En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nytt från fågelmatningen

I helgen fick jag äntligen lite tid att spana in våra matställen i trädgården. Eftersom jag visste att stjärtmesarna kommer till talgblocket satte jag mej i cykelförrådet och spanade på småfåglar en stund. Det var mest talgoxar och blåmesar. Blåmesarna är väldigt aktiva just nu och jag vet inte hur många som besöker oss dagligen.   

Jag behövde inte sitta länge förrän den första vita "bollen" dök upp i häcken bredvid växthuset. Det här är inflygningen.

Därefter bli det en "ögonblickspaus" i häcken bland alla taggarna och en kort trudelutt. Jag ser i ögonvrån att fler ljusa småfåglar närmar sej. 

Sedan sveper de ner mot talgblocket och mellanlandar på en av mina arrangerade pinnar. Naturligtvis gör inte fyra fåglar det samtidigt, men istället för att visa fyra bilder la jag ihop dem :-) Vi har fem stjärtmesar som kommer dagligen just nu och alla satt på den här pinnen någon gång, men fem fick inte plats (fast jag har förlängt pinnen i PS). 

Vi har också väldigt många hackspettar. När jag sitter i cykelförrådet ser och hör jag spettarna i skogen nedanför vårt hus samt de som besöker båda matningarna. Det är minst tre par större hackspett, kanske fyra dvs åtta fåglar. Det trummas också väldigt mycket i skogen just nu. Hannarna föredrar frön från någon automat.

Det är också regelbundet hackspettar som kommer för att äta talg. Nu när jag tittade närmare insåg jag att det är honor som tar för sej av blocket. Kanske honorna är aningen mindre och lättare kan tränga sej in genom nätet som sitter runt talgblocket. Småfåglarna flyger rakt in mellan trådarna och ibland är det 10 eller fler som gottar sej där inne. Alla våra grannar har katter och buren är för småfåglarnas säkerhet, dessutom kan inte skatorna göra slut på maten (vi förser dem med lite annat gott). 

Den här fina damen tittade misstänksamt på mej en stund, men insåg sedan att jag var nog inte så farlig. Ett par sekunder efter att jag tog denna bild flög hon rakt på dörren till växthuset. BONK! Jag plockade upp den tilltufsade spetten ur snön. Hon såg döende ut men jag kände försiktig på henne och vingarna verkade i alla fall oskadda.

Hon fick ligga på lite mossa och gamla blad (extra pynt till min fotomatning) på en hylla i förrådet där jag satt. Så länge jag var där skulle ingen katt komma nära. En liten droppe blod kom från ett sår på ena vingen. Det såg inte lovande ut men efter en kvart ungefär flög hon iväg genom närmsta öppning. Hon flög upp i en av de stora tallarna och jag kan bara hoppas att hon var OK. Två gånger till kom det en hackspetthona till talgblocket men jag har ju inte en chans att se skillnad på dem. 

Ny art i matningen denna helg var en björktrast. Inte så märkvärdigt kanske, men vi brukar inte ha björktrastar på besök så för oss var det lite extra kul. Den satte sej förstås inte på någon av den finare pinnarna, men den var ju ny på scenen och visste inte riktigt hur den skulle bete sej.

Den försökte sej på att äta ur småfågelautomaten och det är svårt om man är så stor som en björktrast. Det finns en extra långa pinne, men den satt det redan en koltrast på. Björktrasten fick ingen chans på den pinnen men det fanns frön här och där på marken så den blev inte helt lottlös.

Roligaste besöket denna helg var nog denna fina stenknäck. Den satte sej lite dold bakom en pinne med snö, men det fanns ju goda frön där så jag förstår. Jag såg den bara en gång men kanske kommer den igen nu när den vet var det finns godis. 

Avrundar med ett småfågelcollage för de här är ju våra vanligaste gäster just nu, plus koltrastar förstås, men de har fått sin beskärda del av uppmärksamhet i tidigare inlägg.  

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-02-26 21:02 | Läst 1055 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jättekul att få titta på alla dessa fina bilder! Stjärtmesarna rena sötchocken, stenknäcken har stenkoll och björktrasten ser också kollande ut.

(Hackspettar ska man hålla koll på. Vi hade ett timrat uthus och dom hann hacka sönder det innan vi hann vidta motåtgärd, t ex brädfodra. Det var ett fritidshus och vi var inte alltid där.)
Svar från Lena Holm 2023-02-28 07:35
Tack Måns,
det är ett rent nöje att ha dessa fåglar runt huset även om fågelmat har blivit väldigt mycket dyrare i år. Jag tror också att det är färre som matar i området och då får vi fler gäster. Jag såg en lada i Norge i somras som en spillkråka hade gjort hundratals hål i. Helt otroligt vad den hade jobbat.
Hälsningar Lena
Kanonfint! Trevliga arter helt klart, dom gillar er matning det är uppenbart.. Har varit med om liknande med en Spillkråka som flög på ett fönster vid mitt barndomshem ute på Djurö, och blev 'lealös'.. la den i en större kartong där den kvicknade till efter en timme och flög iväg! Även 'Hackspettar' tycks kunna få hjärnskakning, även om man kanske inte tror det..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-02-28 07:33
Tack Jan,
jag har plockat upp småfåglar som flugit mot våra fönster vid flera tillfällen och förvånansvärt ofta hämtar de sej och kan flyga efter en halvtimme eller så. Här gäller det att skydda dem från grannarnas katter och skator. Jag gjorde misstaget att ta in två blåmesar som krockat med varandra en gång. De fick ligga i en hink medans jag satt i ett jobbmöte (under pandemin) via videolänk. Plötsligt hade jag två väldigt pigga blåmesar som flög inne.
Hälsningar Lena
Stålande vackra bilder. Hade du inte skrivit att du plockat ihop och satt stjärtmesarna tillsammans så hade jag aldrig trott att det var photoshopmagi ;) De var otroligt fina de där.
Vi får hoppas att hackspetten överlevde.
Har också en hel del blåmesar hemma just nu tillsamman med talgoxen. Domherrarna verkar ha dragit vidare. En och en annan hackspett kommer på besök.
Svar från Lena Holm 2023-02-28 07:29
Tack Joakim,
stjärtmesar kan sitta tätt men bara då de äter talg och då är det bakom plastnätet och det blir ju inte så bra. Jag blev sugen på att fixa till några och med den bakgrunden var det inte så svårt. Jag hoppas att hackspetten är en av alla de som vi ser dagligen.
Hälsningar Lena
Stjärtmeskvartettbilden är ljuvlig. Snyggt. Fina fågelbilder från trädgården. Hoppas spettdamen klarar sig.
Svar från Lena Holm 2023-02-28 07:27
Tack Sten,
stjärmesarna är dock lite fusk för det är ett montage. Så där nära varandra sitter de bara när de äter och då är de bakom nät och inte så kul att fota dem. Spetten har ju i alla fall chans att krya på sej då det lätt kan hämta mat hos oss.
Hälsningar Lena
stenp 2023-03-01 08:18
Det förstod jag, tycker ändå den är fin och fiffig.
Det var ju en fantastisk utdelning vid matningen, du behöver ju inte lämna huset. Mest avundsjuk är jag ju på stjärtmesarna, och bilden på pinnen är ju fantastisk. De 2-3 gånger jag sett stjärtmes så har de flugit runt inne ibland grenarna så det var knappt någon bild var skarp. Stenknäck var ju också ett fynd, den har jag bara sett en gång. Hög kvalité på bilderna och de flesta är tagna genom fönstret, antar jag
Svar från Lena Holm 2023-02-28 07:26
Tack Peter,
några bilder är tagna genom fönster men de på t ex stjärtmesarna är tagna från cykelförrådet dvs då sitter jag ute, men under tak. Det är ju inte mer än 10 steg från ytterdörren så det är också ganska lätt (men lite kallare). Stjärtmesarna är mycket aktiva just nu men de sitter inte så fint tillsammans som på den bilden som ju är ett montage. Stenknäcken brukar dyka upp ibland men oftast senare på våren.
Hälsningar Lena
pdahlen 2023-02-28 13:02
Ett snyggt montage isf, fast jag undrar om jag någon har fått en stillasittande stjärtmes, jag hade nu fått gjort en bild med fyra flygande stjärtmesar över sittpinnen. Är lite besviken på min matning i Danmark, det är koltrasten som äter upp 90% och det som blir över får några blåmesar samt en rödhake, men de mera exotiska fåglarna håller sig borta
Jösses med alla stjärtmesar på pinnen! Ser ut som ett gäng biätare, fantastiskt. Men jag läste texten och såg den var konstgjord. Fina bilder annars och hoppas hackspetten repade sig.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-02-28 07:23
Tack Johnny,
jag fuskade lite med stjärmesarna för det går inte ens att få skarpa bilder på mer än en fågel i taget på den pinnen. Jag tror hackspetten är OK och hoppas att det är en av de som kommer till oss varje dag.
Hälsningar Lena
En fantastisk utdelning och vältagna bilder. Även arrangemanget med sötingar blev lyckat, ser verkligt ut. Är det svartmes på slutet? Stjärtmesens gammelrosa toner gör sig väl. och passar också väl in mot färgen på bara vintergrenar. Har knappt sett björktrasten denna mildvinter, och aldrig en stenknäck vintertid.
Fåglar som flyger mot rutan är dramatiskt, särskilt om de blir liggande under, men oftast är de borta efter en stund. Eftersom den fick mat där är det högre sannolikhet att klara sig efter en omtumlande commotio.
Svar från Lena Holm 2023-02-28 07:21
Tack Stefan,
visst är det en svartmes. De är stadiga gäster i talgblocket och kaxiga för att vara så små. Stenknäcken brukar dyka upp vid enstaka tillfällen men oftast senare på våren. Jag har dock sett en fågel med kikaren nere i skogen bakom huset så visst finns den här. Björktrasten har insett att det här är ett bra ställe så den har kommit tillbaka. Stjärtmesarna är mycket aktiva nu och det är ju extra kul nu när jag precis hinner hem innan det blir mörkt och då är det som mest aktiva.
Hälsningar Lena
Så fina bilder! Stjärtmesen har jag aldrig sett i verkligheten, men har nog 17 olika fåglar i stugan. / Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-02-28 20:57
Tack Nina,
jag antar att du har de små skogsfåglarna som t ex svartmes och tofsmes, om jag minns rätt hur din stuga låg. Sjutton olika arter är bra och en hel del att försöka fånga på bild. Stjärtmesarna är bara på tillfälliga besök hos oss och det är kul så länge det varar.
Hälsningar Lena
Imponerande mängd arter.. Stjärtmespinnen fick mig att tänka på Kolibrierna i Kalle Ankas jul ;)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-02-28 20:59
Tack Gunte,
det varierar ju en hel del över året och stjärtmesarna är på tillfälligt besök just nu. De kan dra vidare vilken dag som helst. Men det verkar vara färre som matar i området nu så det kanske är därför vi har en del extra gäster. Stjärtmesar är nästan lika charmiga som kolibrier.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder. Jag har bara haft stjärtmesar hos mig en gång. Men det var inte i år. Så fint du fått till bilden med fyra stjärtmesar på en gren.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2023-03-01 20:21
Tack Ulla,
du noterade väl att det är ett montage med stjärtmesar. Så där fint sitter de inte på en pinne.
Hälsningar Lena
Så otroligt fina bilder på alla vackra småfåglar! Går inte att hitta en favorit, men collaget på slutet är verkligen riktigt snyggt. Fina bakgrunder och härligt mjukt ljus som framhäver fåglarna på ett jättebra sätt.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-03-01 20:28
Tack Bjarne,
även om mulet väder ger lite för långa tider för att fota småfåglar, så är det mjuka ljuset ändå lättare att få till fina bilder i. Just dessa små är ändå så snabba så man hinner inte få till flygbilder utan det blir mer en chansning. Stillasittande är ju avsevärt lättare.
Hälsningar Lena
Vilken härlig fart du har vid din matning !
Många fina bilder. Man smälter ju när man ser dom söta dunbollarna, det är något visst med dom.
Kul med alla på grenen, ser väldigt troligt ut.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-03-01 20:30
Tack Ing-Marie,
det går i vågor och det beror nog även en del på vädret och hur kallt det är. Dessutom tror jag att färre matar i området för det har blivit så pass dyrt att köpa t ex solrosfrö. Det bidrar nog till att vi har mycket fåglar. Just nu är stjärtmesarna mycket aktiva men de kan ju dra vidare vilken dag som helst. Det underlättar när man gör montage om alla fåglar sitter mot samma bakgrund.
Hälsningar Lena
De där du bollarna är för ljuvliga, gick först på bilden med fyra tills jag läst texten. Men bra blev det.
Hackspetten verkar vara tålig, inte så förvånande ändå med tanke på hur de knackar och hackar. Hade en för en tid sedan som flög in i ett fönster här och tuppade av men återhämtade sig ganska snabbt i min hand.
Svar från Lena Holm 2023-03-01 21:21
Tack Margareta,
stjärtmesarna sitter bara stilla då de är på talgblocket och jag hade tur som fick bilder på dem på pinnen. Jag fick många chanser för de kom en gång i kvarten ungefär. Hackspetten är nog extra tålig för smällar för de har speciella anpassningar som gör att de kan hacka utan att skada hjärnan. Den verkade ju ha klarat sej i övrigt och kunde flyga så det gick nog bra.
Hälsningar Lena
Många fina fåglar hos dig och många läckra bilder :-) Gillar att läsa din blogg, du skriver så gripande och bilderna är så fina och inspirerande. Beundrar och njuter och tack att du delar med dig.
Jag blir alltid på gott humör när jag besöker din vackra blogg,
Varmaste hälsningar Halina