En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sälar och lite annat

Vi ser mycket säl när vi är vid Väderöarna runt midsommartid. De ligger på klipporna och de små öarna där det också råder sälskydd. Vår dykbåt har tillstånd att lägga till på ett par platser där inga andra båtar får stanna, men det är med största respekt för sälarna. 

Sälungarna är ganska små så här års och båten navigeras alltid för att störa så lite som möjligt. Bilderna är tagna med 400 mm och beskurna en hel del. 

Trots att det finns så mycket säl är det väldigt ovanligt att vi ser dem när vi dyker. Just i år fick vi dock se sälar under ytan då vi kom upp väldigt grunt vid en ö där det verkade som att de hade lite lekstuga i vattnet. De var dock på för långt avstånd för att fotografera med vidvinkel. Vi fick bara njuta av att se dem och sedan simma ut från ön så båten kunde komma och hämta oss. Sälar är generellt skygga i vattnet och kommer sällan fram till dykare. Den enda gång vi fått möta säl på nära håll var faktiskt i Stockholms skärgård, under ett vrakdyk sent på hösten för många år sedan.

Här kan man se flera ungar som diar och vi passerade på rejält avstånd från dem.

Här är vi närmare men vi skulle plocka upp en dykare som drivit med strömmen en bit. Sälen tittar på oss och tvekar lite om den ska ligga kvar eller hoppa i vattnet. Den låg kvar så den tyckte nog inte att vi var så farliga. 

Den här sälen verkar mest ligga och skvalpa runt i det skummande vattnet. 

När en större våg sköljde in försvann den helt men den dök upp igen när vattnet sjönk undan. Det här är typiskt en sådan plats som man absolut inte vill hamna på som dykare. Om man ser "vitt vatten" ovanför sej går man absolut inte upp där för det kan vara väldigt besvärligt att ta sej därifrån. 

Skarv finns det förstås. Om det här varit i Norge hade det kunnat vara en havsörn istället...men inte här på svenska västkusten. Havsörn får vi spana efter på östkusten där de är betydligt vanligare.

Vi brukar se en hel del ejder och här är det några som tar det lugnt på klipporna. Det är en grupp hannar och om ni tycker de ser olika ut i färgerna beror det på att de ruggar till eclipsdräkt vid denna tid. Den är diskretare är praktdräkten som de har under vår och försommar. Sälarna vilar i bakgrunden.

Det finns fortfarande ganska små ejderungar och det är honorna som tar hand om dem. 

En koloni med fisktärnor huserar där vi ofta äter lunch och de talar minsann om att de bor där. 

Tobisgrisslor kan man nästan alltid se ute bland öarna men i år blev det inte så mycket bilder på dem, även om det är fåglar som jag normalt inte ser någon annan stans.

Avrundar med en liten sälfamilj. Det var allt från västkusten för denna gång.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-07-01 09:07 | Läst 2223 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vilken härlig sälsafari! Många bra bilder på dessa härliga djur och ibland på klippor som liknar dem till formen. Fina fågelbilder också.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2021-07-01 21:07
Tack Bjarne,
vi får sälsafarin på köpet när vi är ute och dyker så här års. Det hör till och jag kan inte låta bli att ta bilder på dem trots att jag gjort det i flera års tid.
Hälsningar Lena
Fina bilder, härligt med sälar och på klippor som man tycker att det hör liksom till. Saknar de bohuslänska släta klipporna, ingen risk för att få sand mellan tårna, så mycket enklare om man ville bada. Så många fisktärnor har jag aldrig sett på samma plats. Fint också med grisslorna, att man kan se dessa på så nära håll.
Svar från Lena Holm 2021-07-01 21:12
Tack Peter,
det där var bara en liten flock fisktärnor. På kobbarna runt Storön finns det hundratals fisktärnor och ibland lyfter alla samtidigt. De för ett enormt väsen så här års för de ha mängder med bon på dessa kobbar. De borde ju ha lärt sej vid det här laget att ingen går iland på just deras lilla ö utan att alla som kommer dit förtöjer mot Storöns brygga. Tobisgrisslorna har jag fotograferat mer ingående för flera år sedan. Nu tog jag bara några få bilder för de råkade sitta där.
Hälsningar Lena
Fin bildserie igen. Fastnar mycket för sälarna söta som de är. Visste dock inte att de var så skygga som du skrev men så har jag ju aldrig stött på någon i Vänern heller och det vill väl mycket till ;)

Mycket fågelliv fanns det ju också, tobisgrisslor var ju häftiga :-)
Svar från Lena Holm 2021-07-01 21:15
Tack Joakim,
sälarna är lite nyfikna på båten ibland när den ligger still vid denna ö och det händer att de simmar förbi ganska nära. Om man går i och snorklar då kan man få se dem. Annars tycker de inte om bubblorna från dykarna. Tobisgrisslorna har jag vant mej vid att de alltid finns här på sommaren men jag har förstått att det är en fågel som kanske inte är alltför vanligt att man ser. Jag har mängder med bilder på dem från tidigare år.
Hälsningar Lena
Ser friskt, skönt och vackert ut! Vi har ju de flesta somrar varit över till Resö några dar, Göteborgsfamiljen har en stuga på Resö, nån mil söder om havsforskningsstationen på Tjärnö. Dock inte i fjol. Sälarna ser ganska stora ut, jag antar det är gråsäl? Kul att se ejder och grisslor också! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-07-01 21:19
Tack Björn,
jag tror att det är knubbsäl för de finns längs västkusten, men jag är inte säker. Huvudformen är annorlunda på gråsäl och jag tycker inte att jag kan hitta någon sådan bland dessa. Tobisgrisslorna är lite kul och det här är det enda ställe i Sverige där jag har sett dem.
Hälsningar Lena
Vilka härliga bilder från havsmiljön! Sälarna är ju för underhållande när de inte ligger och latar sig. Fastnar lite extra för tobisgrisslorna. Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-07-02 16:25
Tack Johnny,
jag kanske måste gräva lite i arkivet efter fler bilder på tobisgrisslor. Jag vet att det blev mängder av bilder vid några tillfällen just vid denna ö. Sälarna kan bjuda på underhållning även om de håller sej lite på sin kant.
Hälsningar Lena
Det ser härligt och uppfriskande ut och jag kan förstå att du trivs i den miljön och det blev också många sköna bilder till oss landkrabbor. Sista bilden gillas.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2021-07-02 16:27
Tack Stig,
det är fint att få vara ute bland dessa öar på besök. Vi är gäster bland sälarna och sjöfåglarna och ska vara glada för varje tillfälle vi kan vara det.
Hälsningar Lena
Härliga bilder.
Det är något visst med sälar, de ser alltid ut att njuta av livet, hoppas dom gör det också :-)
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-07-04 15:13
Tack Ing-Marie,
det har du rätt i. De ser ut som äkta livsnjutare när de ligger på klipporna.
Hälsningar Lena