En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nu är det verkligen höst

Det går inte att undkomma längre, det är verkligen höst. Is på bildrutorna på morgonen, för man har inte lärt sej att stoppa i sladden. För mörkt att fota annat än på helgerna och jag har precis blivit tvungen att köpa en gurka i affären. Den första sedan 1:a maj. 

Men träden har fortfarande de mesta av bladen kvar, solen skiner ibland på lunchen och det är plusgrader. På köksbordet ligger två stora röda bifftomater tillsammans med äpplena och skogen är fortfarande full av svamp. Ganska OK.

Det är också hög tid att på allvar ta slå upp dörrarna i fågelrestaurangen. Vi har smygstartat med en mindre pop-up servering under taket till cykelförrådet, men nu är det dags att göra iordning de större matställena. 

 

De små vet vad de vill ha.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-10-18 21:08 | Läst 526 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fina bilder i hösten! Värst med vinter är för mig detta mörker men verkligen uppiggande när man kan märka vändningen febr/mars.
Svar från Lena Holm 2023-10-19 19:19
Tack Dan,
det var väldigt mycket finare igår än idag, då det har snöat horisontellt och fortfarande faller flingor. Snö vill jag inte ha så tidigt även om det ger ljus.
Hälsningar Lena
Fina bilder, fin bakgrund till entita (om det nu är det). Om man menar att höst = höststormar så har hösten kommit hit ner också. Men ingen frost ännu, men det börjar nog bli dags att plocka in dahlior, citronträd mm som står ute. Med gurka menar du att din inlagda gurka är slut? för du har väl inte haft färsk gurka tills nu? Får se om man kan justera gurkodlingen nästa år, i maj/juni hade vi typ två gurkor per dag men i juli så var det nästan inga. Är uppe i Kungsbacka nu och det är iaf lite höstfärger och det är ju vackert
Svar från Lena Holm 2023-10-19 19:24
Tack Peter,
det är nog en entita med tanke på omgivningen där jag tog bilden. Det var ganska fin höst fram till lunchtid idag då det började snöa, horisontellt och det faller fortfarande flingor. DET är förtidigt så jag hoppas innerligt att det smälter bort omgående. Vi har mängder med inlagd gurka och saltgurka men den färska gurkan är slut. VI åt faktiskt den sista för ca förra veckan, men den hade legat inne ett tag och var inte så god som de brukar vara. Vi skördade den första på 1:a maj (inomhus) och har sedan haft en stadig produktion från två plantor i växthuset hela sommaren och en bra bit in på hösten.
Hälsningar Lena
Såg verkligen höstligt ut i morse. Lite minusgrader här men ingen frost än, vi bor nära Mälaren så den värmer på hösten och kyler på våren så den blir lite sen.
Men lika färgrikt som på din första bild har vi, många aspar som blir rejält gula.
Fågelmat måste jag masa mig iväg för att köpa.
Svar från Lena Holm 2023-10-19 19:26
Tack Margareta,
idag vill jag ha tillbaka de gula löven och sol. Nu har det istället snöat, horisontellt och det faller fortfarande flingor men inte så stora. Det är förtidigt med snö nu så jag hoppas det smälter bort direkt.
Hälsningar Lena
Mysigt, hösten har vissa fina fördelar, dock inte mörkret.. Såg en större 'gles' flock med Björktrastar utanför fönstren för nån timme sen ihop med höstens 'första' snöflingor, såg även ett gäng ätandes rönnbär i närområdet härom dagen, detta tillhör specifikt hösten.. Dock inga Sidensvansar än, de såg jag förra året redan i oktober här, och då just bland rönnbären! 🍁🍂
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-10-19 19:29
Tack Jan,
det har snöat en del i Uppsala idag och även här hemma, det faller fortfarande flingor och fryser på. Jag har inte sett några sidensvansar ännu och inte några flockar med björktrastar heller men det beror nog mest på att jag inte hinner ut på vardagarna längre. Kanske blir det en tur i helgen om snön smälter bort.
Hälsningar Lena
Vad härligt...vackert både miljö och ljuset.
Här är löven borta vindar iskalla. Flera frost nätter och första snön som ett fint puder på backen. Björktrastar sågs för nån vecka sedan men är nu borta. Sidensvansarna härjar i äppelträd :)
Ett träd välte i stormovädret och där blev fågeloasen ett minne blott. Gjorde om den så många ggr att det blir ingen ny.
Min ena hund lämna mig i mina armar bokstavligen och där och då ...kvar blev jag med tomhet och en svidande känsla..att jag inget kunde göra. Det är inte min hjärtsjuka 🐕 vi kämpar på.
Nu är det dags med vinterdäcken
Hälsningar N
Svar från Lena Holm 2023-10-19 19:35
Tack Nini,
det var fint ända till idag då det plötsligt kom en massa blötsnö, horisontellt. Jag satt visserligen inne på jobbet men det snöade fortfarande när jag åkte hem. Det är för tidigt och jag hoppas innerligt att det smälter bort bums. Jag har inte sett varken sidensvansar eller björktrastar men det beror nog mest på att jag inte hinner vara ute på vardagarna. Otur på fågeloasen och väldigt tråkigt med din hund. Jag minns bilder på dem båda och hur goa de såg ut. Det är jobbiga avsked när man har husdjur. Jag vill inte byta däck i helgen, det måste töa.
Hälsningar Lena
Här hänger fågelrestaurangen ute året runt dock i lite mindre skala men nu märks det att tillströmningen av gäster börjar öka. Då krävs det lite extra godis till dom små. Dom fick en halv fylld kokosnöt upphängd igår och där är det kö trots att halvstormen gör allt för att skaka av dom.
Tjusiga bilder i vanlig ordning och en sån med svart mysse var här på kort besök men inte synlig sen dess.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-10-19 19:31
Tack Gunte,
vi har haft en automat ute hela sommaren, men nu måste vi fylla på den varannan dag helt plötsligt. Plötsligt blev den väldigt poppis eller så försvann alla insekter, utom möjligen lockespindlarna. Idag har det dock snöat så de kanske också har försvunnit från fåglarnas meny.
Hälsingar Lena
En läcker välfotograferad höstkompott, den gula bilden lyser gyllene!. Hösten har kommit riktigt idag hemma, löven gulnar, halv storm och iskallt. Igår var det nästan sommarkänsla. Startade matningen för ett tag sedan, försiktigt och inte på marken (som jag brukar) då det flyttat in mycket nytt folk med katter. Min konstruktion till fågelrestaurang är misshandlad av den hårda vinden, grenar och klenare stammar slår åt alla håll och konstruktionen kroknar och svajar.
Svar från Lena Holm 2023-10-19 19:17
Tack Stefan,
igår skulle jag har varit gladare åt hösten och för idag har det snöat horisontellt och det snöar just nu, dock inte så mycket. Det var också tomt i den fågelautomat som vi satt upp hittills trots att vi fyllde den för ett par dagar sedan. I helgen får vi försöka fixa något mer omfattande.
Hälsningar Lena
Vackra höstbilder. Och årstidernas gång är oförändrad, än så länge i alla fall, även om gränserna flyttas lite då och då, precis som det alltid varit. Om det är entita eller talltita vet jag inte, fina bilder! Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-10-20 07:06
Tack Björn,
det är nog en entita med tanke på miljön där bilden är tagen. Det blev en brutal ändring i vädret från fin höst till snö under gårdagen. Men det är nog inte vinter riktigt än och jag hoppas innerligt att det smälter bort idag.
Hälsningar Lena
Höstfärgerna har absolut kommit längre hos dig. Jättefina bilder och jag gillar trean extra mycket. Jättesnyggt med det gula suddet bakom den skarpa fågeln.
Hälsningar, Bjarne
Ljuvliga bilder! En sådan höst vill jag också ha :-) Här är det bara blåsigt...
Hälsningar Halina