En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

När snön vräkte ner

Jag satt ute i cykelförrådet med span på småfåglarna för att testa hur bra ögonautofokus är när det snöar och så länge det snöade lite måttligt märkte jag ingen skillnad. Men när snön plötsligt började vräka ner blev det svårare, vilket jag inte fann förvånande. När flingorna föll tätt var tog det längre tid för kameran att låsa på de små motiven. Ibland blev den förvirrad och det tog flera sekunder, då hann ju oftast fågeln flyga iväg. Men det varierade.

Det vräkte ner snö och maten jag lagt ut snöade över ganska snart. Blåmesen blev helt förvirrad då den landade i snön. Dessa bilder är ändå bara från i söndags, i går var det ännu värre. 

Den letade efter något att plocka med sej men jag tror inte den hittade något innan den flög iväg. Det fanns dock talg ganska nära så den behövde inte vara hungrig i ruskvädret. Värre är det för bofinkarna som inte verkar veta hur de ska bete sej för att få i sej frön i en miljö där koltrastarna härskar.

Hacke kom inflygande och landade mitt i pudersnön på det som skulle vara en matning. Här tog det ett par sekunder för kameran att låsa på motivet, men när den hade fångat hacke gick det bra. Det är ju också ett motiv med stora kontraster och ett väl synligt öga.

" - Puh, så mycket snö, hur ska man ta sej fram genom detta? "

" - Man får flaxa sej fram genom pudret, puh ! "

Med viss möda flaxade hacke fram i snön. Egentligen går det här väldigt fort och förra bilden, denna samt två bilder till är tagna inom samma sekund.

Det enda jag såg var att det sprätte till i snön...

...och så lättade fågeln.

Kul pose tycker jag. Var är då hacke på väg, för mat i snön hittade den ju inte? 

Jo, den skulle förstås till talgblocket och dit kommer man bara om man trycker sej in genom nätet. Buren är ett kombinerat skydd mot katter och skator. Hackspetthonorna tar sej också in och kan sitta en lång stund och kalasa på talgblocket. 

Snön fortsätter att vräka ner och jag har jobbar hemma även idag, tisdag. Jag varvar jobbet med att gå ut och se till att det finns frön till alla småfåglar, inklusive bofinkarna som inte förstår sej på automater. Rådjuren har fått äpplen, men de börjar ta slut så det slickar i sej av fågelmaten där de kommer åt. Nu räcker det med snö!

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-03-28 19:45 | Läst 1008 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder Lena! Både blåmesen och hackspetten verkar trivas finfint i snövädret! :) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2023-03-29 08:00
Tack Tommy,
alla småfåglar (+ hacke) som äter av talgblocket har det bra trots den envisa vintern. Det är mer konkurrens om annat foder.
Hälsningar Lena
Hej,
Det blev en hel del kul bilder på hackspetten. Flygstation i snöpudrat hade man ju inte sett tidigare.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2023-03-29 08:01
Tack Bob,
jag blev verkligen glatt överraskad att hon satte sej mitt i snön, jag satt inte ens ute särskilt länge. Man ska ha lite tur ibland.
Hälsningar Lena
En ny serie fantastiska bilder.
Härligt att ha sådant skådespel inpå knutarna.
Jag blir nästan sugen på att gå över till Canon, Z9 ligger i en prisklass jag inte kan försvara idag.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2023-03-29 08:11
Tack Bengt,
den lilla matningen där detta är fotat är verkligen enkelt tillfixad, dessutom enkel att flytta. Nu dehövde jag skydd mot väder och vind och då passade det bra att sitta i cykelförrådet. Jag kan t o m luta mej mot soptunnorna :-) Rajala hade bra pris på R5. Z9 är nästan dubbelt så dyr och dessutom dubbelt så tung, men den har antagligen andra finesser som jag inte känner till. Jag är inte direkt påläst på Nikon. Brutus har gått över till Sony A1 så den är antagligen bäst för fågel- och djurfotografering, men det är samma prislapp som Z9 (men den är liten och lätt).
Hälsningar Lena
Vilken härlig Hackeserie!
Roligt ha möjlighet till matning i närheten.
Jättefina bilder jag får se här!
//Lola
Svar från Lena Holm 2023-03-29 08:14
Tack Lola,
matningen är ett mycket enkelt arrangemang som jag dessutom kan flytta runt i trädgården. Vi har bara en vanlig villaträdgård så några stora permanenta matningar med gömsle kan vi inte ha. Jag skulle kunna ha ett litet gömsletält men så långt har jag inte kommit än.
Hälsningar Lena
Hej Lena - super serie med flagspætte fotografierne som mine favoritter her.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2023-03-29 19:36
Tack Erik,
hackspetten bjöd på en fin uppvisning i snön. Kul att du gillar den.
Hälsningar Lena
Vad trevligt du har i din matning. Blir fina bilder med snön. Idag kom det rejält men det försvinner nog snabbt. Håller med det får vara bra nu.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-03-29 19:39
Tack Johnny,
det verkar inte som att Knivsta kommer att få så mycket mer snö, det verkar falla mer söder och Stockholm. Det var samma lilla matstation som jag haft på en annan plats tidigare. Nu har rådjuren sopat helt rent på den brädan i jakt på frön och nötter som jag sprider ut lite här och där för att de som äter på marken också ska få något. Jag tror inte någon annan i kvarteret matar så just nu blev det en väldig fart hos oss.
Hälsningar Lena
Det blev väldigt vackert med snön på bilderna, fina bilder på Hacke o Co. Vi fick väl lite snö i mitten av december som låg några dagar, så var det väl kanske lite vitt någon dag till i år men det är nog allt. Idag har vi jobbat i trädgården och det har varit full sol 🌞 hela dagen
Svar från Lena Holm 2023-03-29 19:41
Tack Peter,
våra lökar var på väg upp innan det senaste snöfallet och jag hade sett snödroppar i andra trädgårdar. Men nu kan vi glömma det ett tag till fast det ska visst bli lite sol. Det var fint med snön när hacke kom förbi och jag har även fått en del "julvykort" på domherrar.
Hälsningar Lena
Kul bilder och du har fångat flera roliga positioner. Vanliga sitta på pinnebilder försöker jag undvika i det längsta, letar och väntar hellre på när dom vanligaste besökarna har något annat för sig. En fördel med vädret skulle ju kunna vara att bakgrunden inte blir lika gråtrist.. Kan ju inte bli annat än 5+ här med ;)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-03-29 19:45
Tack Gunte,
det kan bli fina bakgrunder när det är snö. Mot skogen blir det svagt blålila i visst typ av ljus. Här är det växthuset i bakgrunden men just bilderna på hacke spelade det inte så stor roll, det grå fungerar bra tycker jag. VIsst är det roligast när fåglarna gör något och nu är det lättare att fånga dem "in action".
Hälsningar Lena
Närmast mirakulösa bilder från cykelförrådet! Första och sista på pinne så snygga, actionbilderna så häftiga! "Och så lättade fågeln" ser väldigt bra ut, nästa bild med stjärtfjädrarna rakt ner verkligen udda. Kul att få titta!
Svar från Lena Holm 2023-03-29 19:46
Tack Måns,
under såna här förhållanden så är cykelförrådet ett riktigt bra ställe, lite skyddat men ändå öppet mot matningen. Hacke kommer dock inte så ofta när jag sitter där, men det händer och man ska ju ha lite tur ibland.
Hälsningar Lena
Underbara bilder och tänk vad snön gör för bilder också, den förhöjer ett snäpp extra. Riktigt fint Lena! Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-03-29 19:48
Tack Nina,
visst kan snön ge fina effekter och jag fotar gärna i snö, men det räcker nu för i år. Hellre snö i december, då längtar jag efter det vita.
Hälsningar Lena
Riktigt fina bilder! Blåmesen och framförallt hackspetten som sprätter i snön är fantastiska.
Du får skotta bort snön och skapa en liten ruta där du kan lägga frön till bofinkarna så de också kan hitta föda:)
Fyllde på med solrosfrön igår innan vi begav oss till sjön. Tur det kanske för idag är det vinter på riktigt här.
Ja nu räcker det med snö!
Svar från Lena Holm 2023-03-29 07:59
Tack Joakim,
"skotta bort en ruta" är ju som att duka bordet för rådjuren :-) Jag sprider frön och jordnötter inne i ett buskage för att bambi inte ska suga i sej dem på nolltid. Allt annat på marken bestämmer koltrastarna över. De flesta småfåglarna som är stammisar manövrerar sej runt koltrastar, men bofinkarna är för mesiga. De äter inte heller talg för där får småfåglarna vara i fred för alla större djur utom hackspetten, som är där ibland.
Hälsningar Lena
Enligt väderkartan skall ditt område av landet överösas av snö innan den stora smältningen kommer. Det är en sen och kall vår, hos mig också (men ingen snö).
Det är kalasbilder, lille blåmesen är sötast, du har tacksamma vänner där, de förtjänar maten flera gånger om!
Det blir ju extra också med snö som far runt.
Svar från Lena Holm 2023-03-29 19:51
Tack Stefan,
jag tror att vi kommer att klara oss bättre den andra omgången, för snöovädret når inte upp till Knivsta. Gränsen verkar gå strax söder om Stockholm. Hoppas bara det håller i sej. Just nu går det massor med fågelmat men det gör inget för vi hade fyllt på och det är bra om allt går åt under våren. Vi matar inte på sommaren.
Hälsningar Lena
Fungerade tydligen bra även i snöväder.
Bilderna på hackspetten är underbara. Gillar den första extra mycket.
Svar från Lena Holm 2023-03-29 19:53
Tack Margareta,
hacke bjöd på en fin uppvisning och jag blev riktigt glad när jag kom in och fick se bilderna i datorn. Men så kraftig snöfall gör att kameran bommar att hitta motivet ibland, men har den hittat rätt håller den fokus mycket bra.
Hälsningar Lena
Ibland får man ta till ordet imponerad och det är jag när jag tittat igenom din fina bildserie på både Blåmesens och Hackspettens försök att komma åt maten under snön. Härliga bilder med otrolig skärpa
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2023-03-29 19:56
Tack Stig,
för dina fina ord. Just hackspetten i snön är jag mycket nöjd med. Flygande hackspett har jag inte lyckats särskilt bra med förut.
Hälsningar Lena
Jättesnygga vinterbilder här, skulle passa fint inredigerade i ett ev. kommande 'årets Julkort' lite a´la Ing-Marie.. med lite pyssel i PS..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-03-29 19:55
Tack Jan,
hacke kommer garanterat att få vara med i vår årskavalkad, men det kanske kan bli ett julkort också. Även domherrarna har varit förbi matningen nu i snöovädret. Problemet är att jag brukar ha så mycket annat att göra runt jul att den typen av tidskrävande pyssel inte prioriteras.
Hälsningar Lena