En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Mobilitetshubb eller biologisk mångfald, välj själv.

Den här lilla gräsbevuxna kullen finns i mitt närområde. Den är ca 100 m lång och 40 m bred där den är som bredast. Cykelbanor och promenadvägar på alla sidor. Det här ska bli en mobilitetshubb, vilket egentligen är en asfalterad yta med vissa kommunikationsmöjligheter,.... cykelställ i alla fall... Knivsta kommun har tagit till sej det uttrycket som etablerades som ett nytt ord 2021. Det gäller att hänga med i det nya språket.   

Jag gjorde en liten inventering med 100 mm makro på kameran. Vad kan det finnas på en så pass liten yta som blommar just nu ? Tja, kolla själva, här är nio arter.

Å här kommer nio till...

Ytterligare nio...

samt dessa tre...

och tre till men här sitter det också insekter på de två första. Totalt fick jag i alla fall ihop 33 arter som blommade just nu. Maskrosorna och gullvivorna hade blommat ut så det kom inte med i räkningen. Jag började också titta på insekterna och fotade det jag kunde se. På gråbon ovan sitter en det bladlöss. Jag hittade andra sorters bladlöss och myror på tistlarna.

Det roligaste var kanske när jag hittade dessa sexfläckiga bastarsvärmare. Först var det bara ett par som parade sej, sen insåg jag att det satt många individer på blommorna runtomkring. Jag har aldrig sett en bastardsvärmare i Knivsta förut!

Här är några fler små djur som blev fotade i samma sväng. När jag var mitt uppe i mitt dokumenterande kom ett par äldre damer förbi med sina hundar och undrade vad jag gjorde. Det visade sej att den ena var pensionerad biolog och väl insatt i vad som pågår i min kommun just nu. Hon tyckte att jag skulle rapportera mina fynd till kommunekologen och det ska jag göra när jag lagt ut denna blogg. Sedan drar vi till Norge en sväng, om vi bara får ut vår bil från verkstaden...

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-07-06 22:12 | Läst 713 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Lena - imponerende serier og et godt råd at følge fra den ældre dame.
God tur til Norge.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2022-07-07 10:03
Tack Erik,
jag har precis skickat iväg mina fynd till kommunbiologen och hon ser det väl när hon är tillbaka från semestern.
Hälsningar Lena
Ganska otroligt 🙌, fina kollage och vilket mångfald. Idag har jag då lärt mig ett nytt ord mobilitetshubb, i förra veckan lärde jag mig biodiversitet. Det var en imponerade äng, samt det som du gjorde. Jag var på en ny äng i veckan som nog var 100m X 800m och jag såg betydligt färre arter, men jag var riktigt nöjd ändå. Nu gick jag bara i kanten av ängen för jag ville inte ut i gräset i shorts. Det var intressant det du gjorde, något man själv skulle prova på, jag är ju imponerad av mängden fjärilar 🦋. Bastardsvärmare har jag bara sett vid fjärilsstigen i Uppsala, du skulle prova den stigen någon gång.
Svar från Lena Holm 2022-07-07 10:08
Tack Peter,
jag lärde mej också det ordet igår. Jag har gjort en sån här grej för ett par år sedan fast då gick jag 2, 5 km längs en cykelbana och fotograferade på båda sidor (dvs 5 km sträcka). Då hittade jag ca 70 arter som blommade och försökte namnge dem alla, vilket nästan gick när jag fick hjälp här på bloggen. Det fanns nog mer än du såg på din äng men man måste ut i gräset. Jag har gått fjärilsstigen och det gav många arter dock såg jag inte bastarssvärmare den gången.
Hälsningar Lena
Oj vilka fina kollage du skapat, mobilitetshub kan de nog hitta bättre lägen för. Vi måste vara rädda om de grönytor som finns. I vårt närområde finns en Malmgård som stått och förfallit i många år. Nu håller man på att renovera, men samtidigt planerar man nya hus i parken runt huset. Så grönytor försvinner och det gamla huset döljs av nya mindre tilltalande.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-07-07 10:11
Tack Bengt,
de bygger en väldig massa i Knivsta just nu och det blir lägenheter på höjden, en del alldeles på tok för höga hus dessutom. Men det kommer knappt till några parkeringsplatser så det kommer att bli kaos när alla flyttat in och insett att det är bra att ha en bil när man bor i en förort som Knivsta. Den lilla remsan skog bakom vårt hus kommer dock att finnas kvar, den har blivit naturreservat i dagarna. Vet inte vad vi hade gjort annars.
Hälsningar Lena
Min tanke var exakt samma som damens, men jag vet inte, kanske ordet mobilitetshubb tränger ut ordet arter i samhällsplanerarnas huvud, det låter ju trendigt. Synd i så fall, tycker din insats är enastående, tänk om människor kunde lära sig att se iakttagande. Det var väldigt bra gjort Lena, såklart är bilderna utmärkta. Vet ej om denna äng är ovanligt "biodiversifierad", men fin är den, värd att beskådas.
Svar från Lena Holm 2022-07-07 10:15
Tack Stefan,
jag har skickat iväg mina fynd till kommunen. Jag gjorde en liknande dokumentation för ett par år sedan längs en cykelbana och fick ihop ca 70 arter på 2,5 km (fotade på båda sidor så det kanske blir 5 km). Det tyckte en forskare på SLU som jobbar med biologisk mångfald i vägrenen var rätt bra. Nu hann jag inte med att gå den sträckan innan man slog. Antar att det började bli för högt för det har ju regnat en del.
Hälsningar Lena
Oj, det var verkligen mångfalt på den plätten! Både vackra blommor och fina och intressanta insekter. Snyggt! Du gör rätt i att rapportera fynden. Kanske kan man lägga "mobilitetshubben" någon annan stans! Okej, cykelstället.
Ha en fin norgeresa!
Hälsningar, Bjarne
Hej Lena, tack för ett angeläget blogginlägg som blir till en hyllning av den mångfald och den skönhet som går att upptäcka i en alldeles vanlig gräsbevuxen kulle! Jag har aldrig hört talas om "mobilitetshubb" tidigare, men sökning på Internet visar att det handlar om att samla olika kommunikationsformer, som kollektivtrafik, fordonspooler och taxistation på en plats. Det övergripande syftet sägs vara att minska behovet att äga ett eget fordon och ersätta det med "gröna" alternativ. Samtidigt verkar det (i Knivsta) kunna blir hur stort som helst, med bland annat kaféer och butiker. Med sådana "gröna" lösningar riskerar många gräsbevuxna kullar att behöva asfalteras, och med dem det myllrande liv som du dokumenterar här. Det skulle vara intressant att få höra hur kommunekologen ställer sig till valet i din rubrik, ifall du får ett svar.
/Sven
Svar från Lena Holm 2022-07-11 16:53
Tack Sven,
kommunekologen hade semester men jag ska rapportera om jag får ett svar när hon är åter på sin post. Det blir nog inte så stor hub på denna kulle men den blir platt och asfalterad med några platser för elpoolsbilar kanske och kanske cykelställ med tak, vad vet jag.
Hälsningar Lena
Artrikedomen imponerar, och snygga bilder gör du! Gissar att vi har fler arter runt omkring oss än vad vi tror, inte bara i Knivsta. Hoppas ditt inlägg till kommunen ger resultat! Önskar er en trevlig Norgeresa :-)
Svar från Lena Holm 2022-07-11 16:55
TAck Björn,
det är fler arter än man tror tills man börjar räkna och titta ordentligt. Dessutom finns det ju olika sorters gräs som jag inte dokumenterat och blommor som blommat ut/inte slagit ut ännu. Vi får se om ekologen svarar, just nu hade hon semester.
Hälsningar Lena