En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Musen som lockade bort mej från resebloggarna

Nu är det verkligen lågsäsong för fotografering, åtminstone för min del. Den här lilla musen är det enda som fått mej att hastigt greppa kameran en dag då jag inte var på jobbet under de få timmar dagsljus som bjuds så här års. Det föll också några snöflingor den dagen. Vi är mitt uppe i planeringen av en längre semesterresa och jag förstår varför man väljer färdiga "paketresor", men nu gör vi inte det...Visst är det lite kul att sitta och leta efter spännande platser att besöka, försöka skilja turistfällorna från de verkligt sevärda platserna, var möjligheten finns att möta djur- och fågellivet är som bäst etc. Men timmarna rinner iväg när man trålar igenom boenderecensioner, hyrbilsdjungeln med alla dess finstilta regler (och hutlösa tillägg) och flygbolagens olika bagageregler. Roligast är nog att läsa resebloggar från den kontinent vi ska besöka, både här på FS och andra sajter. Margareta har förstås varit där och vi har plockat några tips från hennes resa. Ganska nyligen fick vi också några guldkorn från Leif Rydell.

Hej så länge,

Lena   

Inlagt 2019-11-23 11:50 | Läst 1572 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
När jag och frun reste i vår ungdom så var just planeranadet en stor del av resan, planerandet tog också mer tid än resan. När vi väl var på resa så var det timplanering, det var bilresa 8.00-10.00, naturreservat 10.00-12.30, lunch, bilresa 14.00-15.00, naturreservat 15.00 etc. Har faktisk sparat några av dessa planeringslistor, kul minnen. Detta var ju innan internet, det var kanske bra för källmaterialet nu för tiden är ju oändligt, på den tiden var det turistmässor och turistguider man använde för att hitta platser.

Får hoppas att det finns områden kvar som inte är utbrända när ni kommer ner
Svar från Lena Holm 2019-11-28 18:44
Tack Peter,
det är mer än planerande som tar tid just nu. Allt som bara går att klämma in på jobbet ska naturligtvis göras innan vi åker dvs före jul. Fullt så detaljerad planering som det du beskriver har vi inte men det känns bäst att ha någonstans att bo, en bil och en resplan. Landet är ju gigantiskt. Det har alltid brunnit i Australien men det har nog startat tidigare än vanligt i år.
Hälsningar Lena
Reste i två omgångar under sammanlagt nästan sju månader runt i Australien mellan 2017 och 2019. Kors och tvärs över hela kontinenten, vandrade i regnskogar, korsade ockrafärgade öknar i AWD och vandrade omkring på grässlätter. Alltid med kameran i högsta hugg. Sitter fortfarande och sorterar bilder från sista resan som gick till WA och NT med fokus på nationalparken Kakadu.

Hör gärna av dig så tipsar jag dig/er gärna om ytterligare guldkorn i QLD (Cairns, Daintree etc) men också i VIC, TAS och SA. Lite beroende på vart ni planerar att åka.
Svar från Lena Holm 2019-11-28 18:48
Tack Douglas,
jag har bott i Australien för många år sedan och även turistat där själv, men det har hänt en hel del sedan dess och jag har t ex aldrig varit på Tasmanien. Där ska vi i första hand dyka, men jag kanske hör av mej om vi får några dagar över.
Hälsningar Lena
Jag tycker det är ganska roligt att sätta ihop resor. Men som du säger så går det åt en hel del tid och svårt att hitta bra priser. Av alla ledtrådar så tror jag det är Australien som är kontinenten och jag gissar att vi kommer få se bilder från både över och under ytan. Australien är ett drömställe och jag plockar gärna några tips sedan. Bara att få se och fota känguru är ju värt resan.
Fin bild på den söta musen!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-11-28 18:52
Tack Johnny,
trots att jag såg känguru nästan varje dag då jag bodde och jobbade där i början på 90-talet så ser jag fram emot att få se dem igen. Mycket coola djur och det finns såååå mycket annat trevligt att se. På önskelistan finns t ex "leafy seadragons", "fruitbats", alla möjliga sorters fåglar, men kanske mest en klarblå variant av gärdsmyg och papegojorna förstås. Vi får se vad det blir.
Hälsningar Lena
Det låter spännande att själva planera och beställa en resa. Min dotter Heléne har gjort det några gånger men själv har det blivit arrangerade resor av researrangörer. Hoppas att allt blir som ni planerat och att det kommer lite bilder fån er resa så småningom.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2019-11-28 18:53
Tack Stig,
vi har aldrig blivit "blåsta" när vi bokat över nätet och det blir intressant att se hur det går denna gång, för nu är vi borta längre än vi någonsin varit. Det kommer bilder, kanske även några medan vi är borta, men det dröjer ett litet tag ännu.
Hälsningar Lena
En liten söt mus så länge den håller sig där den ska..Regeringen väckte mig kl 6 en morgon förra
veckan och påtalade att det satt en dito i badkaret!..Hade troligen smygit in under dom mörka timmarna
genom altandörren när hon tog en rökpaus. Eftersom den inte gått i någon fälla i förrådet så fick den en chans till och blev utburen till en gröning utanför..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Lena Holm 2019-11-28 20:35
Tack GUnte,
jag kan nästan se det framför mej,... musen i badkaret alltså :-) Den här musen fick amnesti så länge den håller sej ute. Där är det tillräckligt tufft med alla katter som stryker runt.
Hälsningar Lena
Låter spännande, av kommentarerna att döma så låter det som Australien.
Oftast och helst reser vi på egen hand, i vissa länder kontaktar vi en lokal agent och hyr lokal guide och chaufför. I Mongoliet där ofta vägar saknades och även vår chaufför som verkade hitta i vilken öken som helst, även han var tvungen att stanna ibland och fråga efter vägen...de gånger det nu fanns någon att fråga. Ja där hade vi inte hittat guldkornen utan deras hjälp. Där vi var nu senast i Kina hade det också varit svårt att hitta med alla vägskyltar enbart med kinesiska tecken.
Australien är stort och så otroligt stort och långt mellan det man vill se, där åkte vi med gruppresa av flera orsaker. En god vän lockade med oss och han har goda kontakter med en researrangör. Fick ihop en resa som täckte in det vi helst ville se så vi hoppade på. Många flyg blev det och resan blev nästan så som vi ville, trots en del frustration över att vissa stopp blev längre och utrdagnare än om vi fått bestämma och vissa stopp uteblev eftersom ingen annan ville stanna där, men som kompensation såg vi saker som vi inte hade kommit på vid resa på egen hand. Då får man väl stå ut med några onödiga fikastopp. På köpet fick vi några nya vänner bl.a reseledaren som vi träffat vid flera tillfällen då han besökt Sverige.
Vår dotter med familj var till Australien efter oss och hyrde bil, de upptäckte hur stort det landet är och kom inte till alla de platser de planerat. Det tar tid att köra bil där.
Ska ni till Melbourne så missa inte ett kvällsbesök vi S:t Kilda piren där de små dvärgpingvinerna håller till och inget fotoförbud gäller som ute på ön med pingvinparaden.
Men som sagt, planerandet före resan är en del av resandet, lättare nu med internet. Men så roligt, till Mongoliet köpte vi en papperskarta och satt och letade efter platserna, den kartan hade vi med till vår chaufförs stora glädje. Hans kvällsnöje var att sitta och leta på kartan och berätta om olika platser.
Ska bli spännande att få se vilket land ni ska till.
Australien gillade jag av flera anledningar, klimatet där var tydligen bra för mig för jag mådde så bra där, trots att jag då hade långt gången borelia utan att veta om det, så bra att min husläkare tyckte jag borde flytta dit.
Svar från Lena Holm 2019-11-28 20:42
Tack Margareta,
för din långa och trevliga kommentar. Om vi någonsin kommer till Kina skulle jag absolut välja att göra som ni gjorde på er senaste resa. Jag hade en kollega som bott i Kina i 10 år som förklarade att det bästa sättet att se Kina var just så, om man inte själv behärskade språket (!). Vi ska till Australien och blir borta drygt två månader. Jag har redan spanat in S:t Kilda och läst om piren. Vi kanske t o m väljer att bo i det området när vi är i Melbourne. Vi kommer att få jobbiga temperaturer i Cairns men antagligen ganska fint i södra delarna av landet och på Tasmanien. Jag har lusläst din blogg och vi kommer naturligtvis att köra längs the Great Ocean Road. Kanske stannar vi i Beachport och letar rätt på slukhålet med de söta possumdjuren :-)
Hälsningar Lena
Att planera är så underbart jag minns väl det när vi skulle vandra i fjällen detsamma som när en stor utställning skall göras då är det en härlig tid innan bilderna hänger där på väggen. Så hoppas jag naturligtvis inte det skall bli med er resa utan höjdpunkterna kommer efter hand.
Du har så rätt vilket mörkt väder denna november enligt väderexperter den mörkaste någonsin.

Jag som Döstädar och rensar bilder överallt lider kanske inte så mycket men jag går ut varje dag än det regnar som det gjorde i kväll.

Visst är dessa små möss så söta med sin plirande ögon. Jag har inte set så många men hade någon liten rackare i huset då och då. Jag hade tur för de fastnade inte i fällen utan jag kunde öppna dörren så de sprang ut.

Ha go fredag på dig vännen
hälsar Gun-Unger
Svar från Lena Holm 2019-12-01 19:51
Tack Gun-Inger,
visst tar det tid att planera och så är det bara för mycket att göra på jobbet. Allt ska vara klart före jul och lite extra för att jag ska vara borta så länge. Håll ut och ta dina promenader, det gör gott.
Hälsningar Lena
Gun-Inger Arvidsson 2019-12-02 22:54
Så är det alla som arbetar har mer än häcken full medan många som vill arbeta inte har något.
gia