En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Resan går vidare

Norr om Alta öppnar landskapet upp sej, storslaget och vidsträckt med stora mjuka former. Bebyggelsen är sparsam men det finns enstaka hus, spår av samer och strukturer kopplade till renskötsel. Vissa vägskyltar har namn på tre språk, norska, finska och samiska.

Mil efter mil och inte ett enda får slår det mej. Får vid vägkanten är annars ett väldigt vanligt inslag när man kör bil i Norge, även längs "stora" vägar. Här finns det inga får men naturligtvis ren. Träden och den blommande mjölkörten vi såg runt Alta är borta. Landskapet har blivit kargare.

Vi kör genom ett område med sten som jag tror kallas skiffer. Havet har nu öppnat sej på vår högra sida och sjöfåglarna sitter i grupper lite här och där. Nu bara måste jag ut ur bilen en stund så vi stannar bland stenformationerna.

Det här var väldigt läckert att vandra runt och jag förlorar mej en stund med kameran (och svär över den blaskiga himlen).

Här finns öppningar och prång där man kan kika in...

...sten, sten, sten...

...samt en och annan sommarblomma.

Mellan stenformationerna är det grönt, mjukt och mossigt...

Men, vad är nu detta? Skal från sjöborrar! Havet ligger ju ganska nära och det är nog måsar och trutar som släppt sjöborrarna på land, antagligen mot stenarna för att komma åt innehållet. Antar att de kan plocka dem när det är lågvatten, men jag blev ändå lite förvånad.

Det här fyndet bådar mycket gott. Det är ett ben från en kungskrabba och just de stora krabborna ser vi särskilt fram emot att få se när vi tar en titt under ytan. Vi har också med oss en stor kastrull för det är lagligt att ta upp dem i området. Fåglarna gillar uppenbarligen också krabba och måste ha kommit över resterna på något sätt för jag hittade fler bevis spridda på marken.

Nu börjar vi närma oss slutdestinationen som är Nordkapp camping strax norr om Honningsvåg på ön Magerøya. Vi passerade genom en 6875 m lång undervattenstunnel för att komma till ön och det är en hisnande känsla att köra ner över 200 m under marken för att sedan plana ut en stund och köra uppför på andra sidan. För de som väljer att cykla till Nordkap (förvånansvärt många) måste tunneln vara en mardröm. Det fanns förstås också några till riktigt tunga uppförsbackar (och livsfarliga nerförsbackar) innan målet var nått.

Nu är det inte långt kvar och de tunga molnen vägrar lätta. Temperaturen är 9 grader, men det regnar i alla fall inte...

Nordkapp camping, 1663 km från Knivsta (inte inräknat våra kringelikrokar i Alta). Här ska vi bo en vecka. Det borde ju kunna klarna upp en dag i alla fall...

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2019-08-20 17:16 | Läst 2993 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ja Norge är fullt med otroliga motiv, och Nordnorge är mycket fascinerande, både i landskap, geologi och djur. Kungskrabba är gott! Ät dig mätt på det om du kan, det är något att minnas. Första bilden med landskapet är bara så fin.
Svar från Lena Holm 2019-08-23 17:54
Tack Stefan,
jag kan bara hålla med om motiven och jag kommer att visa fler exempel. Kungskrabba är också väldigt gott och vi frossade när vi var i Kirkenes för några år sedan. Hur det blev denna gång kommer i ett senare inlägg :-)
Hälsningar Lena
En 7 km tunnel, imponerande att de byggt en där, man skulle ju kunna tänka sig det var mer trafik andra ställen, men turisterna ger väl intäkter.

Kul att du hitta UV-vegetation på land. Fint med skiffer och blåklockor mm. Det är väl sådant skiffer man gör trädgårdsaltaner av.

Spännande resa och det ser ut som ni ska göra några dyk där uppe, det blir ju också spännande, man borde ju kunna tro att det är klar sikt, så får man väl hoppas att det inte är alltför hög sjö
Svar från Lena Holm 2019-08-23 17:57
Tack Peter,
Norge är ett land som är väldigt bra på tunnlar och ibland funderar man över hur det kan gå en tunnel ut till en förhållandevis liten plats eller ö. Ibland har vi upptäckt att det finns det en militär anledning, ibland blir vi bara förvånade och konstaterar att Norska staten verkligen vill att landsbygden ska överleva. Vi gjorde några dyk och det kommer mer om det senare.
Hälsningar Lena
Vacker miljöer där uppe i norr! Ju kargare desto vackrare.. det finns ofta en korrelation där..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-08-23 17:58
Tack Jan,
ja, det är ett mycket speciellt landskap och fast det knappast finns "något" att titta på så är det otroligt vackert.
Hälsningar Lena
Så vackert med det öppna landskapet och de stora ytorna! Och skiffern är otroligt vacker med tydliga flak lagrade på varandra.Campingen ser ju fin ut med både stugor och lägenheter (ser det ut som). Träffade förresten en italienare nere vid Bartjärn för några veckor sen, han var på väg till Nordkap per cykel och här var han ungefär halvvägs. Ni kanske ses däruppe......Många fina bilder ......Hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2019-08-23 18:03
Tack Björn,
det är ett mycket speciellt landskap och otroligt vackert på sitt karga och ödsliga sätt. Campingen hade både små stugor, större stugor med kök och badrum, uppställning för tält, husbilar etc och ett stort hotell. Hotellet var helt öde när vi kom (det gick inte ens att få en drink i baren :-). Det är tydligen fullsatt under högsäsong. Kul att du nämner italienaren för vi upptäckte att det pågick en tävling (sponsrad av ett cykelföretag) som gick ut på att man skulle cykla 400 mil med mål vid Nordkap. Vi såg dessa cyklister med nummerlappar och kunde även läsa om dem på nätet när vi letade upp tävlingen. kanske det var just en av dessa du träffade för många kom från olika delar av Europa och cyklade genom hela Skandinavien.
Hälsningar Lena
Aah, så fantastiskt! Jag längtar dit, dock nu med bil. År 2000 cyklade jag från Nordkap hem till Malmö. En oförglömlig resa! Att cykla genom Nordkapstunnel 212 m under havsytan, 7 km lång, var dock inte kul!
Svar från Lena Holm 2019-08-23 18:07
Tack Wolfgang,
jösses, du en en av de som cyklat på dessa vägar! Jag är djupt imponerad, inte bara för att du genomlevt tunneln utan för att vi vet så väl hur vägarna ser ut där uppe beträffande utrymme för cyklister. Ibland är det ju svårt att möta en lastbil på norska vägar! Livsfarligt för cyklister i mina ögon. Men det är en mycket spektakulär natur och en speciell känsla att vara där.
Hälsningar Lena
Wolfgang 2019-08-30 18:06
Lena, backarna i Norge var fjällövergånger och mellan 2 och 3 mil långa. Speciellt vägen efter Alta längs kusten var smal som en handduk. Jag hörde på motorljudet hur stor bilen bakom mig var och fick ofta stanna vid planket till höger som säkrade stupet. 6 tunnlar blev det, vararv Nordkapstunneln var skrämmande och en till som var 3 km lång, smal och utan belysning. Tur att jag inte visste allt detta i förväg! Jag gick ju av båten i Honningsvåg och hyrde en stuga och cyklade med lätt packning upp till Nordkapsklippan. Där uppe var ju starten! Mycket brant i 3 mil uppför, men tillbaka till Honingsvåg i dimma och blåst och på dessa serpentiner var ett äventyr. Jag bromsade hela vägen! Men kul att tänka tillbaka, och några diabilder blev det också! Idag hade jag inte klarat det. Vänligen Wolfgang
Om jag inte minns helt fel så finns det en vik med sandstrand på väg ut mot Nordkap, eller om den var efter avfarten dit, den lär kallas Copacabana eller något liknande som för tankarna till varmare bad. Med +9 grader är nog inte den stranden överbefolkad.
Fina bilder, speciellt på stenarna med sommarblommor.
Ska bli spännande att se vad ni nu hittar på.
Svar från Lena Holm 2019-08-23 18:09
Tack Margareta,
vi hittade flera ställen med sandstränder, kanske för att vi letade efter ställen där vi lätt kunde komma i vattnet med tung dykutrustning. Det finns en del men oftast var det stenigt och mycket svårt, i synnerhet i lågvatten. Vi hade 7 grader när vi dök och vädret inbjöd inte till bad utan torrdräkt en enda gång :-)
Hälsningar Lena