En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Lite smått och gott under ytan

Alla bilder är tagna med 60 mm makro på ett Canon 7D hus med dubbla blixtar. Djupet är mellan 10-20 m och revet ligger vid Grand Cayman. På bilden ovan en korall som sträcker ut sina små "fångstarmar" för att fånga ätbara partiklar.

Dessa djur heter Christmas tree worm, dvs "julgransmask" om man direktöversätter. De finns i en mängd olika färger och är svåra att motstå när man har makro på kameran.

Julgransmasken sitter stilla på olika underlag och då kan man ju tycka att det inte ska vara så svåra att fotografera. När blixten slagit en gång drar sej dock hela den fina "julgranen" blixtsnabbt in i ett rör. Ibland hinner man inte ens ta en bild innan de gjort sitt "förvandlingsnummer".

Den här bilden hade jag velat ha med i en utmaning här på FS som hette "mönster i naturen", men jag hittade den för sent. Fisken är mycket liten (ca 1 cm) och jag vet tyvärr inte vad den heter.

Det här är en liten "blenny" som lekte kurragömma med mej en lång stund. Den flyttar sej blixtsnabbt runt på korallen och tittar fram här och där. Den kommer alltid fram så det gäller bara att ha tålamod. Många suddfiskar blev det.

När jag försökte få den lilla blennyn på bild hittade min sambo den här röda eremitkräftan som lagt sej så lämpligt.  Det gula runt om är mynningen på en "tube sponge", ett slags svamp som bildar höga rör. Jag tror att de var dessa rör som J-O kallade jättemorötter.

Det fanns även en del roliga små fiskar....

Den här är lite större än den ovan och ni kan säkert förstå min frustration över att jag klippte stjärten. Jag fick dock bara en chans då den poserade så här charmigt och då det gick för fort.

Precis när vi skulle avsluta ett dyk pekade en annan dykare rakt ut i det blå....jag upptäckt den inte först....en tioarmad bläckfisk svävade som en utomjordisk farkost i vattnet. Det var faktiskt två stycken och tyvärr var de på väg bort från oss så det här var den enda bilden jag fick till.  

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2015-04-27 17:15 | Läst 4701 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej,
Man måste beundra naturens former och din härliga bilder.
Undrar om spiralen följer matematiska serier?
Ha det bra
Bob
Svar från Lena Holm 2015-04-28 22:34
Tack Bob,
jag har inte hittat något om julgransmasken och matematiska serier. Den enda jag känner till som brukar beskrivas i dessa sammanhang är Nautilussnäckan, men de kloka är inte riktigt ense om hur väl den följer gällande matematiska regler. Jag nöjer mej med att beundra och fotografera.
Hälsningar Lena
Fina bilder från en spännande värld, kul att du delar med dig. :)
-affe
Svar från Lena Holm 2015-04-28 22:34
Varsågod Affe,
jag delar gärna med mej av dessa upplevelser som inte är så lättillgängliga för alla.
Hälsningar Lena
Fantastiskt vackra bilder och det är svårt att utse någon som är bäst.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2015-04-28 22:36
Tack Stig,
det var en vacker miljö runt Cayman och vattnet var verkligen klart. Det underlättar.
Hälsningar Lena
Vilka roliga djur du hittar Lena och färgerna går ju inte att klaga på denna gången heller! Toppenfint!
Svar från Lena Holm 2015-04-28 22:36
Tack Dan,
det finns en oerhörd massa spännande djur där nere.
Hälsningar Lena
Julgranarna var verkligen vackra !
Att du missade stjärten på en spelar ingen roll, den har ju så häftig pussmun och härliga ögon så blicken hamnar där. Hade inte en tanke på att stjärten var kapad.
Du får verkligen till vackra och färggranna bilder !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2015-04-28 22:39
Tack Ing-Marie,
det var just den roliga uttrycket hos den fisken som gjorde det, med eller utan stjärt. Det var väldigt klart i vattnet och då blir det vackra färger med blixt.
Hälsningar Lena
Vilka härliga bilder Lena de är så fina Gillar mest näst sista bilden vilken härlig fisk Ha det gott : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-04-28 22:45
Tack Gert,
det är en koffertfisk har Ingemar upplyst mej om.
Hälsningar Lena
Helt fantastiskt underbara bilder Lena. Flera av dem skulle utan tvekan göra sig bra i artböcker. Vilken värld du får uppleva på dina dykningar. Den du klippte stjärten på (vilket inte gör något alls) och den fisken i bilden ovanför är vad vi kallar för koffertfiskar. Dessa fiskar bär på ett gift som kan döda andra fiskar, och ödelägga ett helt akvarium om man inte tänker sig för. Jag vet dock inte om giftet är farligt för oss människor, jag tror inte det i alla fall, men säkerligen lite obehagligt kanske. Jag har aldrig haft någon fisk ur detta släktet. Jag tror att vissa av dem kan bli riktigt stora, kanske upp emot 1/2 meter. Kul att följa dina bilder:)
Svar från Lena Holm 2015-04-28 22:43
Tack Ingemar,
jag känner igen namnet koffertfisk, och det är mycket passande om man ser till formen (som en läkarväska ungefär). Jag visste dock inte att de var giftiga och kan ödelägga ett akvarium. Många fiskar och andra djur är ju dock mer eller mindre giftiga i tropiska vatten så det är bara att hålla fingrarna borta.
Hälsningar Lena
Säga vad man vill om färgprakten på landbacken, men undervattensvärlden
är helt fantastisk!
Finfina bilder!!!

Kenneth
Svar från Lena Holm 2015-04-28 22:44
Tack Kenneth,
det blir väldigt spektakulära färger ibland (med blixtljus) men de som inte har med sej en lampa får inte uppleva dessa färger på samma sätt.
Hälsningar Lena
Kul att få följa med ner i universitetsvärlden med alla dess färger och former.. vilka härliga bilder....
Svar från Lena Holm 2015-04-28 22:46
Varsågod Ingela,
det bjuder jag så gärna på.
Hälsningar Lena
Så dom har julgranar under vattnet också.
Jag gillar den lilla blennyn
Härliga bilder
// Marianne
Svar från Lena Holm 2015-04-28 22:47
Tack Marianne,
blennies kräver stort tålamod och att man har mycket luft kvar i flaskan om man vill ha en skarp bild. Men de är väldigt söta :-)
Hälsningar Lena
Kul att någon håller på med det här. För mig som inte provat så verkar det ganska avancerat.

mvh Tommy
Svar från Lena Holm 2015-04-28 22:49
Tack Tommy,
tyvärr så är det ganska avancerat även om den mesta dykningen runt Cayman är ganska lätt. Du kan ju t ex prova med att ligga i en hängmatta och fotografera makro...
Hälsningar Lena
Väldigt fina undervattensbilder, både skärpa, kontrast och färger är på topp. Åsså skall vi inte glömma de snygga kompositionerna och motiven! Jättesvårt att välja favoriter bland dessa, men kanske trean och sista. Eller ettan och fyran... Inte vet jag!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2015-04-28 22:57
Tack Bjarne,
tredje bilden är riktigt lyckad på "julgranen" och de tioarmade bläckfiskarna önskar jag verkligen att jag fått fler bilder på. De ser så häftiga ut i vattnet.
Hälsningar Lena
Hej
fantastiska skapelser där nere.
Fina bilder
och så får man lära sig en del
Gillas mycket
Svar från Lena Holm 2015-04-28 22:54
Tack Bengt,
det finns många förunderliga varelser där nere.
Hälsningar Lena
Jag som var så uppe i det jag fick se igår i det lilla akvariet hade säkert svimmat av om jag kom ner och fick se det du visar här. Jag tittar och tittar kan inte få nog.
Mer du visar mer fascinerad blir jag av det som finns under vattenytan.
Svårt måste det vara lämna denna världen.
Hur länge kan du vara nere åt gången.
Tack för detta.
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2015-04-28 22:53
Tack Gun-Inger,
man blir lätt helt trollbunden när man kommer i vattnet. Särskilt när man börjar känna sej bekväm med själva dykningen och bara kan njuta. Om vi dyker djupt (30 meter eller mer) blir dyktiden kortare men många av dessa dyk var inte så djupa och vi brukade stanna nere ca en timme åt gången. Här behöver man ju inte frysa vilket kan vara ett problem när vi dyker hemma.
Hälsningar Lena
Gun-Inger Arvidsson 2015-04-28 22:57
Tack tack för detta intressant veta.
gai
Tack för att du delar med dig av den magiska världen bland julgranar, suddfiskar, jättemorötter, söta firrar och ufon! Jag imponeras även över exponeringarna och hur du får till blixtljuset, jag som inte ens använder blixt på landbacken. :-)
Önskar dig en toppenfin Valborgshelg!
Svar från Lena Holm 2015-04-29 20:54
Tack Ewa,
jag använder inte blixt på land och tycker det är en hel vetenskap att få till de få gånger jag försöker. Under vatten kör jag TTL på mina två blixtar vid makrofotografering och manuellt när jag fotograferar vidvinkel. Jag har provat mej fram under många år (ca 10 inser jag nu) så jag får väl säga att det är erfarenhet som avgör. Men jag har mycket att lära ännu.
Ha en fin långhelg du med,
hälsningar Lena
Hittade här ett gäng spännande bilder som jag missat, tur att jag hittade dem då.
För undervattensvärlden är så fascinerande att få se. Tittar och njuter.
Svar från Lena Holm 2015-04-30 14:03
Tack Margareta,
sån tur du hade och det kommer några till idag men sedan blir det nog uppehåll ett tag.
Hälsningar Lena