En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Ner i djupet

Vi gjorde ett par djupare dyk på senaste turen till Västkusten, drygt 30 m. Dyktiden på det djupet blir inte särskilt lång och man vill snabbt komma ner, för att sedan ta det betydligt lugnare på väg upp. Jag stannade upp helt kort på ca 20 m och tog ett par testbilder. Gullmarsanemon på röd sjöpung. Det var mörkt och sikten var allt annat än bra. 

Nere på djupet simmade vi över dybotten (i mörker och dimma) och letade efter cylinderrosor. Jag hittade den här som underligt nog låg nästan "platt" mot botten. Jag såg i ögonvrån att min sambos kamera blixtrade så jag antog att han också hittat ett motiv och stannat. Det är svårt att hålla koll på varandra när det är så dålig sikt, men vi hade en plan för om vi skulle tappa bort varandra. 

Jag hade makro på kameran (60mm) och testade lite närbilder. Cylinderrosor är rätt stora. Det ser ut som att den just "slickat" av en tentakel och är på väg att skicka ut den igen. 

Jag testade hur nära jag kunde gå. Man får absolut inte nudda dybotten för då virvlar man upp partiklar och sikten blir så dålig att det inte går att göra någonting. 

Oooops....jag vinglade till lite (ligger ju på mage utan stöd, dvs hänger i vattnet) och jag kom åt några tentakler. Blixtsnabbt drog den ihop sej i den del av kroppen som är delvis begravd i dyn, det ser ut som ett rör. Om jag hade haft tid hade jag kunnat vänta på att den skulle börja smyga ut igen men dyktiden på 30 m började rinna ut. 

Jag såg mej omkring och svepte med ljuset över botten. Något rödaktigt skymtade till och jag insåg att det fanns en havskräfta ganska nära. De gillar inte blixtarna och drar sej tillbaka ner i hålet när man fotar dem. 

Men det är nyfikna och kommer ofta ut igen ganska snabbt. Havskräftor är röda även när de är levande om någon undrar.

Jag skymtar min sambos starka lampa i mörkret och vet att han är kvar, men troligtvis på väg upp...Då får jag syn på en stor praktfull cylinderros. Min dykdator tycker bara att jag ska stanna en minut till, jag behärskar mej och tar bara två bilder i rask följd utan att ens snegla på om det blev något att ha. Här kan man se röret som den andra hade dragit ihop sej i och att de oftast är betydligt resligare än den jag hittade först. 

Jag simmar ganska raskt upp mot 12-15 m och jag ser att min partner är på väg åt samma håll, åtminstone hans lampa.... Jag kommer till en vägg med stenar och skrevor. Vi möts där och det är lite ljusare. I skrevorna kan man hitta en del liv och är man en platt fisk kan man få plats just där. 

Jag spanar efter en fisk som heter tångsnärta och det är faktiskt den man kan skymta i bakgrunden på denna bild. Den ville dock inte alls vara med och posera så vi fick simma vidare upp mot grundare vatten och så småningom ytan. 

Till midsommar blir det nya dyk!

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-06-18 18:44 | Läst 4683 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jättefina bilder på dessa arter! Kul att se en Havskräfta så där, har nog inte gjort det tidigare..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-06-20 13:23
Tack Jan,
vi ser inte havskräftor särskilt ofta och bara på den här dykplatsen. Rätt djupt ska man ju också.
Hälsningar Lena
Verkligen intressant att se dina bilder!
Hälsn.
Svar från Lena Holm 2019-06-20 13:23
Tack Gunnar,
det blir mer dykning över midsommar.
Hälsningar Lena
Vilka skönheter på havsbottnen, facinerande...
😁
Svar från Lena Holm 2019-06-20 13:24
Tack Hans-Åke,
det finns mycket vackert och spännande djurliv där nere.
Hälsningar Lena
Fina bilder. Cylinderrosen var riktig fin och speciell, tror inte jag såg den när jag dök på västkusten. Är ni inte ihopkopplade när ni dyker? vi hade alltid en parlina mellan oss.
Svar från Lena Holm 2019-06-20 13:28
Tack Peter,
jag är "skolad" att dyka med parlina och skulle absolut ha det med en nybörjare, i synnerhet på östkusten där sikten är dålig. Jag och min sambo har över 800 dyk tillsammans och vi har olika tekniker för att inte tappa bort varandra. Hittills har det fungerat. Det är för stökigt att ha parlina när man fotar. Ljuset från blixtarna är också en riktigt bra hjälp om man har svårt att se varandra.
Hälsningar Lena
Fascinerande!
/MA
Svar från Lena Holm 2019-06-20 13:28
Tack Mats,
det finns mycket att se där nere som är just det.
Hälsningar Lena
Hej Lena - du er en ener her på FS og du bliver ved med at vise os den ene skønne undervandsserie efter den anden. Foto nummer 1 er helt fantastisk - det er bare med at løfte på hatten for en suveræn serie.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Teksten er heller ikke helt dårlig :-) :-)
Svar från Lena Holm 2019-06-20 13:30
Tack Erik,
första bilden kom till lite av en slump men just de vita anemonerna är riktigt vackra. Nu är jag nog ganska ensam på FS att visa undervattensbilder, men det fanns en fungerande pool en gång i tiden.
Hälsningar Lena
Hej,
Du kan det här, locka fram bra bilder av underbara överraskande varelser i vattnet. Ser det med glädje.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2019-06-20 13:30
Tack Bob,
det blir mer dykning över midsommarhelgen.
Hälsningar Lena
Det var vackra bilder du visar oss och bilderna på Cylinderrosorna är granna och även de på Havskräftorna gillar jag.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2019-06-20 13:31
Tack Stig,
det finns fascinerande livsformer både nära ytan och nere på lite djupare vatten. Det blir mer dykning över helgen.
Hälsningar Lena