En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Människorna på en hundutställning

Det var mycket folk på helgens stora hundutställning i Stockholm och det var minst lika roligt att titta på dem som på deras hundar. Många som jag mötte var också mycket positiva och tyckte det var trevligt att jag fotograferade just deras hund.  

Det justerades ner till sista hårstrået på vissa raser. Här är det en afgan som får svansen putsad.

Även hundägarna hade konstfulla hårarrangemang. Hunden passade på att gosa med matte lite under borstningen och hårade säkert ner mattes kavaj (men det var ju i alla fall rätt färg).

I stället för en konstfull håruppsättning kunde man ha en konstfull hårfärg...

Eller varför inte en frisyr som liknade hundens...

Det var oerhört mycket pyssel med en del långhåriga raser och många hade med sej såväl bord som stolar för att orka med hela dagen.

Om man var hund hade man ofta också ett litet krypin att vila i, antingen i form av en vagn eller en hopfällbar bur eller hage med en mjuk filt.

En bichon frisé blir friserad

Storpudel krävde mycket finlir innan de skulle visas upp och det här var avdelningen med mest hårtofsar på golvet.

I det här gänget var det mer avslappnat. Här behövdes det tydligen inte någon ytterligare borstning eller klippning.

Det finns personer som är proffs på detta och lever på att visa andras hundar. Mannen i mitten är det och här delar han med sej något bra tips till en "konkurrent". Att det handlade om konkurrenter blev klart då de två hundar som knappt syns på denna bild kort därefter möttes i ringen för att tävla om "Bäst i rasen".

Man får hoppa på sin husse (handler) ibland....

Lägg märke till skorna. Många som visade hundar var uppklädda men högklackat såg jag inte ett spår av. Man måste kunna springa i ringen.

I rasparaden hade många klätt ut sej till något som passade bra ihop med just deras ras. Här kommer de kinesiska nakenhundarna (som kan födas både med och utan päls i samma kull) tillsammans med matte i kinesisk dräkt.

Oj hoppsan, plötsligt trängde det på.....Matte gör sitt bästa för att bevara värdigheten.

Avslutar detta inlägg med några representanter för den minsta hundrasen, chihuahua (långhårig och korthårig)...

...samt den största, irländsk varghund. Dessa skillnader har vi människor åstadkommit med avel....och det skulle man kunna skriva ett helt eget inlägg om.

Härliga glada människor fanns det gott om på utställningen och i rasmontrarna kunde man ställa alla frågor man ville samt möta hundar som verkligen var vana att möta människor. Ibland uppstod visst intresse även mellan hundar :-)

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-12-15 20:31 | Läst 3775 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Detta och ditt tidigare inlägg från hundutställningar är riktigt trevliga!
Känner igen stämningen.
Var lite med i denna sväng på 80-talet, men har sedan mest varit aktiv i praktisk jakt med mina hundar.
Svar från Lena Holm 2015-12-15 21:09
Tack Lars,
kul att du tittade in. Jag har inte besökt en hundutställning sedan tonåren och blev nog mest positivt överraskad av vad jag mötte. Många glada och härliga människor som älskade att visa upp sina hundar. Jag skulle dock inte hålla på med detta själv om jag hade hund och jag anser att mycket av den hundavel som bedrivs enbart för utseende är osund. Men det hör inte riktigt hemma i detta inlägg.
Hälsningar Lena
Vilka härliga hund matte och husse bilder Gillar hundbild nr 5 för vi har haft en sådan hund men svart det var en go hund Fina bilder Ha det skönt : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-12-16 21:17
Tack Gert,
de är charmiga de små colliehundarna och mycket vackra tycker jag.
Hälsningar Lena
He he, ja, det är mycket man inte förstår här i världen.. Visst är hundar ofta väldigt trevliga och roliga att möta, men det här 'duttandet' och 'förmänskligandet' av dom förstår jag inte alls! Fina bilder annars!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-12-16 21:25
Tack Jan,
det här är inget som jag skulle kunna hålla på med själv men det var roligt att vara där och titta. Hundar är hundar oavsett om ägaren duttar med dem eller inte och jag såg ingen hund som betedde sig illa mot vare sig andra hundar eller människor. För mej var det en positiv upplevelse även om en del kan te sej obegripligt. Ska man vara orolig över någonting i denna bransch är det nog snarast aveln på utseende utan hänsyn till funktion.
Hälsningar Lena
Härliga porträtt på hundägarna och deras hundar.
Du har bra blick
Svar från Lena Holm 2015-12-16 21:26
Tack Bengt,
det var ett gott betyg för jag tycker inte att jag kan fånga människor på ett bra sätt. Hundarna var mycket lättare :-)
Hälsningar Lena
Blev konfunderad när jag tryckte på "Besvara" och fick meddelande om att det handlade om anmälan om "olämpliga kommentarer. Därför ett nytt försök:

Håller helt med dig om att, ur hundavelssynpunkt, är "skönhetsutställningarna" en avart.
I mitt perspektiv är hunden en jaktkamrat och familjemedlem, med focus på samarbete och gemenskap,
och i detta perspektiv har jag under årens lopp haft sju underbara labbar.

Detta förringar inte på något sätt din bildserie från utställningsvärlden, vilken jag tycker är riktigt bra!
Svar från Lena Holm 2015-12-16 21:35
Tack Lars,
då har jag lyckats visa det jag ville med mina inlägg (jag har ett kvar, om barn). Jag har själv haft en flat coated och en jaktlabrador (som inte var jaktintresserad) för många år sedan. Underbara hundar båda två. En av de mest imponerande hundar jag fått lära känna var också en jaktlabrador, som också var en mycket duktig jakthund. Vi var hundvakt åt honom flera gånger och han finns med i mina album här på FS. Tyvärr fick han en tumör i munnen som inte gick att operera och fick sluta sina dagar efter älgjakten förra året.
Hälsningar Lena
Fantastiskt fin serie bilder, både hundar och mattar/hussar är sevärda!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2015-12-16 21:37
Tack Björn,
jag fotograferar inte så ofta människor men här bland hundarna gick det bra. Ingen verkade bry sej så länge man också hade deras hundar med i blickfånget.
Hälsningar Lena
Jag skrattade så högt så Jonen som lagt sig frågade vad det var som var så kul.
Det skall han få se i morgon likaså barnbarnet Viktor som kommer hit.
Tänk vilken stor show du varit på.
Måste vara helt fantastiskt få uppleva detta.
Visste inte att hundägarna klär ut sig också klär upp sig har jag
sett på mindre tävlingar men intet i stil med detta.
Jag får nog allt ge mig iväg och kika när de har nästa utställning här.
Betydligt mindre men ändå.
Gun-Inger önskar god natt.
Svar från Lena Holm 2015-12-16 21:39
Tack Gun-Inger,
det gläder mej att mina inlägg roar dej. Jag såg mycket som var både underhållande och trevligt på denna stora utställning. Under rasparaden var det många som visade sej i fina dräkter som skulle anknyta till rasens ursprung.
Hälsningar Lena
Mycket pyssel med en del raser och det där att hundägarna och hunden har liknande frisyrer la jag märke till de gånger jag var dit. Kul att se men trevligt att ha en hund som inte kräver lika mycket pyssel och ans.
Vår uppfödare lånade ofta vår Wilma till utställningar och kom sedan hem med en del rosetter som vi fick. Kul att ha dem som minne men in i ringen kunde hon inte lura mig. Var där och tittade, men fick gömma mig för annars tittade bara min hund på mig.
Verkar ha blivit lite mes show av det hela sedan jag var dit och tittade.
Svar från Lena Holm 2015-12-16 21:43
Hej Margareta,
det där med frisyrerna var faktisk lite kul och jag tror att jag ska försöka ha mer fokus på det när jag går på denna utställning nästa gång (jag tror absolut att det blir fler besök). Jag skulle aldrig hålla på med detta själv men att låta uppfödaren visa ens hund är väl helt OK.
Hälsningar Lena
Ja det är i sanning lite speciella människor som ägnar sig åt detta, men det är kul o fascinerande att det är så, må fint, LO
Svar från Lena Holm 2015-12-16 21:44
Tack LO,
mina intryck från detta evenemang stämmer väl överens med det du skriver.
Hälsningar Lena
Fokuserade miner, fint fångat! Har besökt några utställningar, fascinerande är det och roligt att se vilket typ av husse/matte hundarna har. Ha det gott!
Svar från Lena Holm 2015-12-16 21:45
Tack Ewa,
ja det är sannerligen kul att gå runt och spana på vilka personer som har vilka raser. Jag ska försöka ha mer fokus på det om jag besöker utställningen nästa år.
Hälsningar Lena