En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Kungsörnen som kom till slut

Jag har varit ute och åkt en del på sistone och däremellan jobbat för mycket för att hinna med att plocka fram och bearbeta bilder. Förra helgen var jag i Kalvträsk hos Conny Lundström och fick se ett praktfullt norrsken. Det var en bonus. Jag var egentligen där för att sitta i ett av hans fina gömslen och spana efter kungsörn, ett återbesök eftersom jag inte fick se någon örn då jag var där i slutet av februari. Det hade kommit snö i Kalvträsk och även om det töade såg det ut så här genom "framgluggen" i gömslet. Nötskrikorna bjöd på non-stop show och det blev många bilder. När man sitter där och väntar är i stort sett allt som rör sej intressant, åtminstone de första sex timmarna...

Jag hade också en kamera i en glugg till höger. Här är avståndet längre och Conny hade lagt ut en ren som korparna gillade. Han trodde att örnen möjligen skulle landa här...Jag är ju inte så förtjust i att ha hela kadaver på bild, men om det kom en kungsörn "so what" , man kan ju alltid redigera lite...

Vi väntade och spanade ömsom framåt, på nötskrikorna....och ömsom till höger på korparna.... Plötsligt så flög alla korpar.

Rakt framför gömslet landade en praktfull kungsörn, en hona som är regerande härskare i sitt revir. I det här läget sitter man blick stilla, kameran ska vara stilla i gluggen och inställd på tyst läge, en bild i taget. 

Mitt 100-400 mm tele, som sitter på en Canon 5DmkIV, var inställt på 248 mm och bilden är obeskuren. Då förstår ni kanske hur nära fågeln sitter. Det är viktigt att man är försiktig och låter örnen börja äta utan att störa. När hon väl kommit igång med maten kan man fota hur mycket man vill och även ta smattriga bildserier.

Det går ju utmärkt att beskära bilder tagna med 248 mm på en "fullformatskamera"...

...eller så kan man nyttja hela objektivets brännvidd dvs 400 mm. Då fyller en kungsörn ut hela bildfältet då den sitter på det ställe som Conny kallar "närbilden".

Det var bara att njuta av den vackra fågeln. Åteln, griskött med fett, är snyggt dold bakom tuvan hon sitter på. Precis så som jag helst vill ha det dvs utan kadaver och benrester.

Det här är ju egentligen en "misslyckad" bild, men jag gillar blicken hon ger skatan som råkar svepa förbi lite för nära. Kungsörnar vill inte dela med sej och äter själva. Conny meddelade att det satt en annan örn i närheten som avvaktade tillsvidare.

Testade att göra ett närbildsporträtt. 

Efter ca 45 minuter börjar honan trampa runt en del och det verkar kunna hända något. Då ska man inte sitta med 400mm...

...jag zoomade ut och fick en bild då hon precis ger sej av. Man ska ju helst anpassa slutartiden också...

Det gick bara ett par minuter så satt en annan örn på samma plats. Enligt Conny en hanne på 18 år som kommer förbi ibland och är tillräckligt tuff för att inte de revirhävdande paret ska köra bort honom. Lägg märke till att hannen är mindre än honan, så är det bland rovfåglar (honan kan vara upp till 25% större än hanen). 

Den här hanen har också lite andra färgtoner och enligt Conny, ovanligt mörka ögon. Vi njuter av detta möte men nu börjar ljuset bli allt sämre och ISO går förstås upp därefter.

Kolla in den vackra halskragen som ramar in huvudet. 

Den här örnen bjöd på mer kämpatag med åtelmaten men mörkret började falla och denna bild är tagen med ISO 8000. 

När örnen så småningom ätit sej mätt var det inte lönt att försöka fota den då den flög utan det fick bli en siluettbild genom den andra gluggen i vad ljus som återstod på horisonten. Vi satt kvar i gömslet tills det blev mörkt innan vi packade ihop för dagen. En dag som jag sent ska glömma.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-11-07 19:21 | Läst 2339 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vad ska man säga än...ååååhhhhh - du måste vara jättenöjd efter dessa upplevelser och infångade bilder! Sååå himla fina! Jag tycker dessutom att snön mjukar upp och ramar in fint, på de bilder du har snön med.
Svar från Lena Holm 2021-11-07 20:32
Tack Lena,
ja visst är jag glad och nöjd över detta möte och jag har insett att kungsörn är inte alls så lätt att få på bild som havsörnar, som dessutom tolererar varandra på ett helt annat sätt.
Hälsningar Lena
Underbara bilder. Alla bilderna är jätte fina, du har verkligt fått en fin upplevelse. Mvh Mari
Svar från Lena Holm 2021-11-08 21:57
Tack Mari,
det blev en oförglömlig dag men det tog ett tag innan det hände. Det är ju andra turen upp till Kalvträsk.
Hälsningar Lena
Fantastiskt mäktig och otroligt vacker rovfågel. Kan tro det var spännande med den framför kameran...
Personlig åsikt så räcker det gott med dina 248 mm eller t.o.m lite mindre för att tjatigt nog få lite miljö omkring.
Förutom detta så ger blicken på skatan extra + poäng..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-11-08 22:00
Tack Gunte,
jag har bilder tagna med ca 100 mm också men det är så unikt att få en kungsörn, eller vilken örn som helst, så nära så då blir det ju vad man helst visar. Miljön runt är snö och skog i bakgrunden. Skatan fastnade på bild av bara farten men det blev lite kul med örnens uttryck.
Hälsningar Lena
Imponerande bilder! Och en intressant inblick i tänket runt åtlar, gömslen och den bildmässiga ”infrastrukturen”.
Svar från Lena Holm 2021-11-08 22:04
Tack Gunnar,
när man provat att sitta i ett och annat gömsle inser man vad man gillar och inte gillar. Jag vill också att arrangören ska vara seriös och kunnig om fåglarnas/djurens beteenden. Conny är det och det är mycket trevligt att träffa honom och höra honom prata om örnarna och de andra djuren i området.
Hälsningar Lena
Vilken utdelning och grymt fina bilder! Så häftig upplevelse när de sitter så nära en.
Jag ska också dit om några veckor. Hoppas de visar upp sig lika fint då också.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-11-08 22:05
Tack Johnny,
det ska bli spännande att se vad du får uppleva. Vi hade bara örn en dag av tre men det var ju kanonfina besök den dagen. Norrskenet var också en stor bonus.
Hälsningar Lena
Det blev som alltid mycket fina bilder och visst är det en vacker fågel som du fångat och inte minst de fina närbilderna.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2021-11-08 22:06
Tack Stig,
jag har aldrig haft en örn, ens havsörn, så här nära förut. Jag har fotat en duvhök på denna plats innan och det var också imponerande.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Otroliga bilder. När jag kom till närbilden - porträttet, var jag bara tvungen att flytta tillbaka lite. Jag sitter bara 30-35 cm från skärmen och tycker den kom lite för nära :-) Det upprepade sig med hanen med halskragen - den verkade vilja attackera mig :-)
Vilken upplevelse. Att du också fick lägga ner mycket tid och tålamod för att få dokumenteret det.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2021-11-08 22:09
Tack Erik,
jag har aldrig haft en örn, inte ens havsörn, så här nära förut. Det kändes helt magiskt att sitta där och titta på dem. Just halskragen är mycket vacker på kungsörnen.
Hälsningar Lena
Så många fina bilder och så många närbilder. Bilden på hanen som tittar in i kameran att bara nämna en, fantastiskt. Fick du denna serie samt norrsken så måste det ha varit full pott. Inte ett nytt gratisbesök kan jag tänka mig
Svar från Lena Holm 2021-11-08 22:10
Tack Peter,
nej nu blir det ordinarie pris om jag åker tillbaka dit igen:-) Det är en fint gömsle att sitta i och spännande. Conny är dessutom en mycket kunnig person som det är trevlig att prata med.
Hälsningar Lena
Wow ...vilka kanonbilder du fick...härligt! Bara att gratulera till en härlig upplevelse!
Svar från Lena Holm 2021-11-08 22:11
Tack Stefan,
det här var en dag i gömsle som jag sent kommer att glömma. Magiskt att sitta där och titta på dem.
Hälsningar Lena
Hej,
Imponerande bilder av en imponerade rovfågel. Så vacker i sin makt.
Det är ointressant att jag inte gillar åteljakten med kamera.
Ha en fin vecka
Bob
Svar från Lena Holm 2021-11-08 22:13
Tack Bob,
det är en mycket imponerande fågel och den utstrålar onekligen makt. Åsikten noterad, det finns absolut för och nackdelar.
Hälsningar Lena
Helt suveräna bilder! En fröjd att scrolla genom och sakta detaljstudera. Förstår att du var mer än nöjd, vilken bildfångst:-) Hälsningar/Björn
Svar från Lena Holm 2021-11-08 22:15
Tack Björn,
det blev en förträfflig utdelning denna gång och det var en njutning att sitta där och titta på dem. Jag satt med en äldre man från Holland och han var helt lyrisk hela kvällen.
Hälsningar Lena