En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

NICE ICE

Lyckades till slut ta mej ner till Svandammen i Uppsala, som egentligen borde heta ankdammen sedan den sista svanen vandrat vidare. Men jag var inte där för att titta på fåglar utan för att titta på isskulpturerna i den angränsande stadsträdgården.

Det har varit några inlägg med bilder från skapandet av iskonsten med t ex motorsåg, mejsel eller yxa. Isblocken är oerhört klara och vackra.

Först möter vi en björn, men jag upplever den inte som en isbjörn. Den ser snarare ut som en brunbjörn som ligger och filosoferar i blåbärsskogen.

Björnen inbjuder verkligen till att klappa på.

Färg eller svartvitt var inte helt lätt för jag är svag för de blåa tonerna som isen skiftar i när den är belyst.

Jag var inte särskilt kreativ när jag gick bland konstverken för det fungerade inte att vara utan vantar någon längre stund. Dålig planering gjorde att jag bara hade tumvantar med mej och de går inte bra ihop med kameran.

Vid den här skulpturen var det en liten tjej som delvis skymde den starka belysningen och det gav en viss effekt. Jag kunde inte motstå de blålila nyanserna fast den kanske ser lite "billigt" ut i sin färgade kostym.

 

Hälsningar Lena

 

Inlagt 2013-02-20 21:39 | Läst 2416 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Härliga skulpturer. Det sista blev extra läcker
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-02-20 22:26
Tack Marianne,
det här är långt utanför min komfortzon men man måste ju testa lite.
Hälsningar Lena
Isskulpturerna fångar och håller fast ljuset.
Det blev vackra bilder, Lena!
Svar från Lena Holm 2013-02-22 07:41
TAck Wolfgang,
ibland blir det lite väl skarpt ljus men jag föredrar ädnå att se skulpturerna på kvällen än i dagsljus.
Hälsningar Lena
Men Lena, du om någon borde väl se en skillnad mellan en hyena och en björn, Ultunabaserad som du är! ;-) Jag var på plats dagen när man hade möjlighet att samtala med konstnärerna så jag vet säkert att det är en hyena. Förresten har jag varit där varje dag eftersom jag går genom Stadsparken på väg till och från jobbet. Gissa hur många bilder jag har på allt.... Det har blivit så eftersom jag håller på med "en bild om dagen"-projekt och isskulpturerna har varit lärorika fotoobjekt i olika ljusförhållanden. Fast det är inte varje dag jag har använt dem i mitt projekt.
Fina bilder du har fått, kul att du tog dig dit!
Svar från Lena Holm 2013-02-22 07:49
Hej Rauni
Jag borde se dessa på dagen också, men då är jag upptagen. Jag kan förstå att det blir en del bilder. KÄnde att jag ville experimentera lite med vinklar och bakgrunder men det var för kallt och jag gick med två mindre fotointresserade kompisar.
Beträffande hyenan så borde jag nog se den igen, men efter ett första beskådande så tycker jag att konstnären har misslyckats med att få fram djurets karaktär. Nosen är visserligen smal för att vara en björn, men i övrigt ser den ut som en björn i mina ögon. Men jag borde väl se den i dagsljus innan jag dömer den.
Hälsningar Lena
RHelena 2013-02-23 00:15
Konstnärer har sin konstnärliga frihet... Håller med att djurarten här inte är helt uppenbar. Det verkar gälla även isbjörnen (sista bilden) för många tror att den är en vanlig björn eller något annat. Just den tycker dock jag är en garanterad isbjörn, men det beror nog på att jag såg den redan när den var "färsk". Tidens tand har förändrat karaktären på den trots att den faktiskt inte har smält, den har bara blivit lite "snällare" och fått en mjukare framtoning.
Mycket snygg skulpturer och du lyckas fånga det på ett väldigt bra sätt! Sista bilden är super! Fin blandning av färger och dessa färgerna matchar ihop väldigt bra. Det var ett tag sedan sist jag såg fina isskulpturer :) Allt gott
Svar från Lena Holm 2013-02-22 07:50
Tack Mikael,
det är riktigt fina skulpturer och kul att vandra där med kamera. Det var flera personer där och fotograferade. Kul att du gillar bilderna.
Hälsningar Lena
Vad vackert du har fångat dom! =)
Svar från Lena Holm 2013-02-22 07:51
Tack Heléne,
det är fina skulpturer.
Hälsningar Lena
Vilka vackra isskulpturer, och Du har fångat dem makalöst bra Lena.
Är väldigt svag för björnen, som Du själv skriver, den inbjuder till kel.
Gillar blåtonerna i fjärde och sista bilden, kanonläckert ljus.
Du måste haft bra kul där i parken :-)

Ha det gott!
Hälsar
Syssy
Svar från Lena Holm 2013-02-22 07:53
Tack SYssy,
björnen är en hyena har jag fått veta, men den såg rätt gosig ut ändå. De blåa tonerna blev väldigt olika beroende på hur man stod i förhållande till belysningen. I sista bilden är strålkastaren delvis skymd vilket gav mycke färg. Det var väldigt kul att vandra runt bland dessa, men lite väl kalllt.
Hälsningar Lena
Håller med dig ang. blåtonerna. De är vackrast.
Vika fantastiska skapelsen det går att få fram. Kul att se !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-02-22 07:55
Tack Ing-Marie,
det coola med färgerna var att beroende av hur man stod i förhållande till strålkastarna så blev det helt olika. Skulpturerna var också väldigt fina och man blir imponerad av vad det går att få till.
Hälsningar Lena