En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Knuthöjdsmossens barnkammare

Vi gjorde ett besök vid Knuthöjdsmosse med min systerdotter i år och försökte tajma väder och vind etc, men det blev ingen magisk dimma denna morgon. Däremot fanns det ju ungar på två ställen som Ing-Marie redan berättat om. På första stället vi stannade var det dock bara en unge så något hade hänt med nummer två sedan hennes besök. 

Ungar kräver mat och vi insåg snart att det var utfodringstillfällena man skulle inrikta sej på. Föräldrar med mat landar helt tyst och obemärkt, men ungarna har stenkoll på när det är en leverans på ingång. Här en pöl men två ungar och båda slog på turbomotorn när en vuxen fågel kom in för landning. 

Matdags,... och inte helt lätt att få på bild....

Den enda fisken har överlämnats och en unge i bakgrunden blir förstås utan...

....kolla in blicken på den som inte fick något...medan syskonet knappt kan svälja sin måltid...

Svalget är mycket töjbart hos fåglar...men lite jobbigt kan det nog bli.

Efter avslutat måltid drar den lilla ungen iväg på något slags ärevarv, full fart i vattnet.

Gissa om det är någon som är besviken...

Vi stannade till solen gått ner men det hände inte så mycket mer. Efter pizza i Hällefors somnade vi gott på vandrarhemmet. 

Vi kom ut på mossen innan solens uppgång (ca 03:30) och även om det var speciellt för någon som aldrig upplevt det blev det inte så mycket bilder. Dimman var väldigt tunn och fåglarna visade inte upp sej som vi sett från Ing-Maries besök. Vi koncentrerade oss därför på ungarna igen och där det fanns två låg de förstås och väntade när solens första strålar började värma. De ville ha frukost...

...och helt tyst anländer första frukostfisken som från ingenstans. Trots att man bara står där och spanar är det svårt att vara med i rätt ögonblick.

Ungarna har förstås turbofart mot maten....

...en hinner fram först och får ta del av fångsten. 

Den här blev utan. Tuff morgon..klockan är bara strax efter fem...en andra leverans borde ju vara på ingång...

Här kommer den!!! 

Det borde ju inte vara så svårt att få själva matningen på bild kan man tycka...men det blir ofta väldigt mycket skvätt och plask. 

" - Mums, tack mamma..."

Återigen en besviken unge som blev utan. Den till vänster i detta fall. 

Föräldrarna tog bara en kort paus med lite putsning innan de simmade till pölens bortre ändå och drog iväg igen. Ingen rast ingen vila när två små smålommar som vill ha mat.

Vi kollade även av pölen där det bara fanns en unge och kom precis i tid för en matleverans. Den vuxna fågeln kom bakifrån och jag hann inte fatta vad som hände förrän ungen satte fart. 

Maten har landat!

Ingen konkurrens här... men lite synd är det ju att det var två ungar här för bara ett par veckor sedan.

Väldigt snabbt är det dax för en ny runda till "mataffären" där "fiskdisken" förhoppningsvis kan leverera de finaste små barnportionerna.

Det var allt från mossen denna gång. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-08-02 22:58 | Läst 349 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Kul och fartfyllt med matningsbilderna men dom med ungen i stillhetens morgonljus är ändå dom finaste..
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-08-04 08:26
Tack Gunte,
det blev fina färger i det tidiga ljuset trots att det inte var dimma. Det kändes nästan lite höstbetonat.
Hälsningar Lena
Dramatiken kring frukosten - det var härligt fina bilder!
Svar från Lena Holm 2020-08-04 08:27
Tack Ragnar,
det var kul att vara där och se dem för just matning har jag inte sett förut.
Hälsningar Lena
Hej,
Bilder med klass.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2020-08-04 08:27
Tack Bob,
det är en vackert ställe.
Hälsningar Lena
Det blev ju härliga bilder ändå, vädrets makter kan man inte styra, troligen inte ens Ing-Marie. Tycker du fick där på slutet fint ljus och speglingar i vattnet så det är mer än godkänt, hade det varit makro så hade du kunnat testa dimma på burk :), men det är ju svårare med fågelfoto. Eller kan man spraya framför objektivet, jag får gräva mer i det, man blev ju plötsligt kreativ så här tidigt på morgonen.

Platsen har jag iaf noterat och kanske kan utgöra ett utflyktsmål från Uppsala när man är där nästa sommar. Björn hade ju storlom också någonstans där uppe i norr.

Så de flyger och hämtar fisk i fiskdammen? Det är ju som oss att vi har inte barnen i skafferit. Hade varit kul att se dem fiska också, vilken teknik de använder.

Tror du att det är någon rättvisa i matleveranserna? Tycker mig sett tex från webbTV från örnrede och hos tornfalkarna att det är mer djungelns lag som gäller och mest framfusiga får oftast nästan allt.

Som sagt en jättefin serie bilder, som du inte behöver skämmas för att visa fram
Svar från Lena Holm 2020-08-04 08:32
Tack Peter,
det är en väldigt vacker plats även utan dimma. Det tar tre timmar enkel resa från Uppsala, men vandrarhemmet är bra och ligger väldigt nära mossen. Jag har dock testat att köra vid midnatt och komma fram klockan tre, det kan vara ett alternativ om man är kvällspigg. Jag vet inte var de fiskar men det är i alla fall inte i samma pölar som de häckar. De kan visst flyga rätt långt. Jag misstänker att det är som hos örnarna dvs tuffast får mest, inte Disneyromantik och rättvisa.
Hälsningar Lena
Så tråkigt att det var en mindre nu. Var det vid gömslet eller vid slutet av spången ( om man går medsols ) som det bara var en unge ?
Men du fick härliga bilder på dom hungriga. Mycket fart och fläkt.
Alltid kul att få se bilder från mossen.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2020-08-04 08:34
Tack Ing-Marie,
det var vid gömslet som det bara fanns en unge, tyvärr. Det var kul att det var sådan fart på matningen. Det pågår ju antagligen hela dagen så vill man sitta långe går det bra. Ljuset blir visserligen sämre och för oss började det blåsa, men man kan få många chanser.
Hälsningar Lena
Jättefin serie, och vad kul att få se en matleverans 😊

Väldigt graciösa fåglar de där lommarna, och riktigt kul med fart i dessa bilder.

Svårt att välja ut någon favorit, alla är ju bra men de när föräldrarna har fisk i munnen de får bli favoriterna 😁
Svar från Lena Holm 2020-08-04 08:35
Tack Joakim,
jag gillar också de när föräldrarna kommer med fisk. Det var svårt att fånga själva överlämnandet för det var ofta halvvägs under vatten eller vända åt fel håll.
Hälsningar Lena
Ser väldigt skönt och fridfullt ut!
”Rätt ögonblick”...det är ju det man vill fånga...men det är lättare sagt än gjort. Tycker nog du fångade flera.
Svar från Lena Holm 2020-08-04 08:36
Tack Lena,
det är både fridfullt och actionladdat att sitta på mossen och vänta. Det blir korta ögonblick av väldigt mycket action och sedan en stillsam väntan, åtminstone när det är matning som det var denna gång.
Hälsningar Lena
Vilka fina bilder från mossen! Synd på "guldet" men väldigt bra utdelning ändå. Extra kul med ungarna som blir matade. Skådespel bara det.

Mvh
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-08-04 08:37
Tack Johnny,
ja det fina var väl att vi fick se något vi inte sett förut. Jag har ju trots allt fått uppleva dimman och när hela skogen tycks stå i brand.
Hälsningar Lena
Tycker du fick väldigt fina bilder här även utan dimma! Bra fart på dessa lommar, själv har jag aldrig fotat någon Smålom.. däremot sett dom under flyttider, men det är längesedan nu..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-08-04 08:40
Tack Jan,
det var bra fart och man kunde få många chanser om man bara höll ut länge på mossen. Ljuset blir ju visserligen sämre senare under morgonen och för vår del började det även blåsa, så vi åkte när alla var nöjda. Jag brukar göra en tur varje sommar, det är trots allt sex timmar att köra. Nu var ju både sambon och systerdottern med så vi kombinerade detta med lite annat.
Hälsningar Lena