heter "kite spider" och var ett par centimeter över ryggen. Tyvärr satt den lite högt för att komma åt ordentligt med 60 mm makro. Dessutom blåste det så bättre än så här blev det inte. Dessa spann nya nät varje morgon och hade betydligt bättre ordning på sina trådar.

Hälsningar Lena

Inlagt 2013-04-08 20:43 | Läst 4217 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Dom är fina när man ser dom, men det är inte lika kul om man vet att det springer en spindel under sängen som man inte ser...

Sista bilden vann för mig idag.

Med vänlig hälsning Tommy
Svar från Lena Holm   2013-04-09 19:29
Jag kan hålla med dej till viss del. Jag är fascinerad av spindlar men jag vill helst ha en viss kontroll över var de finns. Jag vill inte bli överraskad av dem, i synnerhet inte de stora varianterna. Den där lilla "kite spidern" var något helt nytt för mej, men de finns i lite olika vackra varianter i Sydafrika.
Hälsningar Lena
Fina spindlar och bilder på dem. Blir inte så lite avundsjuk över att du sett dem. Älskar själv spindlar och allehanda "små"kryp.
Mvh Arne
Svar från Lena Holm   2013-04-09 19:32
Tack Arne,
kul med någon som älskar spindlar och småkryp. Dessa spindlar var mycket pampiga, men jag är glad att deras nät satt så pass högt.
Hälsningar Lena
Jag red en del i australiensiska naturen ett tag, där fanns det relativt mkt golden orb på sina ställen. En gång så galopperade en kollega genom ett parti med träd och red in i en sträng av spindelväv, han fick ett rött streck rakt över ansiktet, så de väver starka trådar!

Bra bilder oxå! ;) Gillar spindlar, iaf på bild
Svar från Lena Holm   2013-04-09 19:36
Tack Johan,
jag satt mycke på en fyrhjuling när jag jobbade i Australien och det blev en del spindelmöten, bl a i ett snår med jättelika tistlar. Jag hade också en "nära döden upplevelse" med en stor spindel i sängen. Trots att mitt förstånd sa mej att det var ofarlig "Huntsman", så hade adrenalinet redan strömmat ut i farligt höga koncentrationer och jag sov inte en blund på hela natten (och hade för säkerhets skull ljuset tänt).
Hälsningar Lena
Johan Ekelund   2013-04-09 20:00
Jo, Huntsmen kan bli rätt så stora och räliga, inget man vill bli väckt utav!
Johan Ekelund   2013-04-14 14:39
Vad jobbade du med då? på nån stor bondgård eller?

Jag var i Australien i 1,5 år och jobbade på några stora cattle stations, sjukt kul, men många hårda timmar per vecka. Blev även många timmar i sadeln!

///J
Spindlar är inte mina favoriter men tack vare kameran så har jag lärt mig att inte vara rädd för dem och då upptäckt att det finns väldigt vackra spindlar.
Nu var jag tvungen att leta reda på bilder från min resa i södra Afrika och jämföra med dina spindlar. Det ser ut om om det är samma art som din här med de gula benen som jag hittade där. Femte bilden. http://www.fotosidan.se/blogs/magganfs/termiter-och-cheetah.htm
Den lilla spindeln på din sista bild var väldigt speciell.
Svar från Lena Holm   2013-04-09 19:39
Hej Margareta,
visst är det en golden orb på dina bilder. Kul att se dina safaribilder. Jag måste nog kolla in lite fler av dina gamla inlägg. Du har upplevt så oerhört mycke och dina inlägg/bilder är både varierade och intressanta.
Hälsningar Lena
Jag läste vidare trots spindelfobi, borde inte gjort det... Hu! Men bra fångat ;)
Svar från Lena Holm   2013-04-09 19:40
Kul Sabina, det är bara genom att utsätta sej för dem som kan kan lära sej hantera den typen av fobi tror jag. Tack för att du tittade in!
Hälsningar Lena
Snyggt! Fin skärpa och bra ljus på spindeln! Bra text vilket gör att bilderna blir ännu mer intressanta!
Svar från Lena Holm   2013-04-09 19:43
Tack Wolfgang,
spindlar har ett intressant liv och leverne. Dessa stora finns det mycke kunskap om bl a för att de spinner så stark och vacker tråd. Jag kan inte låta bli att skriva några rader om dem när jag lägger ut bilder.
HÄlsningar Lena
Alltid lika kul att läsa din blogg och skaffa sig nya kunskaper om olika djur.
Gillar första bilden, vacker spindel
Svar från Lena Holm   2013-04-09 19:45
Tack Bengt,
kul att höra. Det är vad jag har att ge. Lite vanliga och ovanliga djur samt några ord om hur de lever.
Hälsningar Lena
Modigt klickar jag på varenda bild för att se förstoringen. Du ska bara veta vilken spindelfobi jag har :-P Tack för att du hjälpte mig tänja på mina gränser, och fina spindelbilder fick du till! Gillar särskilt den översta. Ha det gott Lena!
Svar från Lena Holm   2013-04-09 19:48
Hej Elisabeth,
det bästa sättet att hantera en fobi är nog att utsätta sej för den lite i taget. Kul att jag kunde fresta dej att titta på alla bilderna. De är ju egentligen vädligt vackra djur, eller hur?...
Hälsningar Lena
Riktigt läckra spindelbilder, de var ju riktigt färgsprakande spindelkroppar där, coolt! //Perran
Svar från Lena Holm   2013-04-09 19:46
Tack Per!
Det finns så vackra spindlar! Både små och stora varianter i många fina färger. Jag föredrar de som sitter stilla. Vill ju ha lite koll.
Hälsningar Lena
Oj vad spindlar också kan bli vackra i rätt ljus och såklart med rätt fotograf! Ha det bra Lena!
Svar från Lena Holm   2013-04-09 19:49
Tack Dan ,
det var ju snällt sagt. De här stora honorna är inte så svåra att avbilda, bara man kan ta sej till deras nivå (eller använda tele).
Hälsningar Lena
Oj, vilka spindlar. Jag gillar dom små hanarna som klänger sig fast.
Har sett såna där jättenät i Thailand och Singapore. Man vill ju inte vara nära
Marianne
Svar från Lena Holm   2013-04-09 19:53
TAck Marianne,
de små hannarna lever ett spännande liv. Det var så kul att höra om deras sätt att signalera med en kort "melodi" via tråden i nätet. Det fick honan att bums komma och undersöka dem. Om det såg för hotfullt ut (som att hon inte hajat melodin) så slängde de sej iväg i sin "livlina", för att sedan klättra upp igen och försöka spela melodin igen.
Hälsningar Lena
Tittar gärna på dessa ! Men Mikael S ormbilder scrollade jag snabbt förbi :-)
Spindlar är spännande, har bara känt rädsla en gång och det var i Australien när en bamsespindel med stora blå ögon besökte vårt sovrum. Men rumsuthyraren kon springades och fick ut den och den var ofarlig så vi sov gott den natten också :-)
Den sista spindeln var ju jättehäftig och kul att läsa din info. om dessa. Du kan verkligen mycket om alla djur !
ing-marie
Svar från Lena Holm   2013-04-09 19:57
Hej Ing-Marie,
men bilderna bits ju inte så visst kan du kolla lite försiktigt på de fina ormbilderna Mikael hade.
Jag kan gissa att den stora ofarliga spindeln ni hade i ert rum i Australien var en "huntsman". I synnerhet om den satt på väggen eller i taket. Jag har haft en sådan i sängen och trots att jag visste vad det var hjälpte det dock inte så mycket för min nattsömn den natten (den kröp nämligen på mitt ben under lakanet).
Hälsningar Lena

Innehållskategorier