En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Lucka 19. Klart att hybriden ska ha en egen lucka

Det blev en tur till Råstasjön och efter en stunds promenad möter vi hybriden som kommer simmande,.... ensam förstås. 

Här har den fått syn på oss och att jag har plockat fram en liten påse. Två gräsänder har insett att det finns smaskens så de får en liten smakbit, men det är hybridens godis som den plockar fint ur handen. 

Sedan får den förstås finna sej i några porträttfoton. ISO 5000 är det enda som ger fungerande tider.

Men en stund senare händer det otroliga. Ljuset förändras gradvis och solen kommer faktiskt fram. Första solglimten i december för oss.

Eftersom jag nu plötsligt kan gå ner till ISO 1250 (rekord denna månad) bjuder jag också på en fin rörhöna som putsat upp sej vid vattenbrynet.

Ingen brusreducering här inte och ett helt annat utgångsläge när jag öppnade bilden i LR. 

Rörhönorna är inte särskilt skygga här heller så den kom mot mej när jag satte mej på huk och fotade. Femton gräsänder kom också för de trodde förstås att jag hade något gott till dem.

En kort stund fick vi se solen denna dag. I morgon utlovar SMHI mulet, lätt regn på förmiddagen och fem plusgrader.

Hälsningar Lena

PS. Knölsvansfamiljen med alla 10 svanarna är på plats och verkar ha det bra.

Inlagt 2020-12-19 15:56 | Läst 1451 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina fågelporträtt även med det höga ISO.
Jag var runt Lilla Essingen i dag, men såg inga fåglar.
Vi hörde lite kvitter inne i en buske, men de visade sig inte.
Trevlig helg /Begt
Svar från Lena Holm 2020-12-19 20:44
Tack Bengt,
så brukar det vara när jag ger mej ut på en lunchpromenad i Knivsta för att fota en för dagen ny art till kalendern. Men de finns där...det gäller bara att undersöka kvittret lite mer. Eller leta upp ställen som har någon form av mat, fågelmat eller annat.
Hälsningar Lena
Fina bilder på både hybriden och rörhönan, man märker inte ISOt. Har de andra gässen lämnat? Vi skulle haft sol idag, men vi fick dimma istället
Svar från Lena Holm 2020-12-19 20:47
Tack Peter,
bilderna på hybriden är ju inte beskurna särskilt mycket. I synnerhet inte porträttet som bara är beskuret till kvadratiskt format. Då kan man med brusreducering komma runt en del av bruset som trots allt finns där. Det fanns ett 10-tal kanadagäss kvar uppdelade i två grupper som betade på gräset runt sjön. Två kom till oss och fräste åt hybriden men då var allt smaskens borta.
Hälsningar Lena
Men soool så härligt. Fin rörhönan är och hybriden ser lite ensam ut. Tur ni bjuder på gott
Åkte till ett reservat med matare men alldeles för mörkt inte lönt skruva på iso...så det blev en annan utflyktsplats
Svar från Lena Holm 2020-12-19 20:51
Tack Nini,
den solen var mycket efterlängtad. Hybriden får inte vara med de andra kanadagässen, det finns fortfarande ca 10 stycken kvar men de fräser åt den när den kommer nära. Den är ensam och jag matar den när jag är där. Rörhönan var en bonus denna dag för den satt så fint och ljuset var för en gångs skull på min sida.
Hälsningar Lena
Håller med, hybriden behöver en lucka, den ser ledsen ut! Rörhönan däremot verkar nästan elegant i sitt svarta! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-12-20 14:17
Tack Björn,
hybriden verkar inte ha någon att vara med och blir bortkörd från de andra gässen. Konstigt nog är de fortfarande ett tio-tal gäss kvar. Den här rörhönan hade putsat sej i över en timme (jag såg den även när vi kom) så klart att den är elegant.
Hälsningar Lena
Fina bilder på bl.a rörhönan, ser ju trind och välmående ut..Kunde ju vara bra om det dök upp en hybrid till så den fick sällskap.
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-12-20 19:25
Tack Gunte,
jag tror att den hybriden varit där flera år. Jag måste gå tillbaka i arkivet och kolla men jag är ganska säker på att jag har bilder på den från tidigare år. Den har alltid varit ensam. Rörhönan var riktigt fin i synnerhet när det blev lite mer ljus på den. Den hade putsat sej i över en timme.
Hälsningar Lena
Kul att hybriden blir lite ompysslad. Väldigt fina bilder på rörhönan. Igår såg jag också solen en liten stund på eftermiddagen. Inte en dag för tidigt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-12-20 19:28
Tack Johnny,
det är ju inte så vanligt att man känner igen individer, men just hybriden är jag ju lite extra svag för. Rörhönan satt och putsade sej när vi kom. En timme senare passerade vi igen och då verkade den ha putsat klart. Den var riktigt stilig.
Hälsningar Lena