En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Rördrom

En fågel med ett besynnerligt boooomande läte som hörs väldigt långt och som många har hört vid något tillfälle, men som man väldigt sällan får se eller fånga på bild. Utanför ett av Bences gömslen i Pusztaszer (Ungern) finns det två rördrommar som för tillfället var aktiva varje dag, dock inte båda samtidigt. 

Det började återigen med en tidigt morgonpromenad i ett krispigt fruset landskap.

Gömslet vi skulle till heter Biografen och det ligger omgivet av hög vass. Förutom rördrommen finns det även utter här, men den är nattaktiv så ett besök av den kan vi inte förvänta oss denna morgon.

En rejäl lucka leder ner i Biografen. För att få gå ner måste man ta av sej skorna och lämna dessa under en annan lucka. Det är helt OK för nere i Biografen är såväl väggar och tak som golv täckta med mörk heltäckningsmatta. Dessutom finns det golvvärme. 

Framför gömslet finns en damm med en del strukturer under ytan där fåglarna kan röra sej. Det kommer också att fyllas på med levande fisk i dammen. 

Inne i gömslet finns det plats för två fotografer och man kan välja att rigga en eller två kamerahus. Jag har Canon 100-500 mm på R5 till vänster och 70-200 på 5D mkIV till höger. Trots att objektiven i stort sett överlappar använder jag 70-200 för den har bländare 2,8, vilket visar sej vara mycket användbart på denna resa (men mest vid fotografering i mörkret).  Om ni tycker färgerna utanför ser konstiga ut beror det på att bilden är tagen med mobilen och jag har ingen "värstingmodell".

Här är det också glas som i kungsfiskargömslet och det tunna nätet täcker hela öppningen. Solen är på väg att gå upp men vi tänder också en del belysning som finns utplacerad. Det rör sej ett gäng rörhönor i dammen.

Inledningsvis får vi roa oss med dessa och en gråhäger som kommer förbi tillfälligt.

Det dröjer faktiskt inte alls länge innan det kommer en rördrom inspatserande. Min fotokompis Nina drar efter andan, den stod högt upp på hennes önskelista.

Den kommer ganska långsamt och stannar för att spana efter fisk ett par gånger. 

Jag väntar tills den kliver ut i ljuset. Där står den helt stilla en lång stund, precis som t ex gråhägern gör.

När den väl dyker gör den det mycket långsammare än hägrarna. Den snarare tippar i vattnet och tar också längre tid på sej att komma upp.

Den verkar ha något i näbben...

Det här dyket gav utdelning, vilket inte det första gjorde då den dök på "skuggsidan".

När krusningarna på vattenytan lagt sej blir det en perfekt spegling. På den här bilden och de ovan hade jag bländare 5, 1/1250 till 1/2000 s och ISO 1000, om någon skulle vara intresserad av sådant.

Det är inte bara rörhönor och rördrommar i denna pöl utan gråhäger och i detta fall två ägretter tittar också förbi ibland. Men det trångt och just den här kombinationen med två ägretter och en rördrom fungerade inte. Det blev bara en massa flaxande vingar och långa ben som försvann ovanför gömslet.

Senare på dagen blev det mulet och då krävdes ISO 4000 för att jag skulle kunna ha ungefär samma slutartider (f 4,5), trots att vi hade en del belysning tänd. Den här rördrommen bommade detta dyk med fick en fisk på nästa försök. 

Under andra sittningen fick jag också bilder på rördrom nummer två. Hur kan man se skillnad kanske ni undrar? 

Den här hade ett mycket mer showigt framträdande. När den stegade runt i pölen fällde den ofta upp hela halskragen (det blåste inte) och den kråmade sej på ett helt annat sätt än den första fågeln vi sett. Det här kände förstås Brutus till och de andra som satt i detta gömsle fick också se skillnaden i beteende mellan de två individerna. 

Den fiskade och visade upp sej på bästa sätt. 

Här är den precis nedanför gömslet och jag har vinklat kameran så mycket det gick. Sedan kom den andra rördrommen inklivande och då smög denna in i vassen till höger. Ingen häftig uppgörelse eller något bråk. De höll bara avstånd till varandra. Ingen lyckade fånga båda på bild samtidigt, men alla som var med på resan fick fota fiskande rördrom.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2024-01-30 21:33 | Läst 676 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Så roligt att se och fint berättat.
Tack!
//Lola
Svar från Lena Holm 2024-01-31 18:02
Tack Lola,
det var ett fint tillfälle när de kom gående från vassen och in framför gömslet.
Hälsningar Lena
Så vackert, med kragen så såg den lite ut som en brushane, kan det varit en hane tro? Eller har båda krage? Helt klart ger ju det fantastiska bilder och en låg vinkel. Intressant med miljöbilderna också.
Svar från Lena Holm 2024-01-31 18:06
Tack Peter,
jag har inte hittat några uppgifter om att man kan se skillnad mellan könen annat än att hanen är större. I så fall tror jag att den första fågeln jag visade är en hanne, för jag uppfattade den som något större. Man sitter ju med kameran i samma höjd som vattnet nästan och man kan själv reglera höjden om man vill ha en spegling eller inte.
Hälsningar Lena
Det måste vara en speciell känsla att komma dessa vackra skygga varelser så nära som ni gör här. Rördrommen har jag fått på bild 2 gånger tidigare under fotoåren. Hör dem desto mer än vad jag ser dem. En vacker fågel som du visar här med mycket vackra foton. Bild nr 5 nedifrån och upp, läckert.
Och ett stort plus för din berättelse med mobilbilderna också :)
Svar från Lena Holm 2024-01-31 18:12
Tack Joakim,
den här ville även Brutus både fota och filma, för den är generellt svår att få på bild. Jag har bara bilder på väldigt långt avstånd och det var spännande att få se den så nära. Brännvidden är under 200 mm på alla bilderna, men de är något beskurna för att få kompositionen som jag ville ha den. Jag tog mobilbilderna för jag vill att de som läser ska förstå hur gömslena är anlagda. För lätt och onaturligt tycker en del. Det är upp till var och en att tycka om jag berättat hur bilderna kommit till.
Hälsningar Lena
Det här var annat än mina span och enda fotot på rördrom. Verkligen speciell både ljud å utseende. Nu fick ni nära lågt och möjlighet att få personligheter och fantastiska foton
Snyggt
/N
Svar från Lena Holm 2024-01-31 18:14
Tack Nini,
mina tidigare bilder av rördrom var heller inte mycket att visa upp, man får vara glad om man ens sett den i sitt närområde. Den här stod på flera gästers önskelista och den är inte alltid där. Nu hade vi tur denna vecka.
Hälsningar Lena
Vilka otroliga bilder på rördrom! Väldigt exklusivt. Förstår att det var en höjdpunkt för vissa.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2024-01-31 18:16
Tack Johnny,
den är inte alltid där förstod jag, men denna vecka hade vi tur och fick se två individer. Det var högre aktivitet vid gömslena första dagarna då det var minusgrader både på natt och dag. När det senare blev varmare minskade aktiviteten något.
Hälsningar Lena
Näst sista sätter jag min peng på. Dock får man övertyga sig själv att den står på en "sten" och tar fisken djupare. Strukturerna ligger kanske lite väl grunt.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-01-31 18:18
Tack Gunte,
helt rätt. Strukturerna ligger ganska grunt och guiderna kan kliva ut på dem då de släpper i fisk. Dock måste den dyka ner ordentligt för att komma åt sin middag och den bommar ibland, vilket inte kungsfiskaren gjorde.
Hälsningar Lena
Delikata bilder på rördrommarna. Det är ju dom jag ofta hör nere vid spången i Saxe men sällan ser - en gång tror jag. Så roligt att kunna göra en sån resa, med fin utrustning dessutom. Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2024-01-31 18:23
Tack Björn,
jag har bara fotat och/eller sett rördrom vid enstaka tillfällen och det har alltid varit på långt håll även med 500 mm brännvidd. Här hade det räckt med 70-200 för att ta de bilder jag visar. Det var en mycket givande vecka ur fotosynpunkt, men det gav också en större insikt om hur gömslen kan byggas för att ge fina bilder utan att störa fåglarna onödigt mycket.
Hälsningar Lena
De här bilderna gillar jag lite mer än de i förra bloggen, de här känns mer naturliga och har lite mer 'riktig' bakgrund, det gillar jag! 'Platta' bilder utan bakgrund känns ofta onaturligt.. Din mobil funkar fint för översiktsbilder även här, de bilderna betyder mycket för sammanhanget! Har sett Rördrom men inte mer än tillfälligt, det var i Hjälstaviken.. Har hört en trolig 'Dvärgrördrom' i Petgärde träsk på norra Öland för kanske 30 år sen, åtminstone sa 'andra' att det var en sån..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-01-31 18:37
Tack Jan,
jag vet ju att du gärna vill ha både bakgrund och översiktsbilder :-) Mobilbilderna tyckte jag var viktiga här för jag vill att de som tittar på bilderna ska förstå hur de har blivit fotograferade och var ljuset kommer från. Rördrom är ovanligt att få se och jag har lyckats fota den flygande vid Hjälsta samt på mycket långt håll vid Fysingen (Rosersberg). Hör den gör jag varje år på båda dessa ställen.
Hälsningar Lena
En härlig berättelse och mycket spännande fågel. Har sett sådana bara på tv ;-) Härligt att du fick en så fin bildserie. Väldigt njutbara bilder med makalöst vackert ljus! Grattis!
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2024-01-31 18:39
Tack Halina,
ljuset är som sagt förstärkt med belysning, men inte så mycket när solen sken. Jag har sett denna fågel på mycket långt avstånd inom mitt närområde vid två tillfällen, fast man kan höra den dagligen när man åker till vissa platser.
Hälsningar Lena
Det är mycket uppskattat att du visar bakgrunden till fotografierna. Bilderna är helt fantastiska, ska förklara varför: Rördrommen är snarast en karaktärsfågel i de enorma vassområdena hemmavid. Tyvärr har antalet minskat dramatiskt, men än så länge är de där. Men den är helt hopplös att få syn på, när barnen var små kunde vi stå ett par meter från en eller flera i en vassrugge, de var som osynliga rördrommarna. Fick för 15 år sen ett suddigt foto på en i luften. Kan enstaka gånger få syn på en i vassen, men då när den drar iväg överraskande snabbt.
Svar från Lena Holm 2024-01-31 19:14
Tack Stefan,
tidigare har rördrom jagats under flyttningen men är nu fridlyst i många länder. I Sverige är den listad som "nära hotad". Jag håller fullständigt med om att den är mycket svår att få se, men hörs tydligt under perioder. jag har fotat den i luften en gång och i vassen på mycket långt avstånd. Vid båda tillfällena har jag inte kunnat säkerställa att det var rördrom förrän jag kom hem och laddade bilderna i datorn.
Jag visar bakgrunden till bilderna för jag vill att de som tittar på dem ska förstå hur de är tagna och var ljuset kommer från.
Hälsningar Lena
Vilka härliga bilder på en fågel som jag inte sett eller fotograferat det var roligt att se på så nära håll fint fotograferat Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2024-01-31 19:09
Tack Gert,
det här är en svår art. Jag har bara sett den och fotat den på mycket långt avstånd iSverige, vid två tillfällen. Fast man kan höra den varje dag om man åker till rätt plats på vår/försommar.
Hälsningar Lena
En mystisk fågel som jag aldrig har sett i verkligheten. Fina och intressanta bilder! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2024-02-01 07:44
Tack Wolfgang,
jag har aldrig förut sett och fotograferat rördrom på så här kort avstånd. Det hade fungerat utmärkt med enbart 70-200. Man kan få korta avstånd när man sitter bakom glas och inte stör fåglarna.
Hälsningar Lena
Åter igen jättefint berättat och dokumenterat.
Vilken tur att den kom på besök när ni var där, det är ju inte nästgårds ni befinner er.
Och otroligt vackra bilder visar du.
Vet inte om jag sett någon bild på den tidigare med halskragen uppburrad.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-02-14 21:03
Tack Ing-Marie,
vi hade tur de dagarna vi var där och alla fick se båda rördrommarna vid något tillfälle, men som sagt, inte tillsammans. Jag har inte sett den burra upp halskragen på detta sätt någonsin, ens på bild, men Brutus visste att en av dessa två brukar göra det.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder!
Något av en dröm att få fotografera.
Kul att det verkligen var individer som uppförde sig på sina egna vis.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2024-02-14 21:04
Tack Jörgen,
rördrommen stod på allas önskelista i den grupp jag var där med t o m Brutus ville ha bilder på den fast han varit där förut och fått se den. Extra bonus att det var två även om de inte kunde samsas i pölen.
Hälsningar Lena