En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Klart att de gör fler kungsfiskare

Jag kunde inte låta bli att titta förbi platsen där kungsfiskarna höll till igen. Det ligger ju bara några minuter från mitt jobb och de visade upp sej så fint att det bara måste bli ett inlägg till. Som flera av er påpekade kan de ha två eller t o m tre kullar på en säsong och dessa två jobbar definitivt på kull två. Här har honan (t v) precis landat och stöter på hannen med ganska höga pipljud.

Han verkade bli lite besvärad och drog plötsligt. Men han gjorde bara en kort runda och kom tillbaka.

Nästan som en kolibri hovrar han runt honan. Han gör faktiskt ett helt varv runt henne...

...innan akten kan börja. 

Här lyckas han nog med det han föresatt sej. Det här är andra parningen jag fick se (passade på att handla mellan akterna). Då satt fåglarna vända mot mej och det blev förstås ett mängd bilder, men jag begränsar mej och visar enbart denna. Avståndet var ju det samma men det var mörkare vid första tillfället. 

Efter ca en minut är det över och då drog hannen. Honan ser ut att ge honom en kommentar på vägen... Inom kort kommer hon att lägga fem till sju ägg (ibland så många som tio). Även om de är små kommer den ruvande fågeln inte att kunna ligga över alla äggen och ett par av dem kläcks därför inte. 

Trevlig midsommar allihopa!

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-06-24 08:03 | Läst 401 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej,
Magiskt bra bilder. Ibland finns naturens under runt knuten. Man behöver inte resa.
Ha en skön helg
Bob
Svar från Lena Holm 2021-06-28 18:48
Tack Bob,
ibland går det bra med en promenad utanför jobbet :-) Årike Fyris bjuder på mycket fint om man har lite tur och vet ungefär var man ska titta.
Hälsningar Lena
Vilka bilder! Så fina! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2021-06-28 18:49
Tack Wolfgang,
jag hade önskat lite mer ljus och därmed lägre ISO men annars bjöd de verkligen på en fin show.
Hälsningar Lena
Va häftigt! Sånt här ser man ju bara inte eller?? Grattis igen Lena!
Fantastiska bilder verkligen :-)
Svar från Lena Holm 2021-06-28 18:50
Tack Joakim,
om du hade frågat mej i vintras då jag fick besöka ett strömmande vattendrag flera gånger i siande kyla för att få en kort skymt av en kungsfiskare så hade jag sagt "nej, sånt här kan man inte se i Uppsala". Men tänk att de små blå i Fyrisån faktiskt kan bjuda på sådant skådespel.
Hälsningar Lena
Hopplahejsan vad de bjöd på men du har väntat länge då är det bra att få fin utdelning
Svar från Lena Holm 2021-06-28 18:52
Tack Nini,
jag stod egentligen inte så länge och väntade. De bjöd på en parning och då tänkte jag att det dröjer ett tag innan de gör något mer så jag åkte och handlade. När jag kom tillbaka tog det kanske 10 minuter så var de igång igen. Då fick jag dessa bilder.
Hälsningar Lena
niniz 2021-06-28 19:52
A men tänkte på kungsfiskare bilder och innan du fick dom på sensorn. Har för mig jag läst det innan att du gått där utan resultat.
Jättecoolt hur som
Svar från Lena Holm 2021-06-30 08:03
TAck Nini,
jag har varit på denna plats och längs ån många gånger och spanat förut så det har du rätt i. Det har bara blivit blå streck förut om de ens varit med på bilden :-) Just denna gång gick det däremot fort.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Fantastiska bilder på den fina fågeln. Trevlig midsommar! Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2021-06-28 18:52
Tack Mats,
här bjöd de på en fin sommarshow minsann.
Hälsningar Lena
Hej Lena - vilken skopa.
Det är inte varje dag man ser en sådan syn och till och med i en så bra fotokvalitet.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Trevlig midsommar til dig ochså.
Svar från Lena Holm 2021-06-28 18:53
Tack Erik,
jag hade tur en dag till och de visade verkligen upp sej denna gång. Det här är dessutom lättare att fota än när de dyker. De sitter ju ganska stilla på grenen under själva akten.
Hälsningar Lena
Så fina bilder du fått på det kärlekskrank paret.
Vacker fågel och skicklig fotograf.
Underbart att ha något så fint inpå knuten.
Svar från Lena Holm 2021-06-28 18:54
Tack Margareta,
Årike Fyris kan verkligen bjuda på fina stunder ibland. Det gäller bara att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt.
Hälsningar Lena
Du levererar verkligen förstklassiga bilder. Vilka upplevelser du får vara med på och dessutom dokumentera. Imponerande.
Sten
Svar från Lena Holm 2021-06-28 18:56
Tack Sten,
det här var mer än jag kunnat drömma om att få se längs Fyrisån, men jag vet ju att de häckar där och jag vet även var det har sin bohåla. Jag trodde dock inte att de skulle para sej på en gren precis utanför.
Hälsningar Lena
Helt suveräna bilder på kungsfiskaren! Mkt passande att ha dom så nära, bara att gå ut från jobbet tio minuter och fota kungsfiskare, är det det som kallas fringe benefits kanske? Trevlig midsommar också till dig önskar I och jag!/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-06-28 19:05
Tack Björn,
bara jag inte behöver skatta för förmånen är jag nöjd :-) Att ha Årike Fyris bara några hundra meter från kontorsrummet är faktiskt ett stort nöje. Man kan alltid gå en sväng längs ån, oavsett årstid.
Hälsningar Lena
Roligt att se deras parningsakt. Och fina bilder. Antar att det är få förunnat att sitta på parkett då, de parar väl sig inte så ofta kan man tänka. Jag brukar stanna och titta på dem under de regelbundna Årundorna jag gör. Nu är det skärgården som gäller sen ett par månader tillbaka och då blir det lite andra fåglar att se.
Glad midsommar
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2021-06-28 19:03
Tack Gunnar,
det parar sej nog flera gånger om dagen då de är precis på väg att lägga ägg men det gäller ju att träffa rätt dagar och veta ungefär var man ska leta efter dem. Jag trodde aldrig att jag skulle få se något dylikt men träffande precis rätt denna sommar.
Hälsningar Lena
Fantastiskt. Att bara se en kungsfiskare kan vara en utmaning ännu större att få några bilder på en, att få två på en bild är nästa steg, men en parning det är nog ändå inte många som har. Det är troligen inte många tillfällen per år detta sker och att då vara på rätt plats…. Nu får du ha lite koll när ungarna kommer fram, för den bild jag sett upprepade år är att ungarna sitter på rad och blir matade av föräldrarna, det kan ju vara något för att göra samlingen komplett
Svar från Lena Holm 2021-06-28 19:00
Tack Peter,
jag ska hålla lite koll men antagligen är jag bortrest då ungarna kommer fram. De blir också snabbt självständiga om jag förstått rätt. Jag stod länge i vintras och frös för att få en skymt av en kungsfiskare. Inte kunde jag väl tro att jag skulle få se detta några månader senare.
Hälsningar Lena
Wow, det är inte alla förunnat att få bevittna och fotografera denna akt. Ännu bättre att det kan resultera i fler av dessa otroligt vackra fåglar! Härlig och vacker serie.
Glad Midsommar!
Bjarne
Svar från Lena Holm 2021-06-28 18:58
Tack Bjarne,
det är bra att de är produktiva för det går nog åt ganska många på vintern, speciellt om det blir kallt. Här hade jag återigen tur och var på plats vid precis rätt tidpunkt.
Hälsningar Lena
Vilken lycka !
Härligt inlägg med fina bilder .
Så kul att du fick se hela tillvägagångssättet. Grattis till det !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-06-28 18:57
Tack Ing-Marie,
det här var verkligen mer än jag vågade hoppas på då jag åkte dit en gång till. Ibland händer det.
Hälsningar Lena
Hej.

Ja håller med Bob dom är verkligen magiska bilder. Det är bara ta av sig hatten och buga.

Mvh. Tony
Svar från Lena Holm 2021-06-30 19:52
Tack Tony,
kul att du tittade in i bloggen. Här visar jag ganska blandade bilder och oftast är det nytaget men vid enstaka tillfällen blir det något ur arkivet.
Hälsningar Lena