En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Så exploderade våren!

Andra dagen med sol och värme, runt 20 grader tror jag. Idag bara måste jag gå ut på lunchen. Studenterna äter glass, ett vårtecken i sej.

Jag gick till mitt favoritställe i Kunskapsträdgården och där blommade ett helt fång blåsippor. De surrade runt blommorna vilket fick mej att gå direkt till...

...bikuporna bakom restaurangen. Där var det full fart och jag utmanade bina en stund. Med 100 mm makro på kameran hamnade jag mitt bland dem, men det var snälla även om jag blev undersökt av en och annan.

Det här är nog lite som Peters myrfoto, chansartat.

Tyvärr hade jag inte tid att stanna så länge hos bina, för det här är annars väldigt kul.

När jag till slut kom hem efter jobbet åkte jag genast iväg för att leta efter ett särskilt efterlängtat vårtecken. Jag hittade dessa två som stod och myste i de sista solstrålarna.

 

Tre glada tjejer kom på sina islandshästar.

Plötsligt så var den där, i hästhagen. Årets första sädesärla som gjorde små roliga uppflog på jakt efter insekter. Det var t o m två stycken. 

Avslutar med ett kollage av de vårblommor jag lyckades fånga på bild under lunchpromenaden, med både bin och humlor dessutom. Äntligen känns det som att våren har kommit på allvar!

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-04-09 22:20 | Läst 571 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Snyggt, nu ser det ju härligt ut även norrut, inte massa snö. Många fina vårtecken på en lunch. Jag undrar om jag inte hellre lägger mig i en myrstack än att sitta nära en bikupa, eller gå ut på en äng med kor, svåra val 🤔.

Fick du någon hjälp av någon följande AF punkt när du fotograferar bin, eller vad den en fast yta i mitten du använde?

Sädesärlan som är påväg mot en insekt blev riktigt bra.

Blåsippor har ni ju i miljontals i Uppsala, här i Skåne har jag inte hittat en enda än, kanske kan jag hitta någon i Kungsbacka till helgen annars så får jag vänta till Uppsala i maj

Vi hade också två dagar med 17-20 grader i veckan, riktigt härligt att kunna vara ute i T-shirt
Svar från Lena Holm 2024-04-10 20:56
Tack Peter,
jag testade med ögonautofokus på bina och det fungerade ibland. Problemet var väl att det var för många, men jag såg att kameran ibland låste fokus på ett bi en kort stund. Bilden på sädesärlan var en lyckträff och den befinner sej högt upp i ovankant på bildfältet. Vi har massor med blåsippor och de har även slagit ut längs vägarna och i skogen nu.
Hälsningar Lena
Härligt vårpottpuri av bilder och t.o.m hästarna ser ut att njuta i sina hagar.
Nu börjar man träffa på ryttare och häst längs småvägarna.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-04-10 20:57
Tack Gunte,
jag tog med de två hästarna för de såg ut att njuta i solen. Det är ju inte så mycket insekter som vaknat och det uppskattar de säkert. Det var en mycket fin vårdag som jag försökte utnyttja maximalt fast det var en vardag.
Hälsningar Lena
Fina bilder. Äntligen vår. Hoppas den saktar in lite så inte allt blommar över på ett par veckor. Sädesärlan ser ut att vara på väg nånstans, kanske till oss 😄
Svar från Lena Holm 2024-04-10 20:59
Tack Sten,
det har redan blivit svalare och det kommer att bli ännu kallare nästa vecka ser det ut som. Sädesärlan flög upp och jagade insekter, det fanns visst några (i alla fall en).
Hälsningar Lena
Mängder av härliga vårtecken. Jag blev lite förvånad igår då jag skulle gå ut och det var 17 grader varmt. Solen värmde skönt på vår dagliga promenad.
Jag fotade inga vårtecken då vi främst rörde oss i gatumiljö och fixade lite ärenden.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2024-04-10 21:02
Tack Bengt,
jag gick ut på lunchen och hade en oljerock på mej (med foder). Det blev väldigt varmt när jag stod och fotade i solen och vid bikuporna fick jag ta av mej jackan, det hade inte gått att stå där annars.
Hälsningar Lena
Mycket fin vårserie! Härlig blandning, inte sett bin ännu i aprikosblommorna (som är alldeles för tidiga som vanligt) men en del humlor. Bilden på sädesärlan är ju sällsynt lyckad. Studenterna som äter glass blev nog bilden med mest vårkänsla.
Svar från Lena Holm 2024-04-10 21:04
Tack Stefan,
de här bina hade nog precis kommit ut och det fanns ju en del blommor ganska nära. De kan nog krypa tillbaka i kuporna om det blir kallare igen, vilket det ser ut att bli nästa vecka. Sädesärlan med insekten var en lyckträff, den enda som blev bra av de uppflygande ärlorna. Studenterna med sina glassar kunde jag inte motstå.
Hälsningar Lena
Väldigt bra och njutbart!
Svar från Lena Holm 2024-04-10 21:05
Tack Peter,
det var en väldigt fin dag och jag fick passa på de stunder jag hade.
Hälsningar Lena
Vackert! Såg min första Sädesärla i förrgår, den mötte mig ute på Djurgården när jag klev av bussen nära Isbladskärret, såg även igår flera Sädesärlor så de har kommit på bred front.. Brukar själv 'tänka' 10/4 som ankomst för dom här varje år och då behöver man sällan leta efter dom, dom visar gärna upp sig nära oss ändå..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-04-10 21:07
Tack Jan,
vi ser sällan sädesärlor runt där vi bor så jag måste ge mej iväg någonstans för att se de första. Oftast blir det då denna plats (Fysingen), nästa vecka kommer de att finnas lite här och där i Knivsta.
Hälsningar Lena
Åh, vilka härliga vårtecken, så mysigt !
Vackert blomstercollage.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-04-10 21:09
Tack Ing-Marie,
det fanns så många olika sorter som blommade, för det är ju en stor trädgård, så jag tog bilder med ett kollage i åtanke. Det var en mysig dag och jag försökte göra det bästa av de stunder jag kunde komma ut.
Hälsningar Lena
Fina bilder med härlig vårkänsla. Både människor och djur ser ut att njuta av det härliga vädret. Sädesärlan som hoppar efter insekten är en väldigt lyckad bild. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2024-04-10 21:11
Tack Mats,
det var ju lunchtid så det var många studenter som var ute och åt glass, många fler än jag visar här. Det var njutbart att vara ute, även senare på kvällen då jag åkte iväg. Sädesärlan var en lyckträff och insekten såg jag förstås inte förrän jag ladda upp bilderna.
Hälsningar Lena
Men åh så härligt!
Vackert collage också.
Nu har jag sett blåsippor, tussilago och rödhaken och en sädesärla.
Det går snabbt
/N
Svar från Lena Holm 2024-04-10 21:13
Tack Nini,
ja det gick undan när det blev varmare och solsken. Men det blir kallare igen så det blommar nog inte över i första taget. Vi har bofink och bergfink på besök i trädgården, och rödhaken verkar komma dagligen.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Ja sådan skal det se ud - gillas.
Mvh. Erik.
Svar från Lena Holm 2024-04-10 21:14
Tack Erik,
ja det här var en mycket fin dag och jag försökte fånga den så gott jag kunde under den tid jag hann vara ute.
Hälsningar Lena
Bara att luta sig tillbaka och njuta av dina vackra vårbilder.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2024-04-10 21:15
Tack Ulla,
det var efterlängtade vårtecken som dök upp, alla på en gång :-)
Hälsningar Lena
Här var det vår med sol och glädje. Mycket fina bilder. Bina var fint att få se :)
Svar från Lena Holm 2024-04-12 17:47
Tack Joakim,
det var kul att fota bina och utmanande. Ett i taget går väl an men en hel kader som kommer inflygande var en annan grej.
Hälsningar Lena
Vilken explosion! Så läckert! Det behövdes idag, när det regnar och är så mörkt... Härligt och tack för det :-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2024-04-12 17:49
Varsågod Halina,
vi har haft sol och ganska fint idag, men inte lika varmt som när jag tog dessa bilder. Det var första riktigt fina vårdagarna vi hade.
Hälsningar Lena