En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Rocka på!

Passar väl bra på en fredag! Rocka i detta fall är de små fina rockor som man kan stöta på i vattnen runt Malta och Gozo. Ca 15-25 cm långa kommer de svävnades över sandbotten.

Dessa går under namnet "Common ray". De är broskfiskar, precis som hajar, och svävar fram genom vattnet med sina vingliknande fenor.

Blixtarna förmådde inte ljussätta denna ordentligt men så här ser de ut när se simmar.

 En annan variant med lite rörelseoskärpa när den landar i sanden. Jag följde en rocka över sandbotten på lagom avstånd och fick plötsligt se hur den stannade upp, som att den hittat något intressant i sanden. Sedan började den "gräva"...

 Den var så upptagen av att gräva att den struntade helt i fotografen och bara borrade sej djupare ner i sanden. Jag lyckades aldrig förstå vad den var ute efter.

 Grävande rocka i närbild.

Den här rockan hade en följeslagare i form av en plattfisk. Antagligen är det rockornas grävande i sanden som virvlar upp godsaker som även plattfisken gillar. Vi såg flera exempel på detta.

Simma lugnt

Lena

 

 

Inlagt 2012-09-28 19:01 | Läst 6750 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressant bilder, Lena! En hel ny värld för mig. Som barn läste jag Hans Hass-böcker. Den första (tror jag) som dök med hajar.
Svar från Lena Holm 2012-09-28 20:50
Hej Wolfgang,
en ny värld för många tror jag och det är väldigt trevligt att få visa den, på det sätt jag förmår. Jag känner till Hass och hans verk men jag har inte "upptäckt dem" förrän i vuxen ålder. Jag växte upp med Costeau men makarna Hass var före.
Ha en bra helg
Lena
Intressant som bara den! Du lyckas förresten väcka "dykarlusten" trots att man egentligen har bestämt sig för att vara en vanlig landkrabba enbart. Tur för alla landkrabbor att du rapporterar från den undre världen!
Svar från Lena Holm 2012-09-28 21:10
Hej Rauni,
alltid kul när man kan göra någon dyksugen, men man ska bara dyka när det känns "helt rätt", jag vet ju vad du fick uppleva sist du försökte. Hoppas du kan få en ny chans vid tillfälle, annars är du alltid välkommen hit.
Hälsningar Lena
RHelena 2012-09-28 21:27
Jo, dykupplevelsen i sig var "för" positiv (med tanke på att jag vill stå emot dyklusten), men arrangemanget gav ju inte mersmak... Nästa gång (om en sådan DYKER upp) blir det nordiska förhållanden, hoppas jag!
Så vackra och stilrena de är! Kan tänka mig att det är mysigt att simma brevid en rocka. Bild nr. 3 gillar jag allra mest, jättefina färger och fint med sanden som far upp lite på vänstra vingen. Ha det gott!
//ewa
Svar från Lena Holm 2012-09-29 14:32
Tack Ewa,
rockor är lite speciella när de seglar fram i vattnet. De riktigt stora (Manta) är oerhört läckra att simma brevid, men dessa små är rätt läckra också.
Hälsningar Lena
Tredje och de två sista bilderna är jättefina
Så stora ögon de har!
Svar från Lena Holm 2012-09-29 14:33
Tack Bengt,
ja, de har stora ögon. I synnerhet de mindre rockorna.
Hälsningar Lena