En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Kongsfjord med omnejd

I Kongsfjord fick vi bo i det högra huset, i en fullt utrustad lägenhet för fyra personer där det t o m fanns tvättmaskin och torktumlare. Det var inte vad vi bokat (eller behövde) men när vi slutligen kommit överens om ett pris för två nätter, som var betydligt lägre än att bo där en natt till ordinarie pris, och det enda andra alternativet var ett pyttelitet rum med "hostel" standard, så blev det detta. 

Vi hade en lanthandel med café ett par hundra meter från huset. Pyntat för turister var väl ganska uppenbart, men de hade ägg och det behövde vi. Vädret var extremt växlande och här var himlen plötsligt blå. 

Vi bestämde oss för att göra ett dyk från denna strand. Norrmannen i receptionen sa att det var OK att dyka där. Han sa dock inget om hur långgrunt det var. 

Vi hoppades på möjligheten att hitta en kungskrabba eller två, för en sista festlig måltid innan vi åkte hem. Det blev inga krabbor men när vi simmade runt på sandbotten fanns det mycket gott om "haneskjell". Det är en musselsort som bara finns norr om Lofoten och i vattnen runt Jan Mayen, Bjørnøya och Svalbard. De är mindre än pilgrimsmusslor (kamskjell på norska) men smakar lika gott. Man får bara plocka fler.  

Det fanns också en hel del eremitkräftor, men de fick vara ifred när vi plockade på oss en halv kasse med haneskjell. 

Sambon rensade med van hand de mindre musslorna på bryggan bakom vårt boende. Nu trodde vi att vi skulle få sällskap av de tretåiga måsarna som också bodde här...

...och hade sin utkiksplats på bryggans räcken. Men de här måsarna äter inte "rens" och inte en enda visade sej när vi bjöd på musselgälar och annat gott. Vi har vid andra tillfällen blivit bestulna på rensade musslor av fiskmås och gråtrut, men här var det inga problem. Det par som rensade några fiskar vid bryggan fick också vara ifred.

De kunde dock föra väsen på bästa måsmaner. Tyvärr såg vi också spår av fågelinfluensa här och i veckan läste jag att just tretåig mås har drabbats hårt i Nordnorge, medan det främst är skrattmåsar som drabbats i Sverige.  

Vi hade också silvertärnor i närheten som vi kunde spana på om vi gick ut på bryggan bredvid vår. De var riktigt duktiga på att precisionsskita om man kom för nära. 

Silvertärnor har kortare ben än fisktärnor och helröd näbb. Silvertärnan är det djur som är känt för att det flyttar den längsta sträckan mellan häckningsplats och övervintringsplats, vissa populationer flyger årligen ca 90 000 km! Inte illa för en fågel som väger drygt 100 g.

Här visar den upp sej fint med middagsmat i näbben.

Vi gjorde också en tur till Berlevåg, där tar vägen slut. Vilket man kan se på kartan som jag visade i förra inlägget. Längs vägen var det liknande bergsformationer som ut till Hamningberg, men inte alls lika mycket. Blåklockorna blommade i det karga landskapet.

Berg i platta skivor på högkant. Det ser verkligen annorlunda ut. 

Vädret i Berlevåg var ostadig och regnet hotade. Vågorna är ofta hårda utanför Berlevåg och före 1975 fick hurtigrutbåtarna ankra upp på öppet hav och gods och passagerare lastas över i en mindre båt för att ta sig in till land. År 1975 blev nya vågbrytare färdigställda och därefter lägger fartygen till vid kaj. Bygget av vågbrytaren tog 70 år. 

Vi tankade vid macken i Berlevåg, gjorde ett snabbt besök i mataffären och hos glaskonstnären Daniela Salathés. Det blev dock inte fler bilder än de jag visar här.  

Vi åkte tillbaka till Kongsfjord och gick ut för att titta lite mer på fågellivet vid bryggorna där vi bodde. Solen tittade fram men oväder hotade igen.

Regnet var nära. 

En annan fågel som också höll till här är tobisgrissla. Här kommer en inflygande med mat till familjen.

De bodde i lådor under en av de stora bryggorna. Tobisgrisslan tillhör också familjen alkor, som lunnefåglar och sillgrisslor.

Från en annan brygga kom jag lite närmare inflygningen till en bolåda.

Det började bli sent och dags för middag. Med musslorna som vi plockat tidigare under dagen blev det en pastarätt med lite bacon, hackad vitlök och en skvätt vitt vin. Musslorna är så små att de behöver inte mer än 30-40 sekunder i stekpannan. Det här är en klassiskt rätt när vi är i Norge och dyker, fast oftast med stora pilgrimsmusslor. Tomaterna är från egen odling. De har varit med oss på resan i 10 dagar och är fortfarande mycket fina. 

Vi avslutade som kvällen innan med att sitta och titta ut på fåglarna och landskapet. Dagen efter påbörjade vi hemresan på drygt 1700 km. Den första etappen gick till Korpikylä, ca 740 km

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-08-29 19:21 | Läst 1013 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trevligt inlägg igen. Det är vacker ljus i flera av bilderna, tack vare molnen som släpper igenom lite ljus.

Tommy S.
Svar från Lena Holm 2023-08-29 20:26
Tack Tommy,
vädret var mycket varierande men jag försökte passa på att ta bilder när det trängde igenom en gnutta sol. Det brukar alltid bli lite mer spännande än när det bara är mulet.
Hälsningar Lena
Oh, så avundsjuk jag är, så vackert! Tobisgrisslan såg ut att ha fångat tobis! Fin bild på klipporna, en geologisk Eton mess ställd på ända. De vita husen med liggande panel är så mycket Norge, hela vägen i landet. Skickliga fågelfoton med alla detaljer och bråkande måsar. Något mindre med skrattmås är det med säkerhet hemmavid.
Svar från Lena Holm 2023-08-29 20:32
Tack Stefan,
jag borde förstås ha skrivit att den fångat tobis, men det tänkte jag inte på förrän jag såg din kommentar. Jag blev så nöjd när det landade en tobisgrissla så jag kunde få närbilderna på den. Även om bilderna är beskurna har jag aldrig kommit så nära en tobisgrissla förut, men tobis i munnen dessutom. Jag vet att utbrotten av fågelinfluensa har varierat i landet och att det dött mängder av skrattmåsar i Stockholms län, Kalmartrakten och i Blekinge.
Tack för trevligt blogg. Jag gillar första bilden samt den på maträtten ni gjorde!

//Stephen
Svar från Lena Holm 2023-08-30 17:08
Tack Stephen,
det är en mycket god maträtt som jag alltid gör när vi plockat musslor.
Hälsningar Lena
Härl7g resa det är kul att följa dina inlägg som ger mycket bra och intressant information om mycket. Samt många vackra bilder.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2023-08-30 17:10
Tack Bengt,
trevligt att du är inne, tittar och läser. Kanske kan det inspirera till en resa någon gång. Jag har i alla fall börjat titta lite på Färöarna efter dina inlägg, eller så blir det Yttre Hebriderna, vi får se.
Hälsningar Lena
Tack, Lena, för ett fint reportage som jag är mycket intresserad av! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2023-08-30 17:12
Tack Wolfgang,
tyvärr blev det inte så mycket från Berlevåg. Jag var nog inte så inspirerad när vi kom dit och vädret var grått och trist. Vägen dit var i alla fall en trevlig tur och vi gillade Kongsfjord.
Hälsningar Lena
Härligt reportage. Många trevliga bilder och väldigt fina fågelbilder!
Vilken resa! Har ni egen kompressor med för flaskorna eller hur fyllde ni luft som?

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-08-30 17:14
Tack Johnny,
vi har inte med oss någon kompressor men däremot har vi två dubbelpaket var. Vi fyllde hos dykklubben i Kirkenes och hade luft för minst två dyk när vi åkte mot Kongsfjord. Det blev dock mer fågelspaning än dykning på denna resa. Musslor måste man dock plocka minst en gång.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det finns aldrig några dåliga och intetsägande bilder i dina blogginlägg. Därför är det också svårt att peka ut några som favoriter, men jag gör det ändå :-)
Nummer 2, 6, 8, 11, 13, 16, 17 och 19.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2023-08-30 17:16
Tack Erik,
jag som inte ens numrerat bilderna och dessutom lagt upp väldigt många. Kul att du gillar dem, jag försöker variera motiven men det blir nog ganska mycket fåglar ibland :-)
Hälsningar Lena
Ännu ett roligt och lärorikt inlägg som jag läser med stort intresse! De flesta av oss kommer inte att få tillfälle att resa så långt norrut men dina reportage ger oss en möjlighet att få ta del av landskapet. Bland alla fina bilder dras jag särskilt till farten och fläkten hos de kivande måsarna. Bilden av lanthandeln innehåller för mig vibbar av Walker Evans och i klipplandskapet vid Berlevåg letar jag efter platsen där Döden och Riddaren ska spela schack. Jo, jag inser att det är att hårda associationerna, men det blir lätt så med inspirerande bilder.
Hälsningar Sven
Intressant läsning och fina bilder. Kul med tobisgrisslorna, tror kanske jag har också dessa på en 200-300m håll när de passerar Kullen, blir lite annat när man är så nära. Fina bilder på grisslan med fisk. Jo jag antar att det blev några mil på denna tur