En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nu har båda fasanerna hittat hem till oss

Under helgen upptäcket jag plötsligt att det stod en fasantupp utanför köksfönstret. Vi brukar höra honom tidigt på morgonen, för sovrumsfönstret ligger mot skogen och han annonserar sin närvaro högljutt.

Jag har däremot inte sett någon tupp närmare än tomtgränsen mot skogen, där den tittade upp en gång. Det betyder ju inte att den inte varit hos oss...Nu verkade den veta precis var den skulle gå för att hitta frön och det är ju inte till en del av trädgården som just nu är särskilt välskött. Det arbetet har vi inte kommit igång med ännu. 

Undrar om han inte har upptäckt mej?

Stilig är han i alla fall, även om ljuset till det bästa. 

Eftersom han befinner sej i den gamla grönkålsodlingen skippade jag översiktsbilderna denna gång. Det är en krafsvänlig odlingsbädd med gamla blad och skaft, där det också finns en extra portion skalade solrosfrön. 

Tjejen kom också förbi i helgen. Här är hon på altanen bredvid den vissnade grönkålsodlingen. Det hade kommit lite snö som sedan smälte bort. 

Nu verkar det som att båda kommer dagligen så vi kanske får se mer av dem under påsken. Så fina påskfjädrar var det länge sedan vi hade.

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-03-26 19:44 | Läst 280 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ljuvliga fjädrar till påsk å live dessutom. Fin serie med färgsprakande skrud
/N
Svar från Lena Holm 2024-03-26 21:28
Tack Nini,
så här föredrar jag fjädrarna och de är välkomna till påsk. Det är lite konstigt att ha så stora fåglar i trädgården. Det största som har landat har varit någon enstaka kråka.
Hälsningar Lena
Vilka färger - häftigt!
Svar från Lena Holm 2024-03-26 21:30
Tack Peter,
de är spektakulära i sina dräkter och skulle skimra ännu mer om det var bättre ljus.
Hälsningar Lena
Så bra när man bläddrar ned och växlar från bild 2 till 3. Tydligen kan en så vacker fågel också se genomlöjlig ut. :)
Svar från Lena Holm 2024-03-26 21:31
Tack Martin,
hönsfåglar (och duvor) kan konsten att se fullkomligt korkade ut :-)
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det är nog en av de mest färgstarka fåglarna här i Norden. Supernärbilden och den med den sneda blicken - gillas mycket.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-03-28 07:41
Tack Erik,
absolut den mest färgstarka av den här storleken. Annars är ju kungsfiskaren också en ganska färggrann fågel, men liten och ganska svårt att få syn på. jag tyckte det såg cool ut när den la huvudet på sned.
Hälsningar Lena
Imponerande närbilder och i låg vinkel, antar att det är inifrån? Praktiskt att har försänkt vardagsrum för fotografering, iaf om man har bra dränering för huset. Fick känslan att jag syntes ganska bra även när jag stod inne, men det kan kanske bero att jag har fönster bakom mig också. Jag fotograferade några fasantuppar ute i verkligen igår, men det var på helt andra avstånd, typ 50m.
Svar från Lena Holm 2024-03-27 07:59
Tack Peter,
dessa bilder är tagna från köket. Där är det vanlig höjd på fönstren. Vi har märkt på rådjuren att så länge vi står (eller sitter) helt stilla, verkar de ha svårt att uppfatta oss bakm glaset. Vi kan stå precis innanför rutan, mindre än en halv meter från dem och det går bra. Om man däremot kommer gående mot vardagsrummet kan de bli skrämda fast vi inte ens har kommit ner för trappstegen ännu. Fasantuppen märkte av något för han spanade åt olika håll, även uppåt, en lång stund innan han fortsatte äta. Numera är det ju inte ljudet från kameran som de hör :-) Fönster både bakom och framför är inte bra. I ett av Bences gömslen hade vi det och då var det noga att man drog för den svarta gardinen då man bytte sida.
Hälsningar Lena
Familjen fullbordad - om de nu är ett par. Deras fina fjäderdräkter syns mycket bra i dessa närbilder.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-03-28 07:43
Tack Bjarne,
om tuppen är tillräckligt snygg kanske de blir ett par för en stund. Fasantuppar kan ha många tjejer har jag för mej. Den här tuppen har väldigt små sporrar så han kanske inte kan hävda sej mot en äldre tupp.
Hälsningar Lena
Det är härligt med höns i trädgården! En glädje att de funnit dej, de minns det nog nästa år. Tupparna är som finast nu, visar upp sig för hönorna så söta. Snart drar "mina" hönor ut på fälten och lägger ägg.
Svar från Lena Holm 2024-03-30 08:09
Tack Stefan,
så kul att du är inne och tittar på bilder igen. Jag tänkte på dej när fasanerna började dyka upp i trädgården för du brukar ha ett helt litet gäng. Jag har bara haft en höna än så länge men hon kanske kan locka med sej några kompisar. Tuppen har gjort sej hemmastadd vid det här laget och kommer t o m fram till fönstret (för nära alltså).
Hälsningar Lena